Foto: Photo by Lucas Sankey on Unsplash

Rozchod prežíva každý ináč.

Nejeden človek však má tesne po rozchode pocit, že sa z toho nedokáže dostať, a tak skoro sa ďalej nepohne. Ak vám niekto po rozchode niečo také povie, nemusí sa mýliť. Nech sa človek snaží akokoľvek, naše telo nie je stroj, v ktorom len jednoducho vymeníte baterky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Julie Melillo vysvetľuje, že keď sa do niekoho zamilujeme, vytvorí sa medzi nami puto. To zapríčiňuje, že daná osoba sa stáva našou súčasťou, súčasťou našej existencie a identity. Aby sme pochopili, prečo je rozchod tak náročný, je nutné pochopiť, ako sa vôbec zamilujeme. V roku 2010 bola v časopise Journal of Sexual Medicine publikovaná štúdia, ktorá poukázala na fakt, že človek sa môže stať vyslovene závislým na láske.

#1 Hormóny šťastia

Keď sa totiž zamilujeme, mozog začne vyplavovať látky súvisiace s pocitom šťastia, napríklad oxytocín, vazopresín či adrenalín. Náš mozog sa správa, ako keby nás niekto celý deň kŕmil čokoládami. Keď však dôjde k rozchodu, zrazu nám je odmena odobratá. S takýmto šokom sa potrebuje vyrovnať nielen myseľ, ale aj telo. Našťastie, aj keď to nie je ľahké zvládnuť, nie je to nemožné.

Foto: unsplash

#2 Na rozchod reagujeme rovnako ako na fyzickú bolesť

Klinická psychologička Catherine Jackson hovorí, že mozog sa s bolesťou z rozchodu vyrovnáva rovnako, ako s fyzickou bolesťou. Keď nás niečo bolí fyzicky, len ťažko sa od toho dokážeme odtrhnúť, práve preto sa aj naša myseľ neustále k rozchodu a jeho okolnostiam vracia. Ako sme spomínali, láska zaplavuje telo hormónmi rovnako, ako závislosť. Psychoterapeutka Christine Scott-Hudson dokonca prirovnáva lásku k užívaniu drog. Nanešťastie, podobné nie sú len príznaky zamilovania sa, ale aj príznaky rozchodu. Keď zrazu prídeme o zdroj šťastia, prežívame rovnako ako pri drogách abstinenčné príznaky.

#3 Sme nastavení na spoločnosť

Terapeutka Brittany Bouffard hovorí, že sme nastavení tak, aby sme si hľadali partnera. V závislosti od mnohých okolností si zas vytvárame s partnerom puto, v rámci ktorého sú niektorí ľudia na partnerovi príliš závislí, iní ho zas od seba odtískajú. Ak je človek závislý, je rozchod a jeho zvládanie o to náročnejšie. Niektorí ľudia okamžite prerušia akýkoľvek kontakt, kým iní nedokážu zastaviť nutkanie neustále partnerovi telefonovať cez príval sĺz.

#4 Spomienky

Belinda Ginter je odborníčkou na ľudské emócie a hovorí, že emocionálna pamäť je podobná svalovej. Ak cvičíte, sval si tento pohyb zapamätá, a podobne je to aj v prípade vzťahu. Obľúbený film, miesto, kde ste boli prvýkrát na rande, či spoločná obľúbená pesnička – to všetko je ovplyvnené emocionálnou pamäťou. Keď dôjde k rozchodu, mozog to vníma tak, že sme neprišli len o partnera, ale aj o všetko príjemné, čo sa s ním spájalo. Práve to vzbudzuje v človeku beznádej, mozog sa totiž snaží za každú cenu získať to príjemné späť.

#5 Bojíme sa odmietnutia

Človek je nastavený tak, aby bojoval o prežitie a bojovať o prežitie znamená nebyť vyčlenený zo spoločnosti. Rozchod v nás zas vyvoláva pocit odmietnutia, ktorého sa bojíme, pocit, že sme nechcení a nepotrební. Štúdia vykonaná v roku 2010 dokonca zistila, že pocit odmietnutia sa na nás odráža aj fyzicky, účastníkom výskumu sa napríklad spomalil tep.

Foto: unsplash

#6 Ženy to prežívajú ťažšie

V roku 2015 bola v časopise Evolutionary Behavioral Sciences publikovaná štúdia, ktorá hovorí, že ženy prežívajú po rozchode viac psychologickej, ale i fyzickej bolesti ako muži. Zariadila to tak evolúcia, pokiaľ totiž ide o voľbu partnera, ženy sú vyberavejšie a keď majú pocit, že si vybrali toho správneho partnera, investujú do vzťahu viac ako muži.

#7 Telo potrebuje čas

Zotaviť sa po rozchode, to chce čas, podobne ako sa rezná rana nezahojí zo dňa na deň, aj tie duševné rany sa hoja dlho. Štúdia uverejnená v časopise Journal of Positive Psychology uvádza, že ľuďom trvá v priemere 11 týždňov, kým sa z rozchodu začnú zotavovať. Až 3 mesiace tak trvá, kým si človek opäť uvedomí, že je samostatná jednotka, a začne si budovať identitu znova, tentoraz však bez partnera.

Recept na zotavenie teda nemajú ani vedci, isté je len to, že rany zahojí len čas.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov