Foto: Photo by Noelle Otto from Pexels

Ak niekto trpí úzkosťou, vie, že nie je ľahké naučiť sa s ňou žiť.

Je do istej miery nepredvídateľná, vkradne sa vám do života a ani neviete ako a prečo. Viete len to, že nie je ľahké zbaviť sa jej a mnoho ľudí sa s ňou musí naučiť žiť. Našťastie, ako uvádza portál Bustle, dnes už existuje mnoho dostupných druhov pomoci a každý si môže vybrať, čo mu najviac vyhovuje. Ak aj vy patríte k tým, čo trpia úzkosťou, mali by ste sa napríklad vyhýbať týmto veciam.

Článok pokračuje pod videom ↓

Úzkosť môže odštartovať čokoľvek, stačí jediný podnet, jediná zdanlivo neškodná myšlienka na to, aby sa spustila hotová lavína strachu z vecí, ktoré sa nikdy nemusia odohrať, z vecí, ktoré sme nikdy nevyslovili alebo z tých, ktoré sme vyslovili ale mohli niekomu ublížiť. Aby sme úzkosť zmiernili, neraz si vytvárame zlozvyky, ktoré budia dojem, že sú nápomocné. Skutočnosť je však iná. Napríklad také fajčenie – nejeden človek tvrdí, že fajčí preto, lebo je to upokojujúce. Je to však jeden zo zlozvykov, ktoré nášmu duševnému zdraviu škodia viac, ako by sme si mysleli. Čomu by sme sa teda radšej mali vyhýbať?

Nepravidelný spánok

Pravidelný spánkový režim nám môže pomôcť udržať hladinu úzkosti pod kontrolou, aj keď niekedy je to práve úzkosť, ktorá nám nedá spávať. Je to ako bludný kruh, nedostatok spánku úzkosť zhoršuje, práve úzkosť nás však pripravuje o kvalitný spánok. Aj keď však máte pocit, že nezaspíte, snažte sa udržiavať pravidelný spánkový režim. Možno sa to nezdá, no môže vám to pomôcť.

Prokrastinácia

Prokrastinácia znie síce v danom momente lákavo, odkladanie povinností na neskôr vám však na pohode vôbec nepridá. Ba práve naopak, The Mighty uvádza, že prokrastinácia príznaky úzkosti výrazne zhoršuje. Opäť totiž ide o začarovaný kruh – keď máme priveľa povinností a máme dojem, že ich nezvládneme, odložíme ich na neskôr, aby sme sa s tým nemuseli práve teraz vyrovnávať. Avšak vedomie, že sa takýmto spôsobom kopia povinnosti, ktoré sme už mohli mať hotové, nás pripravuje o potrebný pokoj na duši.

Foto: pexels

Priveľa stimulantov

Iste viete, že konzumácia kofeínových nápojov pred spaním nie je práve najlepší nápad. Netýka sa to však len kávy, o kvalitný spánok vás môže pripraviť napríklad aj priveľa cukru. Kofeín a cukor zas neobsahuje len káva, ale napríklad aj čokoláda, čaj a mnohé sladené nápoje.

Nepravidelné cvičenie

Možno cvičenie nie je práve vašou najobľúbenejšou aktivitou, ak si však chcete zlepšiť mentálne zdravie, nemali by ste na neho zabúdať. Pravidelné cvičenie totiž uvoľňuje do tela endorfíny, vďaka čomu sa budete cítiť lepšie nielen z dlhodobého hľadiska, ale aj bezprostredne po cvičení.

Prehnané kontrolovanie emailov

Prichytili ste sa už niekedy pri tom, že si kontrolujete maily aj po práci alebo tesne pred spaním a prvá vec, na ktorú ráno myslíte, sú opäť pracovné maily, ktoré musíte vybaviť? Najlepšie, čo môžete urobiť, je vyhradiť si čas, ktorý strávite bez tejto aktivity. Ak vás niekto nezastihne mailom aj niekoľko hodín denne, svet sa predsa nezrúti, no vám to pomôže cítiť sa lepšie.

Neviete sa odtrhnúť od sociálnych sietí

Čo robíte, keď máte chvíľku voľného času? Ak je vašou odpoveďou prezeranie si noviniek na Facebooku, Instagrame, Twitteri a iných sociálnych sieťach, je čas zamyslieť sa. Psychiatrička Thea Gallagher hovorí, že práve tento zvyk môže pocit úzkosti výrazne zhoršiť. Po zariadeniach a sociálnych sieťach siahame už akosi automaticky, no tohto zlozvyku by sme sa mali čím skôr zbaviť.

Foto: pexels

Fajčenie cigariet

VeryWellMind píše, že mnohí považujú fajčenie za zlozvyk, ktorý upokojuje, opak je však pravdou. Výskumy dokázali, že fajčenie cigariet zvyšuje riziko vzniku úzkostných porúch. Okrem toho, ani abstinenčné príznaky nie sú práve najpríjemnejšie.

Nedostatok tekutín

Nedostatok tekutín neovplyvňuje len naše fyzické zdravie, ale aj psychické. Už prvé náznaky dehydratácie zhoršujú náladu, nech sa teda vyberiete kamkoľvek, nemali by ste zabúdať na fľašu s vodou.

Izolovanie sa od ľudí

Aj keď máte pocit, že potrebujete stráviť čas osamote, kým stres prehrmí, výskumy dokázali, že izolovanie sa od ľudí pocit úzkosti výrazne zhoršuje. Keď sme totiž sami, máme oveľa viac času a priestoru na tzv. internalizáciu, teda uzatváranie sa pred svetom. Negatívny myšlienky tak naberú na intenzite oveľa ľahšie, ako keď sme v spoločnosti ľudí, ktorých máme radi.

Sedenie

Sadnete si, kedykoľvek sa vám naskytne príležitosť? Podľa odborníkov robíte chybu, zhoršujete tým totiž pocity úzkosti. Ak máte možnosť, radšej sa trochu rozhýbte.

Foto: pexels

Priveľa vážnosti

Nanešťastie, smutné správy na nás vyskakujú doslov všade. Médiá sú zaplavené informáciami o útokoch, o zlom stave sveta a neraz sa dozvedáme aj o havárii na opačnom konci sveta, aj keď túto informáciu nepotrebujeme. Človek je však tvor zvedavý, správu preto otvorí a zistí, že vyhasol ďalší mladý život. Verte však, že čítanie takýchto správ vám nijak nepomôže, skúste radšej dobrú komédiu.

Na všetko poviete „áno“

Jedným zo zásadných spúšťačov úzkosti je neschopnosť povedať „nie“. Človek sa tak neraz ocitne v situácii, kedy prisľúbil pomoc aj tam, kde pomôcť nedokáže alebo nechce. Je preto nesmierne dôležité stanoviť si zdravé hranice a držať sa ich.

Nedokážete prestať myslieť na budúcnosť

Psychology Today píše, že mnoho ľudí si vypestovalo zvyk myslieť vždy štyri kroky vopred. Čo sa stane, ak teraz urobím toto alebo tamto? Na jednej strane, myšlienkam na budúcnosť sa nevyhneme, avšak na druhej strane špekulácie o tom, čo všetko sa môže stať, nám nijak nepomôžu, je dôležité sústrediť sa na prítomnosť, na to, čo robíte a prežívate práve teraz.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov