Vek medzi 20 a 30 má svoje čaro, no aj svoje úskalia.

Väčšina ľudí v tom veku študuje alebo si hľadajú prácu, v ktorej by boli aspoň trochu šťastní. Možno vás práve hnevá celý systém a byrokracia a možno sedíte niekde s vyloženými nohami a užívate si slnečné lúče. Iste však robíte maximum pre to, aby ste boli v živote spokojní.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto období života k nám z každej strany prichádzajú chcené či nechcené rady o tom, ako žiť čo najlepšie. Možno ich už máte dosť, no zopár sa vám ich do 25 ešte predsa len zíde.

Nie vždy dostanete to, čo by ste chceli

Očakávania sú spôsob, akým vyjadrujeme svoju osobnosť a nikto nám nemôže mať za zlé, ak sú vysoké. Pomôžu nám prekonať náročné obdobia v škole, v práci či vo vzťahu. Vďaka nim si udržiavame štandard a istú úroveň profesionality. Okrem toho, vďaka očakávaniam snívame. Snívame o tom, kam sa chceme dostať a čím všetkým by sme mohli byť.

Život však nie je džin z fľaše, ktorý nám splní všetky priania a neraz potom ostávame zatrpknutí a nevzdávame sa otázky: Prečo? Možno ste nedostali vytúženú prácu alebo ste sa zamilovali do nesprávnej osoby. Hnev a sklamanie sú v tomto prípade samozrejmosťou, dôležité je však naučiť sa veci akceptovať, pohnúť sa ďalej a netopiť sa v sebaľútosti.

unsplash.com

Nie vždy dostanete odpovede

Svetom mladých neraz hýbe mýtus, že musia mať vysporiadaný život najneskôr do 30. Nie vždy však dostanete odpovede a život sa jednoducho nedá načasovať. Ak máte pocit, že nestíhate, nevešajte hlavu. Život nie je o presnom načasovaní a nasledovaní toho, čo nám predpísala spoločnosť. Život je o momentoch, kedy nehľadáte odpovede, ale jednoducho sa cítite dobre.

Nebojte sa zmeny

Vek 25 rokov sa považuje za istý zlomový bod, kedy môže prísť kríza. Možno budete mať pocit, že potrebujete zmenu a najradšej by ste svoj život celý od základov prekopali a zmenili. Zmena sa však deje nenápadne, každý deň. V tomto veku máte nárok na impulzivitu a ak ste sa rozhodli, že sa chcete odsťahovať na Krétu, nič vám nebráni v tom vyskúšať to. Začnite však pomaly a postupne, venujte pozornosť aj detailom. Potom sa budete môcť tešiť z každého, aj toho najmenšieho úspechu.

Vaša osobnosť sa stále formuje

Každý jeden deň je zmenou, náš mozog každý deň vytvára nové neurónové prepojenia, obmieňajú sa naše bunky a srdce nám do žíl vháňa čerstvú krv. Tak isto sa mení aj vaša osobnosť. Nebojujte proti tomu, poddajte sa a sústreďte sa na to, čo vás čaká. To, čo leží pred vami je dôležitejšie ako to, čo už máte za sebou. Každé ráno sa prebúdzajte s tým, že ste o krok bližšie k osobe, akou by ste chceli byť.

unsplash.com

Zvládnete čokoľvek

Môže to znieť ako klišé, no máte v sebe viac sily, ako si možno uvedomujete. Nech si už vytýčite akýkoľvek cieľ, zvládnete to.

Niektorí priatelia neostávajú priateľmi navždy

Ľudia, s ktorými ste sa priatelili na strednej či na vysokej škole vám už zrazu nemusia byť takí blízki. Tento vek je totiž neraz aj vekom strát. Každý sa rozuteká iným smerom a po čase si možno uvedomíte, že keď si zavoláte, akosi si nemáte čo povedať. Táto strata je náročná a smutná, je to však prirodzená súčasť života. Ľudia prichádzajú, odchádzajú a potom prichádzajú noví.

Záleží na vás

Tento vek je vekom, kedy sa väčšina mladých snaží nájsť si prácu, bývanie, osamostatniť sa a nájsť si lásku. Nie je to však také ľahké a občas si môžete pripadať stratení. Možno sa ocitnete v práci, kde nebudete šťastní alebo v toxickom vzťahu, z ktorého bude ťažké nájsť cestu von. Pamätajte však, že najviac záleží na vás samotných. Nie je to sebeckosť, je to láska a rešpekt k sebe samému. Je to predsa váš život a ten nepatrí nikomu inému, len vám.

Nemusíte sa náhliť

Možno máte okolo seba ľudí, ktorí sú už v 25 úspešní, na čele firmy, majú manželov a manželky a na ceste dieťa. Niekto možno vymyslel tašku, po ktorej túži každý a niekto možno pomáha ľuďom na ich životnej ceste. Vy sa však nemusíte riadiť zoznamom povinností. Ak v 25 ešte nemáte dieťa, dom, psa a dokonalú prácu, nie ste zlí ani menejcenní. Všetko má svoj čas.

unsplash.com

Čas nezastavíte

Život neustále plynie ako rieka a unáša nás so sebou, či sa vám to páči alebo nie. Je dôležité vybudovať si s časom istý vzťah. Nebrániť sa mu, no ani sa nehnať o preteky.

Ľudia chcú počúvať a byť vypočutí

Možno máte občas pocit, že ste len malý a bezvýznamný človek, od ktorého sa očakávajú heroické výkony. Zároveň však potrebujete, aby vám niekto načúval a povedal pár milých slov. Aj keď sa zdá, že svet má príliš mnoho starostí, aby sa vami zaoberal, verte, vždy sa nájde niekto, koho váš príbeh zaujíma a bude viac než ochotný vypočuť si ho.

Pozri aj: Toto je 8 dôvodov, pre ktoré by ste mali milovať svojich nepriateľov

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov