Foto: Photo by Thgusstavo Santana from Pexels

Život nie je taký, aký si ho človek naplánuje.

Všetko sa môže zmeniť zo dňa na deň či z minúty na minútu. Neostáva nám nič iné, len to akceptovať ako fakt. Veci však nemusia byť len ťažké a smutné, život je zároveň plný krásnych momentov, ak sa vybavíte dostatkom mentálnej a emocionálnej odolnosti. Ako na to? Možno vám pomôžu tieto tvrdé, no pravdivé citáty.

Článok pokračuje pod videom ↓

Philip K. Dick

„Realita je to, čo existuje bez ohľadu na to, či jej veríte a bude existovať vždy, nikdy nezmizne.“

Autor tohto citátu bol zároveň aj slávnym spisovateľom, no optimizmus nebol jeho silnou stránkou. Týmito slovami narážal na fakt, že realita sa nikdy nebude prispôsobovať našim prianiam a želaniam. Nemá preto zmysel zatvárať pre ňou oči a snažiť sa ujsť. Je lepšie akceptovať ju a naučiť sa s ňou žiť.

Andrea Owen

„Nemusíte robiť nič, aj to je voľba. Vedzte však, že každá voľba má svoje následky.“

V každom momente existujú tisíce možností a tisíce rozhodnutí. Nech sa však rozhodnete akokoľvek, bude to mať následky, ktoré musíte znášať. Pasivita by preto nemala byť riešením problémov.

Foto: unsplash

Wayne W. Dyer

„Katastrofa, ktorá vás tak veľmi desí, je neraz oveľa menej hrozná ako to, čo sme zosnovali vo svojich myšlienkach.“

Naším najhorším nepriateľom sa z času na čas stáva naša vlastná myseľ. Vytvára katastrofické scenáre, ktoré sa vôbec nemusia odohrať, no vyvolávajú úzkosť a strach. Práve to nám môže ublížiť viac ako samotná realita.

Soren Kierkegaard

„Život pochopíme len tak, že sa obzrieme späť do minulosti. Žiť však môžeme len vtedy, ak sa budeme dívať pred seba, do budúcnosti.“

Kierkegaard svojím citátom naráža na fakt, že z minulosti sa môžeme poučiť, je však potrebné sa s ňou zmieriť a nechať ju za sebou. Už ju nezmeníme, no môžeme hľadieť pred seba – s vedomosťami a skúsenosťami, ktoré sme vďaka nej získali.

Agatha Christie

„Naučila som sa, že sa nemôžeme vrátiť späť v čase, podstatou života je hýbať sa vpred. Život je totiž jednosmernou cestou.“

Podobne ako predošlý citát, aj tento poukazuje na to, aké dôležité je neupínať sa na minulosť. Chyby, ktoré sme vykonali, sa už nedajú napraviť. Môžeme si z nich vziať ponaučenie a už ich viac neopakovať.

Randy Pausch

„Nezáleží na tom, aká je situácia zlá, stále môže byť aj horšia.“

Občas sa sťažujeme na to, že veci nevyšli podľa našich predstáv a neuvedomujeme si, že to mohlo dopadnúť aj omnoho horšie. Neraz sú práve negatívny náhľad na svet a tvrdohlavosť tým, čo situáciu zhoršuje, takýmto spôsobom si sami kladieme pod nohy prekážky.

Foto: unsplash

Marcel Pagnol

„Pre ľudí je ťažké nájsť šťastie najmä preto, že vnímajú minulosť ako krajšiu, než bola v skutočnosti, prítomnosť ako ťažšiu, než naozaj je a budúcnosť ako komplikovanejšiu, než bude.“

Francúzsky novelista vystihol podstatu človeka dokonale. Vždy si myslíme, že minulosť bola lepšia a v súčasnosti hľadáme pekné a dobré veci len s ťažkosťami. Budúcnosti sa zas bojíme. Takýto spôsob zmýšľania je však tou najpriamejšou cestou k večnej nespokojnosti.

John Allen Paulos

„Neistota je jedinou istotou. Jediný spôsob, ako istotu dosiahnuť, je naučiť sa s neistotou žiť.“

Neraz sa obklopujeme ilúziou istoty, jedinou istotou v živote je však fakt, že nič nie je isté a s tým sa musíme naučiť žiť. Všetko sa môže zmeniť z minúty na minútu a držať sa ilúzie je nebezpečné. Čím skôr sa s tým zmierite, tým lepšie pre vás.

Jim John

„Ak sa ti nepáči, kde práve si, zdvihni sa a choď, nie si predsa strom.“

Je to jednoduchá, no praktická fráza, najmä keď sa ocitnete v ťažkých časoch. Neraz totiž ostávame v zóne komfortu, ktorá nám však nijak neprospieva. Pozbierajte odvahu a choďte tam, kde vám bude lepšie, život máte predsa len jeden.

Čínske príslovie

„Hľadajte svetlo namiesto toho, aby ste neustále preklínali temnotu.“

Neplačte nad rozliatym mliekom, ako sme už spomenuli v predošlom prípade, chyby, ktoré sa stali, už tak ľahko nenapravíte, sústreďte sa radšej na budúcnosť a na to, ako sa im vyhnúť.

Foto: unsplash

William Ross Wallace

„Každý z nás zomrie, no nie každý v skutočnosti žije.“

Aj keď sa to občas nezdá, život je príliš krátky na to, aby sme strácali čas a každá premrhaná minúta znamená, že máte pred sebou o minútu menej. Buď môžeme žiť naplno, alebo každý deň pomaly umierať.

George Eliot

„Nikdy nie je neskoro na to, aby ste sa stali človekom, ktorým chcete byť.“

Máte zlozvyk, ťaží vás toxické priateľstvo? Nikdy nie je neskoro zmeniť to a zmeniť svoj náhľad na svet.

psychology- spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov