Foto: pexels.com

Niekedy, keď sa emócie derú na povrch, sa zdá nemožné udržať si chladnú hlavu.

Zlé veci sa však stávajú každému a výhodu v ťažkej situácii má ten, kto dokáže zachovať pokoj. Chceli by ste to dokázať aj vy? Pomôcť vám môže veda, konkrétne metóda pre – mortem.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zlý deň

Vonku mrzne alebo prší, vy si neviete spomenúť, kam ste dali kľúče, v taške vám vyzváňa telefón ale všetko vám padá z rúk a neviete ho zodvihnúť, odtiahli vám auto, rozbil sa vám milovaný hrnček na kávu a udialo sa milión ďalších drobností, ktoré vám kazia náladu. Také dni má občas každý. Na takéto situácie reaguje nielen naša myseľ, ale aj telo, a to produkciou stresových hormónov, adrenalínu a kortizolu. Srdcový tep sa zvýši, no zdá sa, akoby náš mozog, naopak, spomalil. A aj keď to nie je príjemné, má to svoje opodstatnenie.

Foto: unsplash

Čo by robil jaskynný muž?

Spôsob, akým telo reaguje na stres, siaha do čias, kedy človek ešte v jaskyni búchal kameňom o kameň. Predstavte si, že sa vraciate z lovu, no odrazu natrafíte na šabľozubého tigra, ktorý by si z vás rád urobil večeru. Racionálne myslenie a bežné telesné funkcie, ako napríklad trávenie či imunitný systém idú bokom a nastupuje reakcia zvaná „únik alebo útok“. Ako napovedá názov, jedinec podvedome buď vezme nohy na plecia, alebo sa pokúsi tigra zabiť či odplašiť. Môže za to práve spomínaný kortizol a adrenalín.

Moderná verzia šabľozubého tigra

Aj keď dnes na vás už šabľozubý tiger nezaútočí, stále čelíme situáciám, ktoré vyvolávajú stres. Psychológ Gary Klein preto vytvoril metódu, vďaka ktorej môžeme čeliť stresu v modernej dobe. Ide o techniku zvanú pre – mortem, ktorá sa sústreďuje na zvládnutie stresu skôr, ako vôbec taká situácia nastane. Nemôžeme zabrániť stresujúcim situáciám, aby sa udiali, môžeme sa však na ne pripraviť. Ako?

Foto: unsplash

Aký je najhorší scenár?

Základom pre – mortem techniky je predstaviť si najhorší možný scenár. Keď už predstavu máte, môžete urobiť všetko pre to, aby ste sa katastrofickému výsledku vyhli, alebo aspoň zmiernili dopad. Prečo je takáto príprava prospešná? Keď sme pod stresom, nie sme schopní myslieť jasne, je preto potrebné využiť vzácny čas ešte predtým, ako stresujúca situácia nastane. Iste si aj vy spomeniete na moment, kedy ste v zhone urobili zlé rozhodnutie, ktoré vám nijak nepomohlo. Pre – mortem technika vám pomôže vyhnúť sa takýmto rozhodnutiam.

Prestaňte strácať kľúče

Môže to znieť komplikovane, no uvedieme jednoduchý príklad. Predstavte si, že ste stratili kľúče. Neviete sa dostať do bytu, musíte zistiť, kde je náhradný kľúč, dať si urobiť kópiu a dúfať, že nikto nenájde ten pôvodný kľúč. Neznie to príjemne, no môžete sa tomu vyhnúť. Napríklad tak, že si vytvoríte miesto, kam budete kľúč vždy odkladať, napríklad do misky pri dverách. Rovnako je to aj s telefónom, keď ste doma, odložte ho vždy na to isté miesto v blízkosti nabíjačky.

Toto je len jednoduchý príklad, no techniku je možné aplikovať aj v náročných situáciách, ako je napríklad rozhodovanie o financiách či lekárskych zákrokoch.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov