Foto: Photo by Dejan Krstevski from Pexels

Inteligencia je vnímaná ako istá superschopnosť.

Nie každý ju má a nie každý ju dokáže vhodne využiť. Keď je však človek obdarený inteligenciou, súvisia s ňou mnohé zvláštnosti a výhody. Možno aj preto je pre vedcov táto oblasť taká lákavá a výskumy sa jej venujú už desaťročia.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Inteligentní ľudia nie sú dobrí vodcovia

V roku 2014 bol na internete publikovaný článok, ktorý tvrdil, že Barack Obama nie je dobrým prezidentom. Vďaka svojej inteligencii sa totiž nezameriaval len na ďalší krok, ktorý bolo potrebné vykonať, ale hľadel najmä do budúcnosti a jeho ciele predstavovali väčšie a zložitejšie celky. To sa však ľuďom príliš nepozdávalo a vyhlásili ho za najmenej efektívneho. Túto teóriu potvrdila aj štúdia, do ktorej bolo zahrnutých 300 vodcov z 30 európskych krajín. Výsledky ukázali, že čím bol líder viac inteligentný, tým bol menej efektívny.

#2 Sociálne stereotypy

Ako navzájom súvisia inteligencia a postoje? V tejto oblasti sú výsledky štúdií pomerne nejednoznačné, väčšina z nich však ukazuje, že inteligentní ľudia sa dokážu ľahko naučiť nové sociálne stereotypy, avšak veľmi ľahko sa od nich aj odučia. Napríklad, v istom experimente povedali osobám o inom človeku samé negatívne informácie. Veľmi ľahko im uverili. Keď im však o niečo neskôr o tej istej osobe povedali pozitívne informácie, boli schopní svoj náhľad zmeniť a nové informácie akceptovať.

#3 Inteligentní muži a manželky

Vedeli ste, že ženy si zvyčajne hľadajú partnerov, ktorí sú vyšší ale zároveň aj inteligentnejší ako ony? Nejedna štúdia dokazuje, že čím je žena krajšia, tým je jej manžel inteligentnejší. V jednej štúdii bolo napríklad sledovaných 10 000 mužov a žien po dobu 54 rokov a vedci sa skutočne v predošlých tvrdeniach nemýlili.

Foto: unsplash

#4 Menej žiadaní

Aj keď predošlá štúdia ukázala, že krásne ženy majú inteligentných manželov, výskumy zároveň ukázali, že čím je človek inteligentnejší, tým je menej žiadaný. Tohto výskumu sa zúčastnilo 383 ľudí a hodnotila sa inteligencia, dobrosrdečnosť, výzor a iné vlastnosti. Aj keď ľudia tvrdili, že by uprednostnili inteligentného partnera, keď došlo na výber v realite, tí najinteligentnejší ostali takpovediac na ocot.

#5 Dlhší život

Inteligentní ľudia vraj žijú dlhšie, môže však za to najmä genetika. Dokazuje to výskum, ktorého sa zúčastnilo 32,229 žien a 33, 536 mužov. Každý z nich sa narodil v roku 1939 a v 11 rokoch absolvoval inteligenčný test. Následne boli títo ľudia účastníkmi výskumu po celý svoj život, až do posledného dňa. Ukázalo sa, že inteligentnejší ľudia žili dlhšie, pretože vedeli, čo ich telu škodí najviac a čomu by sa mali vyhnúť. Samozrejme, dôležitú úlohu tu zohráva aj socioekonomický status, primárnym faktorom je však dedičnosť.

#6 Dôvera

Štúdia vykonaná na pôde oxfordskej univerzity dokázala, že viac inteligentní ľudia sú dôverčivejší, ako tí menej inteligentní. Čím to je? Odborníci hovoria, že tento jav má dve hlavné príčiny. Čím je človek inteligentnejší, tým ľahšie dokáže odhadnúť človeka a zároveň aj situáciu a možné dôsledky.

#6 Neporiadok, nadávky a ponocovanie

Vedeli ste, že inteligentnejší ľudia radi ponocujú? Mozog totiž fičí na plné obrátky aj večer a spánok neprichádza tak ľahko. Okrem toho však výskumníci tvrdia, že inteligentní jedinci majú častejšie na pracovnom stole neporiadok a ich slovník je mimoriadne pestrý, aj čo sa týka nadávok.

Foto: unsplash

#7 Krása a inteligencia

Inteligentní ľudia sú nielen dôverčivejší a nočné sovy, ale sú aj atraktívnejší. Odborníci tvrdia, že to má jasnú príčinu, a to dobrú genetiku alebo fakt, že inteligentný človek splodil potomka s atraktívnym jedincom. Niektorí sa vo svojich tvrdeniach odvážili zájsť ešte ďalej a hovoria, že podľa miery atraktivity dokážete určiť aj mieru inteligencie. S týmto názorom však zrejme mnohí nebudú súhlasiť, občas sa totiž stane chyba a príroda nadelí inteligenciu a atraktivitu akosi naopak.

#8 Samotári

Ďalšie štúdie týkajúce sa inteligencie zas zistili, že tí s najvyšším intelektom sú najšťastnejší, keď sú sami. Prítomnosť iného človeka je jednoducho menej uspokojujúca ako samota. Ako ste na tom vy?

#9 Skvelý zmysel pre humor

Vďaka vyššej inteligencii sú ľudia zvyčajne aj vtipnejší a môže za to vyššia kreativita, zdôvodňovanie a slovná zásoba. Napríklad, Albert Einstein bol údajne veselá kopa. Známkou inteligencie nie je len schopnosť pobaviť iných, ale aj schopnosť porozumieť vtipom, a to napríklad aj čiernemu humoru.

facts
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov