Foto: pixabay.com

Vedeli ste, že prvý januárový pondelok je zvyčajne označovaný za deň rozvodov?

Manželstvá trvajú čoraz kratšie a čoraz ťažšie odolávajú drsným podmienkam modernej doby. Čo však za všetkými tými rozvodmi stojí? Mnohým z vás zrejme prišla na rozum nevera jedného z partnerov. Tá však najčastejšou príčinou nie je.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskum, ktorého sa zúčastnilo vyše 2 000 párov odhalil, čo zapríčiňuje rozvod partnerov najčastejšie. Špecialistka na vzťahy, Jen Elmquist hovorí, že najčastejším problémom je komunikácia. Partneri napríklad nedokážu otvorene hovoriť o peniazoch či o sexe. Boja sa, že prídu o svoje súkromie, stratia nad situáciou kontrolu a ocitnú sa v zraniteľnej pozícii. Tajomstvá tohto druhu však vzťahy ničia viac, ako by ste si možno mysleli. S akými problémami bojujú manželské páry najčastejšie?

Finančná situácia – 22% párov

Každý piaty manželský pár sa háda práve kvôli peniazom. Často je to ich nedostatok, nezhody však hrozia aj v prípade, ak jeden z partnerov míňa neprimerane, alebo ak sa partneri nedokážu zhodnúť na postoji, aký by mal pár k peniazom zaujať.

Foto: unsplash

Stres v práci – 21% párov

Aj keď sa finančná situácia umiestnila na prvej priečke, hneď na druhom mieste sa umiestnili problémy v práci. Iste aj vy máte dni, kedy sa vám v práci nič nedarí a vedenie, zákazníci či kolegovia sa vyvŕšia práve na vás. Aj keď je to nepríjemné, nie je vhodné ventilovať si frustráciu na partnerovi, ináč to môže mať nepekný koniec.

Domáce práce – 16% párov

Môže sa zdať, že ide o maličkosť, no práve maličkosti sa občas nahromadia tak, že z nich vznikne veľký, zásadný problém. Ak si teda povinnosti v domácnosti dokážete rozdeliť tak, že sa kvôli nim nehádate, patríte medzi tie šťastnejšie páry.

Málo spoločne stráveného času – 14% párov

Žijeme v uponáhľanej dobe, kedy sa väčšinou ponáhľame ráno do práce, z práce možno na nákup potravín, potom domov, prípadne sa postarať o deti a na partnera nám ledva ostane chvíľka času. Práve to je však neraz kameňom úrazu a až 14% párov uvádza, že príčinou ich rozvodu bol nedostatok času stráveného spolu.

Foto: unsplash

Nedostatok sexu – 14% párov

Intimita je nevyhnutnou súčasťou zdravého vzťahu a v desiatke najčastejších príčin rozvodu sa umiestnil aj nedostatok sexu. Udržať vo vzťahu iskru je jednoducho kľúčové.

Hádky kvôli príbuzným – 12% párov

Rodinu si človek nevyberá a pri toľkých odlišných povahách a názoroch je výnimkou, ak sa všetci jej členovia majú radi. Práve nezhody pre príbuzných spôsobujú, že sa kvôli nim rozvádza 12% manželských párov.

Chladný partner – 11% párov

Samozrejme, vzťah časom prechádza zmenou, nemali by ste však s partnerom voči sebe vychladnúť. Po desiatich rokoch to síce už nebude rovnaké ako na prvom rande, nezabúdajte si však navzájom prejavovať náklonnosť, hoci aj maličkosťami.

Odlišné záujmy – 9% párov

Vo vzťahu je dôležité urobiť si čas aj pre seba a venovať sa rôznym koníčkom a záujmom, je však nevyhnutné, aby mali partneri aj niečo spoločné. Pre 9% párov je totiž nedostatok spoločných záujmov rozsudkom vedúcim k rozvodu.

Foto: unsplash

Nezhody v rodičovstve – 7% párov

Ako vychovávali rodičia vás? Dokázali sa vždy na všetkom vo výchove zhodnúť? V mnohých domácnostiach to tak nie je, čo môže predstavovať zásadný problém. Výchova dieťaťa nie je vôbec jednoduchá, s partnerom by ste preto mali fungovať ako tím, nie ako protivníci.

Nedostatok dôvery – 4% párov

Ako sme spomenuli vyššie, príčinou rozvodu môže byť aj nevera jedného z partnerov, tento dôvod sa však umiestnil až na 10. priečke. Partneri si totiž neveru dokážu odpustiť, dôvera je však už naštrbená viac, ako dokážu mnohé vzťahy zvládnuť.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov