Foto: Photo by Scott Broome on Unsplash

Hádam neexistuje človek, ktorý by si občas nenašiel dôvod na frflanie a nespokojnosť.

Medzi zdravým hundraním a chorobnou nespokojnosťou je však istý rozdiel. Najmä o vzťahoch máme neraz mylné predstavy a požadujeme, aby boli presne také romantické, ako vo filmoch. Následkom je však sklamanie a frustrácia. Ak však frustrácia prekročí hranice zdravého rozumu, hovoríme o syndróme pani Bovaryovej.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pani Bovaryová

Syndróm pani Bovaryovej nie je vo svete psychológie žiadnou novinkou. Ako prvý jeho príznaky popísal filozof Jules de Gaultier ešte v roku 1892. Napísal esej o Emme, hlavnej postave knihy s názvom Pani Bovaryová, ktorej autorom je Gustave Flaubert. Tá podľa Gaultierových slov trpela chronickou afektívnou nespokojnosťou, vďaka čomu si syndróm vyslúžil pomenovanie práve po nej.

Večne nespokojná

Emma Bovaryová bola vydatá za Charlesa Bovaryho, mestského lekára, ktorý je do svojej manželky nesmierne zamilovaný, ona však príliš spokojná nie je. Preto sa Emma utieka k romancám v knižných podobách, ktoré hltá už od mladosti. V tých sa láska stáva doslova posadnutosťou a práve po tej túži aj ona. Keďže však manželstvo nespĺňa jej predstavy, je pani Bovaryová večne nespokojná. Keď Emma upadne do depresie, Charles sa rozhodne konať a s manželkou sa presťahujú na vidiek.

Foto: unsplash

Nenaplnené predstavy

To však nebol ten najšťastnejší nápad, Emma tu totiž stretáva množstvo mužov a necháva sa nimi zvádzať. Medzi nimi je napríklad mladý študent, ale aj zvodca menom Rodolphe. Ani jeden z jej vzťahov nie je zdravý, každý z nich sa vyznačuje závislosťou, posadnutosťou a žiarlivosťou. Napokon ju obaja milenci opustia, čo Emma neznesie a siahne si na život. Bola ochotná vzdať sa všetkého, dokonca aj vlastnej dcéry a ublížiť každému, komu na nej záležalo, len aby naplnila svoje romantické predstavy.

Príznaky

Aké ponaučenie si vziať z príbehu pani Bovaryovej a aké sú príznaky syndrómu pomenovaného práve po nej? Jedným z hlavných prejavov syndrómu je závislosť na romancách. Ľudia trpiaci týmto syndrómom veria, že niekde tam vonku na nich čaká dokonalý partner, ktorý príde a unesie ich zo sveta problémov a starostí do kráľovstva dokonalosti a bezstarostnosti. Nedokážu byť sami a partnerov si často idealizujú. Keď však už nenapĺňa ich potreby, dokážu veľmi rýchlo vzťah opustiť a nájsť si niekoho iného. Okrem toho, priťahujú ich komplikované vzťahy, pretože si myslia, že práve v nich nájdu hľadanú romantiku a vášeň.

Poblúznenie

Keď prejde prvotné poblúznenie, osoba si väčšinou uvedomí, že partner je predsa len človek a nie románový hrdina, má teda svoje chyby. Začnú uvažovať nad tým, že toto zrejme nebol princ na bielom koni a je čas hľadať ďalej. Šťastní však nebudú v žiadnom vzťahu, pretože po istom čase sa vždy ukáže, že nie je dokonalý, ako tie knižné či filmové. Súčasťou syndrómu pani Bovaryovej je neraz aj kopírovanie partnerovho správania, osoba preberá jeho zvyky a záľuby. Okrem toho, osoba má až panický strach z opustenia, rozchody preto znáša mimoriadne zle.

Foto: unsplash

Výskyt

Kedysi sa tento syndróm vyskytoval omnoho častejšie, dnes ním už ženy trpia menej. Spôsobuje to najmä fakt, že kedysi muži len pracovali a od žien sa požadovali, aby ich jediným záujmom bolo staranie sa o chod domácnosti. Často sa preto venovali čítaniu románov, ktoré ich vytrhli z každodennej reality. Výnimočne sa však toto ochorenie vyskytne ešte aj dnes a neraz sa spája aj s inými vážnymi psychickými problémami, je preto nevyhnutné, aby taká osoba čo najskôr vyhľadala pomoc odborníka.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov