Foto: Photo by Austin Schmid on Unsplash

S úspechom sa väčšine ľudí spája neúnavná tvrdá práca.

Možno to vyznie zvláštne, receptom k úspechu však nie je hnanie sa za výsledkami a práca od svitu do mrku. Podľa vedcov dosiahnete omnoho viac, ak sa naučíte spomaliť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pracuj viac, pracuj rýchlejšie, na oddych bude čas na dôchodku… Médiá sú plné influencerov, ktorí zdanlivo ani nespia, len sa ženú za úspechom… Motivačné články sa stávajú skôr demotivačnými a zdá sa, že hovorenie o snahe dosiahnuť úspech je dôležitejšie, ako samotné konanie… Netreba si však mýliť hnanie sa za niečím s prácou a úspechom. Viac odpracovaných hodín vám úspech nezaručí.

Spomaľte, práve to totiž môže znamenať výrazný rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Ak sa budete snažiť odpracovať viac hodín, ako vám telo a myseľ dovolia, dopracujete sa akurát tak k vyhoreniu, nie k úspechu. Ak spomalíte, dosiahnete nielen úspech, ale aj väčší pocit uspokojenia a naplnenia z dobre vykonanej práce.

A tu sú hneď 4 dôvody, pre ktoré by ste mali čím skôr spomaliť aj vy.

Foto: unsplash

Budete vidieť veci jasnejšie

Aký má zmysel ponáhľať sa, keď sa náhlite tým nesprávnym smerom? Mnoho ľudí neúnavne pracuje na niečom, čo im nakoniec neprinesie žiadne výsledky. Je to ako beh na bežiacom páse, bežíte, unavíte sa, no nikam sa nedostanete.

Spomaľte a rozhliadnite sa okolo seba. Budete vidieť veci jasnejšie, nemôžete totiž vidieť, kam smerujete, ak nemáte čas dvihnúť hlavu. Ak spomalíte, budete mať možnosť vidieť nielen rovnú cestu pred sebou, ale aj skvelé príležitosti okolo seba, ktoré by ste ináč nepostrehli. Každý týždeň by ste si mali dopriať chvíľku na zváženie toho, kam sa uberáte, či je toto smer, ktorým chcete ísť a čo urobiť, aby sa veci vyvíjali spôsobom, ako by ste si priali.

Mŕtvy sa už nikam ponáhľať nemusí

Vaše telo nie je stroj, ktorý vydrží fungovať vo vražednom tempe donekonečna. Obetovať svoje psychické a fyzické zdravie jednoznačne nestojí za to. Ak chcete uspieť, mali by ste brať ohľad aj na to a dopriať si potrebný odpočinok. Aj keď máte pocit, že potrebujete, aby mali dni o niekoľko hodín viac, vyhraďte si chvíľku a uvarte si dobré jedlo, meditujte alebo si prečítajte dobrú knihu.

Vedeli ste, že človek strávi na Instagrame v priemere 53 minút denne? Ak môžete tráviť toľko času na sociálnych sieťach, nedostatok času je len výhovorkou. Verte, skutočne si môžete dovoliť spomaliť. Ak môžu odpočívať Oprah či Jeff Bezos, môžete aj vy, a to bez výčitiek svedomia.

Foto: unsplash

Všímajte si svoje pocity

Mnoho ľudí si myslí, že emócie sú len na príťaž a spôsobujú len problémy. Emócie sú však nesmiernou výhodou a slúžia nám ako akési vodítko. Umožňujú nám vnímať, čo sa deje okolo nás, spracovať to a adekvátne na to aj reagovať. Úspešný človek sa vyznačuje okrem iného schopnosťou svoje emócie zvládať a nereaguje prudko a nepremyslene.

Hovorí sa, že ak niečo dokážete pomenovať, dokážete to aj skrotiť. V rýchlom tempe svoje emócie neraz zanedbávame, ak však spomalíte, budete ich vnímať jasnejšie. Následne ich dokážete lepšie pomenovať a spracovať. Skvelým príkladom je hnev. Ak sa hneváme, vieme, že niečo zrejme nie je v poriadku a je čas napraviť to, vykonať zmenu.

Lepšie rozhodnutia

Načo je dobré ponáhľať sa, ak jediné nesprávne rozhodnutie môže všetku vašu snahu zmariť? Vaša myseľ je ako motor, ak budete neustále šliapať na pedál, prehreje sa a vypovedá službu. Ak ale spomalíte a doprajete si čas na meditáciu a na to, aby ste si veci dobre premysleli, eliminujete základňu pre stres. Myseľ človeka nie je stavaná na preteky a len ak funguje v správnom tempe, dokáže nasávať informácie, spracovať ich a robiť dobré rozhodnutia.

Ak máte pocit, že pomalé tempo nie je pre vás, nemusíte tak fungovať neustále, z času na čas je však lepšie ubrať a spustiť nohu z plynového pedálu.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov