Spontánne samovznietenie je ešte aj dnes pre vedcov záhadou.

Po svete sa objavovali prípady, kedy človek jednoducho zhorel do tla, no všetko naokolo ostalo nedotknuté. Čo požiar spôsobilo a ako je možné, že sa nerozšíril ďalej? Ani dnes o ňom odborníci nevedia oveľa viac ako v minulosti, napriek tomu, že prípady spontánneho samovznietenia sa z času na čas objavia aj dnes. Čo by ste o tomto podivnom jave mali vedieť aj vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Plameň sa nešíri

Jedna z bizarností spontánneho samovznietenia je fakt, že požiar sa málokedy rozšíri, zvyčajne zhorí len samotná obeť a to, na čom práve človek sedí či leží, a to napriek tomu, že by pokojne mohol zhorieť aj celý dom. Najznámejší je prípad Mary Reeserovej z roku 1951. Bola nájdená zhorená na popol, rovnako ako kreslo, v ktorom sedela. Kopa novín, ktorá ležala vedľa kresla, však ostala nedotknutá. Okrem toho, hodinky, ktoré stáli na stole sa presne o 4:20 zastavili a odborníci predpokladajú, že Mary zhorela práve v tom čase.

Väčšina obetí nezhorí úplne

Neraz sa stáva, že keď dôjde k spontánnemu samovznieteniu, nezhorí kompletne celá obeť a niektoré časti tela ostanú nedotknuté. Napríklad, po samovznietení Mary Reesovej z nej ostalo jedno chodidlo. Podobne v roku 1980, keď uhorel Henry Thomas, zachovala sa jeho lebka a časti nôh. Odborníci si myslia, že to súvisí s rozložením tuku v tele, pričom v lebke a v nohách sa priveľa tuku nenachádza.

Ľudia, ktorí prežili

Aj keď sa to zdá takmer nemožné, existujú ľudia, ktorí sa vznietili zdanlivo bez príčiny a prežili bez závažnej fyzickej či psychickej ujmy. Medzi takých ľudí patrí aj Frank Baker, ktorý sa vznietil počas toho, ako sa chystal na rybársky výlet. Našťastie, nablízku bol Bakerov priateľ, ktorý plamene včas uhasil.

Súvis s alkoholizmom

Jan Bondedon popisuje, že v 16. až 17. storočí ľudia verili, že k samovznieteniu môže dôjsť následkom alkoholizmu, kedy sa silný alkohol vznieti v žalúdku. Okrem toho sa verilo, že k samovznieteniu dochádza najmä u starých a chorých ľudí. Tieto tvrdenia sa však nepodarilo potvrdiť, keďže v plameňoch zomrel 25-ročný mladý alkoholik ale aj ľudia, ktorí boli celkom zdraví.

Pokusy

V snahe zistiť príčinu samovznietenia sa mnohí vedci uchyľovali k bizarným pokusom. Odmietali uveriť, že by sa ľudské telo mohlo len tak samo od seba vznietiť. Niektorí, ako napríklad John de Haan tvrdili, že za samovznietením je v skutočnosti vznietenie oblečenia. Následne sa chytí ľudské telo, ktoré má pod kožou vrstvu tuku a ten pôsobí ako palivo. Aby svoju teóriu dokázal, podpálil telo mŕtveho prasaťa zabalené do textilu. Teóriu sa mu overiť nepodarilo, no prišiel na to, ako vyrobiť z prasaťa slaninu.

Málokedy zhorí viac než jedna osoba

Ak dôjde k spontánnemu samovznieteniu, väčšinou sa týka len jedinej osoby. Prípady, kedy uhorelo viacero ľudí súčasne, sú ojedinelé. Ešte v roku 1821 však bol popísaný prípad, kedy došlo k samovznieteniu 90-ročnej ženy a jej 66-ročnej služobnice. Služobnica sa totiž horiacu pani snažila zachrániť a v snahe uhasiť ju na ňu skočila, no uhorela taktiež a ostala po nej len noha.

Pomalé umieranie

Uhorenie samo o sebe patrí medzi najbolestivejšie spôsoby umierania, no niektorí ľudia pri samovznietení nezhoreli v priebehu niekoľkých minút. Keď sa ich podarilo uhasiť, trpeli ešte celé dni, kým napokon zomreli. Tých niekoľko dní bolo prirovnaných k mučeniu, kedy sa telo nedokázalo vyliečiť, ale obeť zomierala v delíriu.

Postrach

Ako sme už spomínali, kedysi sa spontánne samovznietenie spájalo najmä s alkoholizmom a ľudia bojujúci proti tomuto fenoménu sa nebáli dať na svoje letáky práve tie najbrutálnejšie prípady samovznietenia, aby ľudí postrašili a od pitia alkoholu odradili.

Pozri aj: Viete si predstaviť, že by ste z ničoho nič začali horieť? Týmto 10 ľuďom sa to stalo. Samovznietili sa

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov