Niekedy schopnosti a zručnosti nestačia na to, aby ste získali prácu.

Na pracovnom pohovore či na prvom rande je potrebné niečo viac, ako len správne podanie ruky. Aby ste zaujali, máte k dispozícii množstvo psychologických trikov. Stačí len zvoliť tie správne. Ako na to?

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré triky sú pomerne nápadné, ako napríklad úsmev či udržiavanie očného kontaktu. Iné, ako napríklad napodobňovanie gesta a postojov druhej osoby v správnej miere, môže byť už o niečo náročnejšie. Článkov o tom, ako zapôsobiť a vyzdvihnúť svoje prednosti, nájdete na internete mnoho. Psychologička Janina Steinmetz však tvrdí, že na to ideme z tej nesprávnej strany.

Tvrdá práca sa vypláca

Séria troch experimentov ukázala, že pre ľudí okolo nás je zaujímavejšie to, koľko práce a úsilia sme museli vynaložiť na to, aby sme svoje ciele dosiahli, než to, s akým talentom sme sa narodili. Tvrdí, že príbeh o úspechu je síce pekný, ale nie je úplný, kým nie je doplnený informáciami o tom, ako sme ten úspech dosiahli. Ak zdôrazníte, ako tvrdo ste museli pre úspech pracovať, je oveľa pravdepodobnejšie, že zapôsobíte.

Foto: unsplash

Steinmetz sa už dlhý čas vo svojich výskumoch zaoberá práve tým, ako nám rôzne vedomé a podvedomé taktiky pomáhajú zaistiť si u iných obdiv a uznanie. Vedkyňa hovorí, že oddanosť a svedomitosť si ľudia spájajú so spoľahlivosťou a inými pozitívnymi osobnostnými črtami. Keď však vyzdvihnete svoj talent, tiež to nie je vyslovene na škodu, dáte tým totiž najavo, že ste kompetentná osoba.

Ako udržať rovnováhu?

Jeden zo Steinmetzovej experimentov zahŕňal 200 študentov, ktorí si mali predstaviť, že sa práve nachádzajú na pracovnom pohovore. Polovica z nich bola požiadaná, aby si predstavili, že ich možný budúci zamestnávateľ požiadal, aby opísali nejaký príbeh súvisiaci s ich úspechom v profesnej sfére. Nasledovala otázka: „Akú stratégiu by ste využili na popísanie svojho úspechu a čo by ste urobili, aby o vás pýtajúci sa zmýšľal v pozitívnom smere?“

Foto: unsplash

Následne mali účastníci experimentu k dispozícii škálu pozostávajúcu zo 7 bodov, pričom na jednom konci bolo „Zmienil by som tvrdú prácu a úsilie“ a na druhom konci zas „Zmienil by som svoje schopnosti a zručnosti“. Druhá polovica študentov si zas mala predstaviť pracovný pohovor z inej perspektívy a mali opísať, ako by podľa nich vyzeral ideálny popis kariérneho úspechu. Ďalší experiment sa niesol v podobnom duchu, netýkal sa však pracovného pohovoru, ale prvého rande.

Množstvo ľudí sa vyjadrilo, že by si radšej vypočuli príbeh, v ktorom sa jedinec musel o dosiahnutie úspechu usilovať, napriek tomu však množstvo účastníkov pri simulácii pohovoru zvolilo práve opačnú stratégiu a hovorili o svojich schopnostiach a talentoch.

Akú stratégiu by ste zvolili vy?

Pozri aj: Čo si o vás ľudia myslia, keď vás vidia po prvýkrát? Na 99% je to týchto 7 vecí

iflscience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov