Foto: pixabay.com

Keď sa hovorí o šikane, väčšina ľudí si spomenie na školské prostredie.

Je síce pravda, že deti vedia byť k sebe kruté, no to vedia aj dospelí a výnimkou nie je ani šikana na pracovisku. Nadobúda rôzne formy, od verbálnej, až po agresívnu fyzickú. Nech je však akákoľvek, je potrebné čím skôr zakročiť a tyranom dať najavo, že nemajú právo ubližovať iným.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kto je tyran?

Aj tá najlepšia práca sa môže zmeniť na nočnú moru, keď vám v nej kolega alebo nadriadený robí peklo. Neraz si ľudia bezmocnosť a strach nosia aj domov, nedá im to spávať a každé ráno prichádzajú do práce čoraz viac fyzicky i emocionálne vyčerpaní. Kto je vlastne tyran? Definície uvádzajú, že ide o osobu, ktorá sa snaží inú osobu kontrolovať, manipulovať ňou alebo ju zastrašuje. Tyranovi chýba empatia, schopnosť úprimnosti a zmysel pre spravodlivosť, nebude spokojný dovtedy, kým nedosiahne svoj cieľ.

Foto: pixabay

Do koho sa tyran púšťa?

Aj keď môže dôjsť aj k šikane voči nadriadenému zo strany podriadeného, najčastejšie je to naopak a nadriadený šikanuje podriadeného, alebo sa šikanujú zamestnanci, ktorí sú na rovnakej úrovni. Mnoho ľudí predpokladá, že ten, kto je iniciátorom šikany, má väčšinou nízke sebavedomie, no odborníci tvrdia, že ide skôr o ukrývanie vlastného pocitu hanby a sebavedomie u tohto jedinca nepredstavuje problém. Vyvolávanie negatívnych emócií u iných im umožňuje na chvíľu zabudnúť na vlastné trápenia.

Pocit hanby

Každý z nás reaguje na pocit hanby ináč a tieto reakcie nie sú vrodené, je to niečo, čo sa človek učí už od útleho detstva. To, čo sa v detstve človek naučí, sa zas v dospelosti stáva pevnou súčasťou osobnosti, teda povahovou črtou. Väčšina ľudí spadá do štyroch kategórií reakcií, a to útočenie na iných, útočenie na seba samého, vyhýbanie sa alebo utiahnutie sa. Preto, keď sa človek cíti v práci neisto a bojí sa, že bude pôsobiť ako neschopný, radšej zaútočí na niekoho iného, ako by sa mal sám vystaviť pocitu hanby. Nebezpečné je, že časom sa z tyrana môže stať narcistická osobnosť.

Šikanovaní

Na druhej strane škály sa zas zvyčajne nachádza citlivý jedinec, ktorý v záujme potlačenia pocitu hanby zaútočí sám na seba a stavia sa do pozície obete. Ako sme spomenuli, jednou z bežných reakcií je aj utiahnutie sa, ktoré však môže viesť k depresii. K utiahnutiu sa väčšinou uchyľujú tí, ktorí sú na pracovisku šikanovaní dlhodobo a majú pocit, že iné riešenie už pre nich nie je.

Foto: pixabay

Pocit moci

Ďalšou “výhodou“, ktorú tyrani zo šikanovania čerpajú, je pocit moci a nadradenosti. Ponižovanie iných im totiž umožňuje prehliadať vlastné neistoty. Či tomu veríte alebo nie, dospelí sú rovnako zraniteľní ako deti, ktoré sa navzájom šikanujú na ihrisku. Dôležité je preto proti šikane bojovať hneď v zárodku a nenechať ju zájsť priďaleko. Ako? Spojte sily s kolegami. Obetiam šikany totiž neraz hrozí izolácia, no ak sa šikanovaný spojí s kolegami, získa pocit opory. Keď si tyran uvedomí, že je v tom sám, zrazu sa práve on môže stať tým, kto sa ocitne izolovaný a osamelý.

Nezabúdajte, že šikanu nemusíte za žiadnych okolností tolerovať a vždy existuje spôsob, ako sa proti nej brániť.

theguardian
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov