Rôzne pojmy z oblasti psychológie sa dnes často využívajú bez toho, aby to ľudia mysleli vážne.

Ak napríklad niekto povie, že má asi „schízu“, hovorí o tom, že sa nedokáže rozhodnúť, aj keď sa schizofrénia prejavuje celkom inak ako nerozhodnosťou či rozdvojením osobnosti, ako sa ľudia často domnievajú. Podobne to platí aj o depresii, neraz aj ľudia, ktorí depresiou netrpia o sebe vyhlasujú, že majú „depku“, pretože sú práve smutní. Akí je však medzi tým rozdiel a čo všetko by ste mali vedieť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Kedy ide naozaj o depresiu a kedy len o smútok?

Doba trvania

Jedným zo základných rozdielov medzi smútkom a depresiou je doba trvania. Smútok je emócia, ktorá je premenlivá a časom napokon pominie, depresia je však ochorenie, ktoré nepominie len tak, zo dňa na deň. Depresia je chronická a k tomu, aby sa človek cítil lepšie, je potrebný odborník, ktorý nastaví správnu liečbu. Aby mohol odborník s určitosťou povedať, že ide o depresiu, mali by sa príznaky prejavovať u jedinca po dobu šiestich mesiacov.

Abúlia

Abúlia je neschopnosť odhodlať sa ku skutkom a prinútiť sa konať. Keď sme smutní, ako keby sme strácali motiváciu venovať sa svojim každodenným povinnostiam. V čase smútku sa utiahneme a nezapájame sa do aktivít do takej miery, ako to robíme bežne. Stále sme však pomerne aktívni. Človek trpiaci depresiou však zanedbáva svoje povinnosti úplne a môže odmietať akúkoľvek pomoc. Jedinec často hovorí o únave, vyčerpanosti a nakoniec nie je schopný postaviť sa ani z postele či vykonať základné hygienické úkony, ako je sprchovanie sa či česanie si vlasov.

Foto: unsplash

Stupeň izolácie

Každý prežíva smútok ináč a ak chcete byť počas náročného obdobia sami, je to v poriadku. Dobré je aj to, ak človek v takom období vyhľadá blízkeho človeka, ktorému sa môže so svojimi pocitmi zdôveriť. Človek trpiaci depresiou sa však izoluje úplne. Inokedy veselá a spoločenská osoba sa zrazu stiahne a celkom sa izoluje od okolia, odmieta s kýmkoľvek hovoriť o svojich pocitoch a nezapája sa do žiadnych aktivít. Taký človek väčšinou nevyhľadá pomoc sám a napokon sa izoluje aj od najbližších priateľov a rodiny.

Schopnosť fungovať

Ak je človek smutný, jeho každodenné návyky by sa mali meniť len v minimálnej miere, aj keď zvládacie mechanizmy máme všetci iné. Ak však človek trpí depresiou, jedným z príznakov je častá zmena bežných denných návykov. Nedokáže totiž plniť svoje povinnosti, či už doma alebo v práci. Takíto ľudia nedokážu byť partnermi, rodičmi či priateľmi.

Beznádej

Smútok sa takmer vždy viaže na istý zdroj, napríklad na stratu alebo na prežívanie náročného obdobia v práci či doma. Aj keď je teda človek smutný, dokáže sa smiať a plánovať do budúcnosti. V prípade depresívneho človeka však priestor pre plány do budúcnosti neostal, celú jeho existenciu vypĺňa beznádej. Ak sa takýchto ľudí opýtate na budúcnosť, všetko je pre nich beznádejné, neprejavia žiadnu radosť, záujem či nádej, že sa niečo napraví. Nedokážu hľadieť na budúcnosť, každý jeden deň je pre nich totiž boj a majú pochybnosti, či vôbec zvládnu dnešok.

Foto: unsplash

Vidieť rozdiely medzi smútkom a depresiou je nesmierne dôležité. Nie je totiž dobré depresiu zľahčovať a využívať ju ako pomenovanie pre každý smútok. Ak vidíte, že niekto vo vašom okolí prejavuje spomínané príznaky, mali by ste sa urýchlene obrátiť na odborníka a pokúsiť sa dotyčnej osobe pomôcť. Depresia je závažné ochorenie, ktoré si vyžaduje liečbu. So správnou liečbou sa totiž môže vrátiť aj nádej.

Pozri aj: Toto je 7 deštruktívnych klamstiev, ktoré vám depresia podsúva ako čistý fakt. Pravda je však niekde inde

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov