Nejeden experiment dokázal, že sa k ľuďom správame na základe oblečenia, ktoré majú na sebe.

Veta Šaty robia človeka platí v súčasnosti viac, než kedykoľvek predtým. Ako prvé si na človeku všimneme to, čo má oblečené. Súdime, z akej sociálnej vrstvy je, čím sa asi živí, ako sa o seba stará či nestará a množstvo ďalších záležitostí. Čo nám teda o človeku prezradí jeho odev?

Článok pokračuje pod videom ↓

Sociálny status

Predstavte si, že k vám niekto príde na ulici a opýta sa vás, ktorým smerom nájde to a to. Komu by ste odpovedali ochotnejšie, človeku v škaredom tričku a roztrhaných nohaviciach alebo pánovi v obleku? Mnohí z vás si zrejme pomysleli, že by pomohli hocikomu, nezávisle na oblečení, ktoré by mal na sebe. Výskumy však dokazujú, že to tak nie je. Podvedome by sme radšej pomohli človeku v značkovom oblečení.

unsplash.com

Ľudí v značkovom odeve totiž vnímame ako majetnejších a vplyvnejších, aj keď na základe šiat nedokážeme určiť, či je niekto milší alebo inteligentnejší. Dokazuje to aj experiment, v rámci ktorého boli ľudia v obchode oslovení a požiadaní, aby odpovedali na niekoľko otázok. V jednom prípade mala na sebe osoba sveter s viditeľnou značkou, v druhom prípade mala na sebe ten istý sveter, ale bez značky. Osobe v značkovom odeve ochotne odpovedalo na otázky vyše 52 percent opýtaných, kým osobe bez značkového oblečenia odpovedalo len 13 percent opýtaných. Rozdiely neboli nijako ovplyvnené pohlavím, týkali sa rovnako mužov aj žien.

Moc

Značka oblečenia ovplyvní aj to, do akej miery nás ľudia vnímajú ako mocných a dominantných. Ako najviac dominantní sú vnímaní napríklad businessmani v oblekoch. Štúdia z roku 2014 ukázala, že podobný princíp platí aj u žien. Navyše, ženy v značkovom oblečení neboli vnímané ako tie, ktoré chcú byť pre muža atraktívne, ale boli vnímané ako súťaživé. Okrem toho, ženy odeté v luxusnom značkovom oblečení boli vnímané ako prirodzene atraktívne a ambiciózne, neboli však vnímané ako lojálne a múdre.

unsplash.com

Či si to už teda pripúšťate alebo nie, skutočne ľudí povedome hodnotíme aj na základe toho, čo majú na sebe oblečené a na základe toho sa k iným aj správame. Práve táto informácia nám však môže pomôcť byť lepšími ľuďmi. Máme totiž šancu uvedomiť si, že oblečenie nie je všetko. Dôležité je spoznať, kým človek je a aké má vlastnosti, nezávisle od toho, či si oblieka luxusný značkový odev alebo nie.

Pozri aj: Vedeli ste, ako veľmi môže vaše oblečenie ovplyvniť to, čo si myslíte?

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov