Foto: Photo by Neobrand on Unsplash

Vytvoriť dobré heslo, na ktoré nikto nepríde, nie je až také náročné.

Stačí na klávesnici naťukať náhodnú kombináciu čísel a písmen. Avšak problém predstavuje všetky tie heslá si zapamätať – najmä, ak máte všade iné a zrazu si ich potrebujete zapamätať veľké množstvo. Písať si heslá do mobilu či do zošita nie je bezpečné, rovnako, ako si dať všade rovnaké heslo. Ako si ich teda všetky bezpečne uložiť do pamäte?

Článok pokračuje pod videom ↓

Prieskum spoločnosti Microsoft Research ukázal, že denne použijeme v priemere 8 hesiel, pričom človek má bežne až 25 účtov, ktoré heslá vyžadujú. To je riadne množstvo hesiel na zapamätanie, obzvlášť, ak máte radšej komplikované heslá, ktoré sa nedajú len tak odhaliť. Našťastie, existuje spôsob, ako si ich všetky zapamätať, a to pomerne jednoducho.

Rýmovačka

Aby ste si zapamätali aj to najkomplikovanejšie heslo, vytvorte si k nemu príbeh. Ideálne si k tomu doplňte aj nejakú rýmovačku. Napríklad, ak máte v hesle čísla, ku každému číslu si vytvorte rým. Následne si k takto vytvorenej rýmovačke vytvorte mentálny obraz, ideálne nejaký príbeh.

Ideálne je, ak je vaša vizualizácia čo najviac absurdná, predstavte si napríklad fialovú veveričku šoférujúcu pomaranč na kolieskach. Mimochodom, ak máte heslá v štýle 1234, odporúčame čím skôr to heslo zmeniť, pretože také isté heslo ako vy môže mať až viac ako 10 percent populácie.

Podobnú metódu môžete voliť nielen pri číslach ale aj pri písmenách. Pre každé písmeno vášho hesla si vymyslite nejaké slovo. Napríklad A – arašidy, B – betakarotén, atď. Následne si opäť z vyskladaných slov vytvorte príbeh. Čím bizarnejší, tým lepšie, pretože si ho tým skôr zapamätáte.

Foto: unsplash

Vizualizácie

Aj keď sa to spočiatku môže zdať náročné, psychológovia hovoria, že je to vec tréningu. Časom si človek dokáže spoľahlivo zapamätať až 30 takýchto vizualizácií naraz. Komplexný vizuálny obraz sa nám totiž do pamäte vryje omnoho hlbšie, ako jednoduchý rad čísel a písmen. Dokazuje to štúdia z roku 2011, ktorú vykonali vedci z Harvardu v spolupráci s vedcami z MIT. Ukázalo sa, že informácie, s ktorými sme už prišli do kontaktu, a ktoré pre nás majú istý význam, si zapamätáme omnoho ľahšie.

Foto: unsplash

Bezpečnosť

Možno sa vám takéto memorovanie hesiel zdá zbytočné, no verte tomu, že nie je. Aj keď možností, ako si kontá zabezpečiť, je čoraz viac, rovnako pribúda aj spôsobov, ako zabezpečenia prekonať a pribúda aj šikovných ľudí, ktorí to poľahky dokážu. Odborníci preto odporúčajú byť pri tvorbe hesiel čo najviac kreatívni a nezabúdať heslá z času na čas obmeniť. Okrem toho, keď už si heslá niekam zapisujete, odporúča sa heslo trochu zamaskovať, napísať ho ako nejakú šifru a jednoznačne k heslu nepíšte, k akému kontu sa viaže.

Môže sa zdať, že ide o drobnosti, no verte, že vám môžu ušetriť mnoho starostí.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov