Foto: Photo by Mr Wong on Unsplash

V poslednom čase prišli Dáni, Švédi ale aj iné národy hneď s niekoľkými skvelými konceptmi.

Spomeňte si na hygge, lykke či ikigai. Každý z nich je receptom ku šťastnejšiemu a spokojnejšiemu životu. Keby sa vám ich málilo, pripomenieme vám ešte jeden koncept, a to pyt. Toto slovo nemá doslovný preklad, no veríme, že si ho zamilujete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najšťastnejší národ

Vedeli ste, že Dáni sa radia medzi tie najšťastnejšie národy na svete? To sa o Slovákoch povedať nedá, možno by sme sa však mohli inšpirovať. Pomôcť by mohlo napríklad hygge, teda pojem, ktorý označuje útulnosť, alebo vytvorenie intímnej atmosféry, v ktorej sa človek cíti dobre. Aj keď hygge pozná väčšina ľudí, na päty mu pomaly ale isto šliape pyt.

Správna stratégia

Pyt nemá doslovný preklad, čo to teda znamená? Psychológovia hovoria, že každý by si mal doprať trochu pyt, je to totiž kultivovanie zdravých myšlienok, ktoré pomáhajú vyrovnať sa so stresom. Či už ide o frustráciu, reakciu na chybu alebo na každodenný zhon, je dôležité zvoliť tú správnu stratégiu. Ak by ste pyt predsa len chceli preložiť, znamená to niečo ako „stalo sa, čo už“ alebo „netráp sa nad tým“.

Foto: unsplash

Pokuta či rozbitý tanier

Kedy sa pyt využíva? Predstavte si, že idete z nákupu a za stieračom si nájdete parkovaciu pokutu. Keď to už vo vás vrie a máte chuť niekomu jednu vlepiť, potrasiete hlavou a poviete si „pyt“. Alebo keď nedopatrením zhodíte v kuchyni tanier a ten sa na zemi roztriešti na tisíce črepov. Namiesto zúrivých nadávok postačí jednoducho „pyt“.

Nič hrozné sa nedeje

Pyt znamená zmeniť náhľad na situáciu, namiesto hľadania vinníka si nad tým jednoducho povzdychnúť a pohnúť sa ďalej. Pyt môžete využiť nielen vo vzťahu k vlastnej osobe, ale aj vtedy, keď sa snažíte podporiť kolegu, ktorý nemá práve najlepší deň. Je to spôsob, akým sa nad veci povznesiete a povzbudíte sami seba alebo niekoho iného, že sa nič hrozné nedeje. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že zamestnanci, ktorí vedia, kedy do slovníčka zaradiť „pyt“, sú v zamestnaní šťastnejší a spokojnejší.

Každodenné ťažkosti

Hádam netreba pripomínať, aký je stres škodlivý, nejedna štúdia už dokázala, že tí, ktorí čelia každodenným ťažkostiam menej, sú šťastnejší. Čo je však vlastne tá každodenná ťažkosť? To závisí od interpretácie každého z nás, pre niekoho to môže byť pokuta či hádka, pre iného zas rozviazaná šnúrka na topánke.

Foto: unsplash

Hľadáme vinníka

Nech sa však deje čokoľvek, často hľadáme vinníka. Pyt nás však má naučiť, že to vôbec nie je potrebné. Napríklad, rozbili ste tanier. Prečo? Lebo ho tam dal manžel, syn, svokra, zabudli ho odložiť späť na zvyčajné miesto, je to teda ich chyba. Obviňovanie vám však nijak nepomôže, ba práve naopak. Je dokázané, že ak sa snažíme vysvetliť správanie iných objasňovaním ich lenivosti, hlúposti a neschopnosti, nahneváme len sami seba.

Nenechajte sa „vytočiť“

Keď si však poviete „pyt“, znamená to, že vám to nestojí za to, skutky iných ľudí vás jednoducho nemôžu nahnevať. Zamyslite sa nad tým, aký bude mať na vás dopad to, čo vás nahnevalo o dve hodiny, dva dni či dva týždne. Okrem toho, ľudia robia chyby, stane sa, že niekto jednoducho zabudne odložiť tanier na svoje miesto.

Foto: unsplash

Zvážte, kedy je vhodná príležitosť

Samozrejme, „pyt“ treba využívať uvážene, nemal by to byť nástroj na zbavenie sa zodpovednosti a nemal by sa využívať ani vo vážnych situáciách. Okrem toho, „pyt“ nezahŕňa len mávnutie rukou, ale aj činnosti, ktorými odpútate a upokojíte svoju myseľ, ako napríklad prechádzku v prírode, cvičenie jogy či kreatívne tvorenie.

Využívajú ho aj deti

Majstrovstvu pyt učia Dáni už odmalička aj svoje deti. Učia ich vytvárať akýsi pyt gombík, ktorý môžu využiť na to, aby sa naučili, že nie všetko v živote bude dokonalé a v ich prospech. Môžu tak napríklad zvládnuť frustráciu z toho, že prehrali hru, alebo nevedia nájsť svoju obľúbenú hračku. Aj dospelí však majú svoj pyt gombík a ak chcete, môžete ho mať aj vy. Zhlboka sa nadýchnite a pyt.

popsci
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov