Kto to nikdy nezažil, alebo nemá v rodine a blízkom okolí blízkeho, ktorý by trpel psychickými problémami, len ťažko môže pochopiť aké to je a aký boj to každý jeden deň obnáša.

Veľkým prínosom k pochopeniu sveta psychických porúch je snaha pacientov, lekárov a ich okolia presnejšie vysvetliť a popísať svoj svet pomocou rôznych dokumentov, fotografií, videí a projektov. Jedným z takých je aj Project 1 in 4, ktorý ponúka náhľad do každodennej reality ľudí bojujúcich so svojim neľahkým osudom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je to pocit, ako keby ste ležali so zviazanými rukami a nohami na dne tmavej a hlbokej jamy, úplne bezmocní. Takto popísal Vincent Van Gogh pocity, ktoré kvôli psychickej chorobe prežíval, svojmu bratovi. Tento výnimočný maliar vystupuje ako jedna z kľúčových postáv pri objasňovaní mýtu tzv. „mučeného génia“, čo mnohí označujú za paródiu toho, aký je skutočný vzťah medzi kreativitou a psychickou poruchou. Naša kultúra je plná patologických dezilúzií o tom, aké je to v skutočnosti žiť s mysľou, ktorá nekompromisne a nepretržite spôsobuje utrpenie, sabotuje a ničí pohodu a zdravie jedinca.

project1in4.com

Autorkou nápadu Project 1 in 4 je študentka umení Marissa Betley a jej cieľom bolo ukázať, aký je každodenný život s mentálnou poruchou, ktorá postihuje jedného zo štyroch ľudí v Amerike a zvyšuje spoločenské náklady o 300 miliárd dolárov ročne. Podstatou tohto projektu je séria ilustrácií týkajúcich sa ľudí, s ktorými Marissa robila interview. Tie zobrazujú, každodenné skúsenosti, nepríjemnosti a pokusy so všetkým sa vyrovnať. Jednotlivci, ktorí sa projektu zúčastnili mali rôzne diagnózy, ako napríklad depresia, úzkostná porucha, schizofrénia, posttraumatická stresová porucha a mnoho iných rôznych ochorení.

project1in4.com

Od ľudí sa často očakáva, že nedajú nič najavo a budú sa správať podľa konvencií a predpisov. Nie je však jednoduché vyjsť z bytu a zmeniť osobnosť pred rodinou a priateľmi. Betleyová s elegantnou priamočiarosťou odhaľuje stigmy a chybné názory, ktorých sa držíme, kým oscilujeme medzi dvoma pólmi, a to medzi romantizovaním a invalidizovaním psychoemocionálnej bolesti. Jedným z najdôležitejších prvkov v tomto prípade nie je len súcit, ale hlavne láska a podpora. Najmä, keď občas ani chorý nerozumie sám sebe.

project1in4.com

Podporné skupiny majú pomáhať, avšak niekedy skôr pôsobia ako tajné spolky.

project1in4.com

Inšpiráciou bol pre Betleyovú projekt Bobbyho Bakera, ktorý sa ale zameral konkrétne na autizmus, Drawing Autism, teda Kresba autizmu. Avšak aj kresby, ktoré zozbierala Betleyvoá zobrazujú konkrétny a akútny stav utrpenia, ktorý je spôsobený psychickou poruchou. Pomocou tohto projektu sa snaží vyvrátiť aj také mylné názory, ako je napríklad tvrdenie, že psychická choroba je len dočasná nálada, cez ktorú sa jedinec jednoducho prenesie. Že je to ako šťuknúť vypínačom.

project1in4.com

Psychické problémy môžu postihnúť každého a môžu sa objaviť nečakane, zo dňa na deň.

 

 

project1in4.com

Niekedy môže trvať celé hodiny donútiť sa vstať z postele a obliecť sa.

project1in4.com

Depresia je ako tekutý piesok. Celého vás pohltí a neviete kadiaľ von.

project1in4.com

Project 1 in 4 je súčasťou väčšieho projektu s názvom 100 Days Project (Projekt 100 dní), ktorý sa koná každý rok. Účastníkmi sú študenti a ich úlohou je prísť s kreatívnou myšlienkou a nasledujúcich sto dní ju rozvíjať a postupujúci proces verejne dokumentovať. V minulosti tento projekt podnietil rôzne kreatívne nápady, ako napríklad návrh Randyho Gregoryho s názvom 100 Ways to Improve the NYC Subway (teda sto spôsobov, ako vylepšiť metro v New Yorku). Pôvodcom celej tejto originálnej myšlienky je grafický dizajnér Michael Bierut, ktorý dával takéto zadania svojim študentom umenia na Yale School of Art.

Betleyovej projekt je čiastočne služba verejnosti a čiastočne súkromná záležitosť. Za snahou prekonať suché štatistiky sa skrýva aj iná motivácia. Tvrdí, že mala možnosť vidieť, aké devastačné následky môže mať psychická choroba. Kľúčovou je síce profesionálna pomoc, avšak nevyhnutnou je aj neochvejná opora zo strany rodiny a priateľov. Myslí si, že ak by sa podarilo nájsť efektívny a pritom skutočne ľudský spôsob ako zvýšiť povedomie a zbúrať mýty a stigmy, ktoré idú ruka v ruke s diagnózou, oveľa viac ľudí by sa nebálo vyhľadať včas profesionálnu lekársku pomoc. Možno by jej projekt mohol zachrániť životy.

Akonáhle začnete premýšľať, všetko sa nabaľuje ako na snehovú guľu.

project1in4.com

Spoločnosť sa hýbe vpred míľovými krokmi avšak v niektorých oblastiach ako keby to šlo pomalšie. Ako keby sa ľudia ešte vždy báli, že psychická porucha je posadnutosť diablom, alebo že je to niečo, čím sa môžu nakaziť. A myslím si, že tento projekt a mnoho podobných je naozaj skvelým spôsobom, ako verejnosti ukázať, ako to je v skutočnosti.

Pozri aj: 21 ZNAKOV, KTORÉ VÁM UKÁŽU, ŽE STE MENTÁLNE SILNEJŠÍ NEŽ JE BEŽNÝ PRIEMER

psych.sk (Petra Sušaninová) brainpickings.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov