Foto: Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Počuli ste už niekedy o tom, že človek využíva len 10 percent svojho mozgu?

Neverte tomu, je to mýtus, náš mozog pracuje na plné obrátky, väčšinou si to však neuvedomujeme, keďže množstvo procesov prebieha na podvedomej úrovni. Podvedomie je však možné do istej miery ovplyvniť a nepotrebujete k tomu hypnózu ani čarovné pilulky. Aj keď je ľudská myseľ aj po desaťročiach skúmania stále záhadou, predsa len vám môžeme poradiť niekoľko užitočných trikov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo prezradí o sociálnom statuse konverzácia?

Odborníci z kalifornskej univerzity hovoria, že ak vo vašej blízkosti niekto telefonuje, stačí jediný pohľad, aby ste dokázali zistiť, či je dotyčná osoba chudobná alebo bohatá. Ako zistíte rozdiel? Experimenty ukázali, že bohatí ľudia často počas telefonátov delia svoju pozornosť medzi ďalšie záležitosti. Možno počas hovoru niečo jedia, prekladajú papiere alebo sa hrajú s niečím, čo majú práve po ruke. Údajne je to tak preto, lebo bohatému človeku nezáleží na názoroch iných do takej miery, aby rozhovoru venoval plnú pozornosť.

Ako vplýva hudba na pamäť?

Vedcom sa podarilo zistiť zaujímavý fakt, hudba podporuje pamäť. Potvrdilo sa to dokonca aj u pacientov, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou, hudba pomáha stimulovať postihnuté časti ich mozgu. Okrem toho, k mnohým pesničkám sa nám viažu emócie, ktoré sme práve vtedy prežívali, preto je ľahšie spomienky spájajúce sa s týmito pocitmi a hudbou vyvolať.

Foto: unsplash

Ľudia klamú častejšie, keď vám píšu

Keď máme napísať sms alebo správu na Facebooku, sme odvážnejší, ako keď máme komunikovať z očí do očí. Keď totiž máme niekomu klamať do očí, vyžaduje to omnoho viac úsilia, aby sme toho druhého presvedčili, že hovoríme pravdu. Keď píšeme správu, nemusíme dbať o správny postoj, držanie rúk či výraz tváre. Ako to vedci zistili? Dali ľuďom istú čiastku peňazí a požiadali ľudí, aby sa o ňu s niekým podelili. Ukázalo sa, že v správe až 92 percent ľudí klamalo v tom, koľko peňazí dostali.

Osobnosť odhadnete podľa topánok

Psychológovia tvrdia, že to, aké topánky človek nosí, o ňom veľa napovie. Napríklad tichí ľudia údajne nosia nepohodlné topánky, punktičkári ich majú vždy čisté a ako nové a milí ľudia zvyčajne nosia pohodlnú obuv.

Chcete byť šťastní? Nemyslite na budúcnosť

Vedci hovoria, že ak si príliš veľa lámete hlavu nad budúcnosťou, pripravujete sa o kúsok šťastia. Niektoré jazyky dokonca ani budúci čas nepoznajú a národy, ktoré tieto jazyky používajú, sú podľa štatistík tie najšťastnejšie.

Hudba vám pomôže aj v posilňovni

Väčšina ľudí si k cvičeniu pustí hudbu a odborníci tvrdia, že to nie je len balzam na dušu, ale navyše je to dobré aj pre svaly. Vedci zistili, že tí, čo počas cvičenia počúvajú hudbu, majú vyššiu výdrž a dokážu bežať o niečo rýchlejšie. Najúčinnejšia je hudba vtedy, ak cvičíte do jej rytmu. Takto sa viac sústredíte na to, čo robíte a menej na emócie a na všetko ostatné.

Foto: unsplash

Ak dobre voniate, ste atraktívnejší

Štúdia vykonaná v Liverpoole dokázala, že ľudia, ktorí dobre voňajú, sú vnímaní ako atraktívnejší. V rámci experimentu boli účastníci rozdelení do dvoch skupín, jedna z nich používala parfum, tá druhá nie. Tretia skupina dobrovoľníkov zas bola požiadaná, aby ohodnotili ich atraktivitu. Ti navoňaní boli vnímaní ako atraktívnejší aj vtedy, ak ich vôňu nebolo možné cítiť a vedci si myslia, že za to môže vyššie sebavedomie.

Hladovka môže zmeniť váš cyrkadiánny rytmus

Zrejme každý už zažil časy, kedy ste nespali celú noc a išli ste do postele až skoro ráno. Aby sme sa však opäť dostali do bežnej „pracovnej formy“, musíme reštartovať svoje vnútorné hodiny. To môže byť nepríjemné, nemusíte sa však trápiť nastavovaním budíka po 4 hodinách spánku. Vedci odporúčajú na 16 hodín vynechať akékoľvek jedlo. Vaše telo bude po takej dobe poriadne hladné a bude si myslieť, že je ráno, a je čas na raňajky.

Spánok vám pomôže zapamätať si viac

Skúškové obdobie je trápením pre každého študenta, no vedci majú pre vás dobrú radu. Noc pred skúškou sa netrápte až do rána, radšej sa dobre vyspite. V spánku totiž mozog spracúva informácie získané počas dňa a funguje rovnako, ako počítač. Ak povypínate aplikácie, systém bude bežať rýchlejšie.

Kupujeme dotykom

Skúsení predavači vedia, že ak sa niečoho môžete dotknúť, je oveľa pravdepodobnejšie, že si to budete chcieť kúpiť. Ak totiž niečo chytíme do rúk, nadobudneme pocit, že je to už v podstate naše. To je jeden z dôvodov, prečo predajcovia áut nechávajú ľudí tátoše otestovať.

Foto: unsplash

Každým uchom počujeme ináč

Vedeli ste, že každým uchom počujeme ináč? Je to tak preto, lebo každé vníma podnety z inej mozgovej hemisféry. Pravým uchom lepšie vnímame reč, zatiaľ čo ľavé je majstrom v hudobnom svete.

Čo vám dopomôže k úspechu?

Chceli by ste byť úspešní? Privstaňte si a prečítajte si pár strán z dobrej knihy. Čítanie totiž znižuje hladinu stresu a pôsobí na mozog rovnako, ako cvičenie na svalovú hmotu. Zlepší vám to pamäť a rozšíri slovnú zásobu.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov