Foto: Photo by Simon Migaj on Unsplash

Vedci si myslia, že ak túžite tráviť čas osamote, pravdepodobne patríte k časti populácie s vyšším intelektom.

Pokiaľ ide o inteligenciu, vedci vždy hľadali spoľahlivejšie metódy jej merania. V posledných rokoch sa však zameriavajú nielen na zisťovanie inteligencie samotnej, ale aj na rôzne iné súvislosti. Sú inteligentní ľudia vždy zároveň aj empatickí? Sú inteligentní ľudia skôr extroverti alebo introverti? Na niektoré z otázok teraz prinášajú štúdie nové, zaujímavé odpovede.

Článok pokračuje pod videom ↓

Človek ako tvor spoločenský

Vedci si myslia, že ľudia, ktorí sa radi a veľa socializujú, sú zvyčajne tí šťastnejší. Majú viac priateľov, známych, ľahšie si nájdu partnera, keďže sa pohybujú medzi ľuďmi, sú viac v kontakte s rodinou a neboja sa spoznávať nových ľudí. To všetko sú aktivity, ktoré by nás mali napĺňať radosťou.

Intelektuáli uprednostňujú samotu

Neplatí to však celkom v prípade, ak jedinec oplýva vysokým intelektom. V takom prípade socializácia zvyčajne nevyvoláva takú mieru spokojnosti, ako by sa predpokladalo. Dokazuje to štúdia, ktorá sledovala zvyky, správanie a intelekt jedincov vo veku od 18 do 28 rokov. Ukázalo sa, že väčšina ľudí je skutočne šťastnejšia a spokojnejšia v spoločnosti iných ľudí, avšak v prípade jedincov s vysokým intelektom to bolo naopak. Čím viac času trávili medzi ľuďmi, tým menej boli spokojní.

Foto: unsplash

Evolučná teória

Prečo trávia vysoko inteligentní ľudia čas radšej osamote? Vedci prišli hneď s niekoľkými vysvetleniami, napríklad s evolučnou teóriou. Tá predpokladá, že vysoko inteligentní ľudia sa prispôsobili modernej dobe a chápu, že už si nepotrebujú v tesnej blízkosti držať ľudí, ktorí im zabezpečia potravu, pomôžu im ochrániť ich strechu nad hlavou, odoženú predátorov či zabezpečia iné potreby.

Ašpiračná teória

Druhá z teórií je tzv. ašpiračná teória, ktorá tvrdí, že vysoko inteligentní ľudia sa sústreďujú najmä na dlhodobé ciele a trávenie času s priateľmi v tomto prípade pôsobí ako nepotrebné zdržanie a rozptýlenie.

Foto: unsplash

Závery zatiaľ nie sú celkom jasné

Pokiaľ ide o spojitosť medzi intelektom a časom tráveným osamote, vedci ešte majú čo robiť. Ukázalo sa totiž, že to nemusí platiť aj naopak. Ľudia, ktorí radi trávia čas osamote, sa nemusia vyznačovať nijak zvlášť vysokým intelektom. Odpovede teda zatiaľ nie sú celkom jasné ani samotným vedcom a okrem toho, všetko má svoje výhody aj nevýhody. Nie je preto dôvod robiť si starosti, či už ste najradšej sami alebo v spoločnosti hlučných, vysmiatych priateľov.

Ako trávite čas najradšej vy?

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov