Takmer vždy si nájdeme dôvod myslieť si, že tá „naša“ generácia bola oveľa lepšia, ako je tá dnešná.

V tomto sa však s vami neraz zhodnú aj odborníci. Mnohí tvrdia, že dnešná generácia je unudená, mimoriadne sebavedomá, netrpezlivá a bez pravých priateľov. Svoje vám o tom isto povedia aj učitelia na základných či stredných školách s rokmi praxe. Stačí, aby sa vystriedalo len niekoľko ročníkov a zmena je viditeľná viac než jasne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnoho učiteľov má problém udržať si pozornosť dieťaťa, aj keby učilo ten najzaujímavejší predmet na svete. Deti sa nedokážu sústrediť a nevedia sa dočkať, kedy sa hodina skončí, aby sa mohli opäť celú prestávku pozerať na displej najmodernejších mobilov. Kedysi učiteľov rešpektovali a boli sústredenejšie, pretože ich pozornosť nekradli zariadenia.

Zmenu však nepostrehli len učitelia, ale aj pracovná psychologička Victoria Prooday, ktorá už roky pracuje s deťmi, s rodičmi ale aj s učiteľmi. Tvrdí, že deti sa menia po emocionálnej, funkčnej ale aj sociálnej stránke. Hádam nikdy nebolo na svete toľko porúch učenia, správania a iných diagnóz, ako je dnes. Ak aj boli, ľudia sa s nimi naučili žiť, kým dnes je na všetko papieri.

Foto: unsplash

Nech sa snažíme akokoľvek, životný štýl a správanie dnešnej generácie nedokážeme ovplyvniť, môžeme sa len snažiť, aby z detí vyrástli zodpovední, zdraví, inteligentní a dobrosrdeční ľudia. Prečo je vlastne dnešná generácia tak veľmi odlišná? Môže za to najmä týchto 5 dôvodov.

Technológie

Odkedy existujú technológie rôzneho druhu, slúžia ako pomôcka pri výchove dieťaťa. Predtým rodičia posadili dieťa pred televízor a nechali ho pozerať rozprávky, dnes sa takto deti hrajú s mobilmi a s tabletmi a rodič si zatiaľ môže plniť iné povinnosti. Práve to je však príčina mnohých ťažkostí, dieťa sa nedokáže sústrediť, jeho mozog sa vyvíja iným spôsobom a ináč vníma aj realitu.

Dostanú všetko, čo chcú

Jedným z hlavných faktorov, ktoré sa podieľajú na budúcom úspechu, je schopnosť odložiť okamžité uspokojenie, akosi však zabúdame tento fakt učiť aj svoje deti. Keď sa nudia, dostanú do ruky mobil, keď sú hladné či smädné, takmer okamžite majú všetko rovno pod nosom. Aj keď je skvelé, že rodičia chcú, aby boli ich deti spokojné a šťastné, z dlhodobého hľadiska nie je prospešné splniť dieťaťu každú jednu maličkosť, na ktorú si len spomenie. Prichádzajú tým totiž o schopnosť sebakontroly a v náročných situáciách potom ľahko podľahnú stresu.

Foto: unsplash

Dieťa vedie

Mnohí rodičia lamentujú nad tým, že ich dieťa nechce jesť zeleninu, nechce ísť o siedmej do postele alebo si nechce obliekať svetre či rukavice. Dieťa by však nemalo rozkazovať rodičovi a byť na čele domácnosti, ináč bude len piť kolu, zeleniny sa nikdy ani nedotkne a bude tráviť celé dni pred televízorom či s mobilom v ruke. Prečo teda necháme, aby si deti robili, čo chcú, keď sú potom podráždené, nervózne a nevedia sa sústrediť? Každý rodič by mal svoje dieťa naučiť, že nie vždy dostaneme to, čo chceme a niekedy musíme robiť veci, aj keď sa nám nepáčia, ale sú pre nás prospešné. Napríklad jesť zeleninu alebo ísť spať o siedmej.

Zábava

Hry a zábava sú pre správny vývin dieťaťa nesmierne dôležité, vytvorili sme však svet, v ktorom zábava už nie je tým, čím bývala. Napríklad, deti sú obklopené obrovským množstvom hračiek, napriek tomu sa však často nudia a rodič robí všetko preto, aby sa dieťa nenudilo ani jedinú minútu, ináč sa považuje za zlého rodiča. Avšak to, že rodič má len pracovať a dieťa sa má len hrať je nesprávna domnienka. Je dôležité, aby sa dieťa naučilo, že aj ono má povinnosti, ak teda najbližšie povie, že sa nudí, zapojte ho do činnosti a nechajte ho, aby vám pomáhal alebo nech si uprace hračky.

Foto: unsplash

Sociálna interakcia

Čoraz menej času trávime vonku medzi ľuďmi, málo detí hrá schovávačky alebo naháňačku, radšej sa hrajú s mobilmi, virtuálny svet je jednoducho zaujímavejší. Takýmto spôsobom však svoje sociálne zručnosti príliš nerozvinú. Keď sa však dieťa nezačne učiť sociálnym zručnostiam od malička a nebude sa zapájať do aktivít s ľuďmi mimo virtuality, bude mať nevýhodu po celý zvyšok života.

Nezabúdajte teda, že aj keď je doba iná, záleží najmä na výchove, akú dieťa dostane od svojho rodiča.

Pozri aj: 10 životných lekcií, ktoré som sa naučila od svojich starých rodičov

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov