Iste aj vy poznáte ten pocit, keď sa vám nejaká pesnička dostane pod kožu.

Po jej vypočutí máte pocit, že je jednoducho dokonalá, má skvelý text a hudbu, ktorá vás hádam nikdy neomrzí. Ak svoju dokonalú pesničku nájdeme, sme schopní počúvať ju hoc aj dvadsaťkrát dookola bez toho, aby sa nám omrzela. A keď ju práve nepočujeme, tak si ju pospevujeme. Ako je možné, že má nad nami pesnička takú moc?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcov z Michiganu táto téma zaujala a rozhodli sa, že vykonajú výskum. Zúčastnilo sa ho 204 ľudí, ktorých úlohou bolo vyplniť sériu dotazníkov. Tie sa týkali ich hudobného vkusu a najmä ich obľúbenej pesničky. Ukázalo sa, že poniektorí účastníci počuli tú istú pieseň aj 300 krát bez toho, aby ich začala nudiť alebo otravovať. Počet opakovaní narastal v prípade, ak sa im k pesničke viazal nejaký špecifický emocionálny zážitok, a to najmä pozitívny.

Až 86 percent účastníkov uviedlo, že svoju obľúbenú pesničku počúvajú najmenej raz denne alebo aspoň niekoľkokrát za týždeň. Z toho 43 percent zas udalo, že si pesničku pustia aj trikrát denne a 60 percent uviedlo, že im nevadí vypočuť si tú istú pesničku aj viackrát po sebe.

unsplash.com

Ukázalo sa, že žáner obľúbenej pesničky v tomto prípade nezohrával významnú úlohu, môže to byť pop, rock alebo akýkoľvek iný žáner. Najčastejšie si ľudia obľúbili takú pesničku, ktorá v nich zanechala zmiešané pocity – sladké, avšak zároveň mierne trpké. Na pesničke ľudí najviac zaujímala melódia a pocit šťastia v nich vyvolával špecifický rytmus.

Odborníci si myslia, že pesnička v nás vyvoláva istú formu závislosti. Keď si potom našu obľúbenú pesničku pustíme, aktivuje sa v mozgu systém odmeny a vyplaví sa dopamín. Ak už poznáme pesničku takmer naspamäť, najviac dopamínu sa vyplavuje v etapách, ktoré sú nášmu srdcu najbližšie.

unsplash.com

Okrem toho, vedci prišli aj na ďalšiu zaujímavú vec. Mozog na obľúbenú pesničku reaguje ako celok, nedochádza k aktivácii len niektorých jeho častí. Túto informáciu sa im podarilo zistiť za pomoci fMRI. Ukázalo sa, že počúvanie obľúbenej pesničky napomáha posilňovať prepojenia v mozgu, zvyšuje našu kreativitu a vyvoláva pocit šťastia. Najviac aktivovaná časť mozgu bola tá, ktorá je zodpovedná za epizodickú pamäť a zrakovo priestorové spracovanie podnetov.

Máte aj vy obľúbenú pesničku, ktorú môžete počúvať stále dookola a nikdy vás neomrzí? Ukážte nám, ktorá to je.

Pozri aj: Mávate pri počúvaní hudby zimomriavky? Ak áno, mali by ste o sebe vedieť, že váš mozog je veľmi špeciálny

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov