Za normálnych okolností nám vlastný hlas nijak výnimočne neprekáža.

Spomeňte si však na situáciu, keď ste vlastný hlas počuli napríklad na nahrávke. Zrazu už nám taký príjemný nepripadal. Zdalo sa, že je príliš piskľavý alebo príliš hrubý, proste niečím zvláštny a iný, ako ho poznáme. Čím to je?

Článok pokračuje pod videom ↓

V hlave

Vedeli ste, že keď hovoríme, počujeme v podstate dva hlasy súčasne? Jeden z nich je ten, ktorý počujú ľudia okolo nás. Ten druhý hlas spôsobujú vibrácie hlasiviek v hrdle. Tieto dva elementy sa spájajú dokopy a keď prehovoríme nahlas, vzniká jedinečný tón hlasu.

Spoznáte ho?

Aj keď to znie bizarne, množstvo ľudí má problém spoznať svoj vlastný hlas na zázname. Výskumy dokonca ukazujú, že len 38 percent ľudí dokáže svoj hlas na zázname spoznať okamžite a bez zaváhania.

Myslíme si, že náš hlas je hlbší

Väčšina z nás si myslí, že náš hlas je hlbší, než aký je v skutočnosti. Súvisí to s faktom, že hlas, ktorý počujeme, je skreslený akustikou našej vlastnej hlavy a vibráciami našich hlasiviek počas rozprávania.

Foto: unsplash

Prečo sme nespokojní?

To, ako hovoríme v dospelosti je výrazne ovplyvnené tým, ako nás učili hovoriť v detstve. Dívali sme sa totiž na ústa tých, ktorí nás učili a napodobňovali sme spôsob, akým pohybovali perami, jazykom a ako vyslovovali hlásky.

Iná verzia reality

Náš mozog je poriadne zaneprázdnený, spracúva totiž všetky podnety, ktoré k nemu v danom momente doliehajú, vrátane nášho vlastného hlasu. Keď počujeme svoj hlas, počujete vibrácie odrážajúce sa od kostí našej lebky a na takýto hlas sme zvyknutí. Keď však počujeme svoj hlas z nahrávky, je to pre náš mozog zrazu celkom iná realita.

Nepríjemná pravda

Počuť svoj hlas zo záznamu je pre nás neraz nepríjemné. Je to ako keby nám niekto prezradil nepríjemný fakt, ktorý bol celý život tajomstvom. Fakt, že náš hlas je iný, než na čo sme zvyknutí, je jednoducho nepríjemnou pravdou.

Nastavené zrkadlo

Len málo ľudí je so svojím telom úplne spokojných, takmer všetci na sebe pri pohľade do zrkadla nájdeme nejakú chybičku. Dívame sa na seba z iného uhla pohľadu a aj keby nám niekto tvrdil, že vyzeráme ako model/ka z módneho časopisu, len ťažko tomu uveríme. A podobne je to aj s naším hlasom. Ak ho počujeme z nahrávky, vždy nájdeme nejakú chybičku.

Foto: unsplash

Ako ho vnímajú iní?

Ak sa niečo nepozdáva nám, myslíme si, že to prekáža aj ľuďom okolo nás. Pravdou však je, že veľká väčšina ľudí okolo nás nepovažuje náš hlas za nijak špecificky otravný alebo nepríjemný. Jednoducho sú naň zvyknutí a je to niečo, čo je našou neoddeliteľnou súčasťou. Je to niečo, s čím si nás ľudia prirodzene spájajú.

Aký máte vzťah k svojmu hlasu vy?

Pozri aj: Prečo sme schopní našu obľúbenú pesničku počúvať stokrát dookola? Odborníci majú takúto zaujímavú odpoveď

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov