Foto: Photo by Allan Filipe Santos Dias on Unsplash

Ukončiť vzťah nikdy nie je ľahké.

S partnerom ste spolu prežili pekné i zlé, naučili ste sa o sebe mnoho a zvykli ste si na vzájomnú blízkosť. Paradoxne je však niekedy ťažšie odísť zo zlého vzťahu ako z toho, kde človek zažil veľa dobrého. Prečo je to tak?

Článok pokračuje pod videom ↓

Lenivosť

Mnohí si myslia, že keď niekto ostáva vo vzťahu, v ktorom nie je šťastný, kvôli lenivosti. Odborníci si však myslia, že to do istej miery súvisí skôr s altruizmom, pretože väčšinou ľudia ukončia vzťah preto, aby sa cítili lepšie a aby našli v inom vzťahu niečo, čo im v tomto chýba.

Investície

Odborníci zistili, že v tradičnom ponímaní ostávajú ľudia vo vzťahoch z dvoch hlavných dôvodov. Prvým z nich je fakt, že do vzťahu už príliš veľa investovali, a to ako emócií, tak i času. Druhý dôvod je, že mnohí sa boja, že ak budú single, budú na tom ešte horšie, ako keď sú v zlom vzťahu. Zdá sa však, že rozchod nie je vždy len o zvažovaní výhod a nevýhod, ktoré z toho plynú.

Foto: unsplahs

Prosociálne správanie

Výskumy totiž ukazujú, že partner, ktorý uvažuje o rozchode, nezvažuje len výhody a nevýhody, ktoré z toho plynú jemu, ale berie ohľad aj na pocity, aké to môže vyvolať v partnerovi. Autorka štúdia, Samantha Joel, hovorí, že je oveľa menej pravdepodobné, že partner odíde, keď vidí, že ten druhý je vo vzťahu stále veľmi emocionálne angažovaný. Platí to aj v prípade, ak partner, ktorý zvažuje odchod, po celý čas trvania vzťahu nebol šťastný. Jednoducho nám záleží na pocitoch ľudí okolo nás.

Výskum

Toto je prvá štúdia svojho druhu a zúčastnilo sa jej 1 348 jedincov, ktorí boli vo vzťahu po dobu dlhšiu ako 10 týždňov. Druhej časti štúdie sa zúčastnilo 500 ľudí, ktorí zvažovali rozchod a štúdia sledovala ich správanie a rozhodovací proces po dobu 2 mesiacov. Výsledky štúdie dokazujú, že človek má vrodené prosociálne správanie, teda správanie, ktoré vedie k pomáhaniu druhým a k správaniu, ktoré druhým neubližuje.

Foto: unsplash

Výhody a nevýhody

Aj keď faktorov je mnoho, zdá sa, že ľudia v rozhodovaní sa o rozchode nie sú sebeckí, nepoháňa ich však ani pocit viny či strach z toho, že prídu o priateľov. Jednoducho sa boja o to, ako sa bude cítiť partner a aký bude mať na neho rozchod dopad. Joelová však dodáva, že to neplatí pre každého jedného človeka a ľudia sa sebeckosti nezbavili úplne, niektoré faktory týkajúce sa vlastnej osoby ostali.

Okrem toho, prosociálne správanie neznamená, že ostať v zlom vzťahu je lepšou alternatívou. Človek totiž nedokáže partnerovi čítať myšlienky a je možné, že obaja sa tak ostanú trápiť v nešťastnom zväzku, čo môže viesť k zhoršeniu psychického zdravia.

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov