Foto: Photo by Syndey Sims on Unsplash

Definovať pojmy extrovert a introvert nie je náročné.

Oveľa náročnejšie je priradenie človeka do istej skupiny, niektoré popisy introverta či extroverta vás môžu vystihovať, kým iné nie. Dokonca nemusíte patriť ani do jednej skupiny, môžete byť napríklad ambivertom. Aby sme to skomplikovali ešte o trochu viac, ďalšou možnosťou je sociálna úzkosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Laura Albert, ktorá pôsobí ako profesionálny poradca hovorí, že najväčším rozdielom medzi introverziou a sociálnou úzkosťou je faktor strachu. Hovorí, že jedinci, ktorých trápi sociálna úzkosť, sa väčšinou vyhýbajú iným ľuďom zo strachu, že sa dostanú do trápnej situácie, alebo že budú za podivínov. Kým introvert si dobrovoľne zvolí, že nechce tráviť čas s inými ľuďmi, človek trpiaci sociálnou úzkosťou nemá príliš na výber, strach je totiž silnejší.

Psychológ Russell Morfitt dodáva, že takmer polovica populácie sú introverti, no to neznamená, že introvert nemôže trpieť sociálnou úzkosťou, ba práve naopak. Ako teda s istotou zistíte, že daná osoba nie je introvertom, ale môže trpieť sociálnou úzkosťou?

Foto: unsplash

Chcete ísť von, no máte pocit, že to nezvládnete

Introvert sa dobrovoľne rozhodne, že chce stráviť večer doma a dobiť si baterky pri knihe, filme či inej aktivite, človek so sociálnou úzkosťou však na výber nemá, chcel by ísť medzi ľudí, no nemôže. Má pocit, že interakciu s inými ľuďmi jednoducho nezvládne. Ak je niekto introvertom, nedá sa to liečiť a ani to nie je potrebné, sociálna úzkosť si však vyžaduje pomoc odborníka.

Bojíte sa, že vás ľudia budú súdiť

Pokiaľ ide o vyhýbanie sa sociálnym interakciám, introverta nemusí zaujímať, čo si myslia iní ľudia, človeka trpiaceho sociálnou úzkosťou to však trápi nadmieru.

Bojíte sa spoznávať nových ľudí

Introvert je síce rád osamote, no zároveň možno rád spoznáva nových ľudí, potrebuje však na to čas a podmienky. Jedinec so sociálnou úzkosťou si zas udržiava odstup, opäť kvôli strachu z toho, čo si o ňom iní pomyslia a ako by to mohlo dopadnúť.

Vynechávate skvelé príležitosti

Pokiaľ introvert chce, nájde si motiváciu k tomu, aby sa zúčastňoval rôznych udalostí, ktoré mu môžu niečo priniesť. Sociálna úzkosť však predstavuje obrovskú prekážku a jedinec má pocit, že ju nedokáže prekonať. Na rozdiel od introverta nehľadá motiváciu, prečo niečo urobiť, ale výhovorky, prečo niečo neurobiť, napríklad keď má prezentovať svoju prácu pred skupinkou ľudí.

Foto: unsplash

Neustále rušíte plány

Rušiť plány je celkom bežné aj pre introverta, opäť je tu však istý rozdiel, a tým je strach. Ten je však možné prekonať, a to v rukách odborníka. Ak vám totiž strach stojí v ceste a bráni vám ísť si za svojimi cieľmi, je najvyšší čas konať.

Ak sa aj prekonáte, necítite sa vonku dobre

Ak sa introvert rozhodne ísť medzi ľudí, dokáže sa v tej správnej partii uvoľniť, zabaviť sa a byť sám sebou, to však zvyčajne nie je prípad človeka trpiaceho sociálnou úzkosťou. Ten sa v spoločnosti iných ľudí trápi a celkom stráca sebavedomie. Pohodlne sa cíti len v úzkom okruhu ľudí, ktorých pozná, cíti sa s nimi bezpečne a vie, že ho nesúdia.

Máte potrebu vypiť si

Aj introvert si z času na čas dopraje pohár vína či iný alkoholický nápoj, ak však máte potrebu posilniť sa alkoholom vždy, keď sa ocitnete medzi ľuďmi, je pravdepodobné, že trpíte sociálnou úzkosťou.

Foto: unsplash

Čas strávený osamote nepomáha

Ako sme spomínali, introverti si časom stráveným osamote dobíjajú baterky. Kým introvertovi takto strávený čas pomáha, človeku trpiacemu sociálnou úzkosťou ani veľmi nie. Úzkosť síce na chvíľu povolí, no nepominie.

Miesto, kde sa cítite pohodlne

Dôležití sú nielen ľudia, ktorými sa človek obklopuje, ale aj miesta, kde rád trávi čas. Svoje obľúbené miesto má každý, no úzkosť spôsobuje, že sa ich okruh zužuje, až napokon ostane len pár „bezpečných miest“. Terapeutka Shannon Thomas hovorí, že je dôležité všímať si, kam človek chodí. Ak svoje obľúbené miesta nevyhľadáva ale aktívne sa vyhýba tým, ktoré by mohli byť zdrojom úzkosti, je čas vyhľadať odbornú pomoc.

Nezabúdajte, úzkosť je síce nepríjemná, no dá sa zvládnuť, ak máte oporu priateľov a rodiny. Ak máte pocit, že je toho priveľa, neváhajte vyhľadať pomoc.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov