Foto: Photo by Eli Defaria on Unsplash

Aj ten najdrsnejší človek sa občas ocitne v situácii, v ktorej má pocit, že to nezvládne.

Hovorí sa však, že človek zvládne všetko, čo si zaumieni. Treba si len udržať chladnú hlavu a pripraviť si sled krokov, ktoré nás dovedú do cieľa a pomôžu nám von z náročnej situácie. Udržať si chladnú hlavu však miestami vôbec nie je jednoduché, no poradíme vám, ako na to. Túto techniku využívajú v ťažkých chvíľach aj vojaci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Upokojte telo a upokojíte aj myseľ

Súčasťou vojenského výcviku nie je len práca na fyzickej kondícii, ale aj na tej psychickej. Vojaci sa neraz ocitajú v situáciách, kedy si nemôžu dovoliť váhať, potrebujú sa preto aj  v tom najťažšom čase upokojiť v priebehu niekoľkých sekúnd. Nemôžu si dovoliť schovať sa a zacvičiť si jógu či meditovať. Základom je stabilizovať krvný tlak. Naša myseľ a telo sú totiž prepojené užšie, ako by sa mohlo zdať a ak sa vám podarí zvládnuť fyzické prejavy úzkosti, zvládnete aj tie mentálne.

Foto: unsplash

Štvorcové dýchanie

Technika dostala pomenovanie „box breathing“, teda rámcové dýchanie alebo štvorcové dýchanie. Jeden cyklus zaberie 16 sekúnd a opakujete ho dovtedy, kým nepocítite želané účinky, odporúča sa však opakovať ho po dobu 5 minút. Ako postupovať?

Jednoduchý postup

Prvým krokom je nádych, ktorý má trvať 4 sekundy. Dôležité je, aby ste pred nádychom dostali z pľúc čo najviac vzduchu a potom ho počas tých 4 sekúnd nasali čo najviac. Druhým krokom je zadržať dych, a to opäť na 4 sekundy. Dbajte na to, aby ste udržiavali po dobu 4 sekúnd rovnakú hladinu vzduchu, počas tejto etapy nevdychujte ani nevydychujte, len dych zadržiavajte.

Foto: unsplash

Tretím krokom je výdych, ktorý by mal taktiež trvať 4 sekundy. Vaše dýchanie by malo byť rovnomerné, aby ste tie 4 sekundy skutočne vyplnili výdychom. Teraz, keď sú pľúca opäť prázdne, je čas na posledný, štvrtý krok. Tým je udržanie prázdnych pľúc zase na dobu 4 sekúnd. Už viac nevydychujte ani nevdychujte, jednoducho sa na 4 sekundy snažte udržať pľúca prázdne.

Kdekoľvek a kedykoľvek

Výhodou tejto techniky je, že sa nemusíte nikam utiahnuť, aby ste ju mohli praktizovať. Či vás čaká dôležitá prezentácia, čelíte v práci nahnevanému šéfovi alebo ste si práve prečítali nepríjemnú novinku na Facebooku, technika dýchania do štvorca vám zaručene pomôže. Okrem toho, ako sme spomenuli, každá z etáp zaberie len 4 sekundy a opakovať ju môžete toľkokrát, koľkokrát to považujete za potrené.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov