Foto: Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

Každý z nás so sebou nosí nejakú batožinu.

Nemyslíme tým kabelku alebo batoh, ktorý ste si nabalili na výlet. Myslíme tým problémy a ťažkosti, ktoré nás ťažia a spomaľujú. Niekedy by sme sa ich najradšej zbavili, no z nejakého dôvodu máme strach. Ako sa zbaviť toho, čo vás zbytočne zaťažuje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Učeň, ktorý nevedel meditovať

Jedného dňa sa učeň posťažoval svojmu majstrovi, že nedokáže meditovať, bránili mu v tom myšlienky, ktoré sa neustále vracali, a to zakaždým s vyššou intenzitou. Bol zúfalý a nevedel, čo má robiť, obrátil sa preto na majstra a dúfal, že mu ponúkne riešenie. Majster mu však povedal celkom jednoduchú vec: „Je to len na tebe, jednoducho prestaň rozmýšľať nad tým, čo ťa ťaží.“ S takou odpoveďou učeň nebol spokojný. Nech sa snažil akokoľvek, myšlienky ho nenechali na pokoji.

Foto: unsplash

Sťažoval sa preto majstrovi opäť a ten mu na to povedal: „Vezmi do ruky lyžicu, sadni si a medituj.“ Mladík nechápal, aký to má zmysel, a síce majstra počúvol, no necítil sa pohodlne. Po chvíli mu majster prikázal, aby lyžicu z ruky pustil. Žiak tak urobil a nespokojne pozrel na majstra. Ten sa ho opýtal: „A teraz mi povedz, držal si lyžicu, alebo lyžica držala teba?“

Prečo sa držíme toho, čo nám škodí?

Neraz sa správame podobne, ako učeň, držíme sa vecí, ktoré nám škodia a potom sa na ne sťažujeme. Máme výčitky svedomia z vecí dávno minulých, ostávame v toxických vzťahoch a v práci, ktorá nám nič nedáva. Držať sa však vecí, ktoré nám škodia, je ako sypať soľ do rany a brániť jej, aby sa zahojila. Prečo? Lebo sa bojíme opustiť zónu pohodlia, bojíme sa neznáma a volíme to, čo poznáme, no bolí to.

Vždy máme nejakú výhovorku, prečo nič neurobiť, aby sme sa záťaže zbavili a pohli sa vpred. Namiesto toho, aby sme videli, ako veľmi nám daná vec škodí, sústredíme sa na malé benefity, ktoré nám prináša. Nahovárame si, že na tom nie sme až tak zle, v skutočnosti však nesmierne škodíme svojmu zdraviu, z dlhodobého hľadiska tak psychickému, ako i fyzickému.

pexels.com

Ste tým, čím sa byť rozhodnete

Ako sa tejto záťaže zbaviť? Carl Gustav Jung raz povedal: „Nie som to, čo sa mi v minulosti prihodilo, som tým, čím sa rozhodnem byť“. Neovplyvníme veci, ktoré sa nám stali, je však na nás, ako na ne budeme reagovať a aký na nás budú mať dopad. Môžeme si z udalostí vziať ponaučenie, alebo sa na ne môžeme sťažovať bez akéhokoľvek pozitívneho účinku, pretože čím viac sa sťažujeme, tým negatívnejší dopad na nás problém má. Aby sme tento bludný kruh narušili, je dôležité uvedomiť si, že veci máme vo vlastných rukách.

Pripravte sa na zmenu

Čím viac sa negatívnej myšlienky držíme a čím viac sa na ňu sústredíme, tým častejšie sa vracia a s väčšou intenzitou. Tomuto javu sa hovorí rebound efekt a jedným zo spôsobov, ako sa ho zbaviť, je akceptácia. Podobne ako učeň pustil lyžicu, nechajte negatívnu myšlienku ísť, nedržte sa jej za každú cenu. Prestaňte hľadať výhovorky, prečo sa držať toho, čo vám ubližuje, radšej sa pripravte na zmenu a opýtajte sa sami seba – drží sa problém vás alebo sa vy držíte problému?

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov