Foto: Photo by Neonbrand on Unsplash

Predstavte si, že sa vy a váš súrodenec chystáte pozerať nejaký program v televízii.

Súrodenec sa dostane k ovládaču prvý, a tak zapne nejakú televíznu súťaž, na ktorú ale vy nemáte náladu. Nenápadne podotknete, že by ste si radšej pozreli nejakú drámu. Súrodenec však oponuje, že minule sa predsa situácia v súťaži riadne vyhrotila, drámy teda bolo dosť a navyše, súčasťou programu je skvelá hudba. Nakoniec teda prikývnete a zmierite sa s tým, že film si pozriete inokedy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hypotéza amplifikácie

Ak sa vám niekedy stalo niečo podobné, pravdepodobne ste sa stali obeťou amplifikácie. Teória zaoberajúca sa amplifikáciou bola prvýkrát popísaná v časopise Journal of Personality and Social Psychology v roku 2008. Teória amplifikácie hovorí, že ak niečo chcete dosiahnuť, no viete, že dotyčná osoba s vami pravdepodobne nebude súhlasiť, vyhnite sa okamžitému vyjadreniu nesúhlasu a námietkam.

Foto: unsplash

Počiatočný nesúhlas zmeníte na súhlas

Namiesto toho, nech je stanovisko človeka akékoľvek, vyjadrite súhlas a potom pridajte ambivalentný argument. Ak si napríklad chcete objednať čínu z donášky, manželka však namieta, že je to pridrahé, povedzte, že má pravdu, v chladničke však práve nie je nič, čo by ste zjedli. Následne vyjadrite oduševnený súhlas pri akomkoľvek náznaku, že s vami daná osoba súhlasí. Vy tak dosiahnete svoje a dotyčná osoba bude mať tiež dobrý pocit, aj keď s vami spočiatku nesúhlasila.

Prečo je amplifikácia efektívna?

Prečo je práve táto metóda efektívna? Funguje preto, lebo ak vyjadríte okamžite nesúhlas s názorom inej osoby, bude ho presadzovať o niečo tvrdošijnejšie. Ak však vyjadríte súhlas v ktoromkoľvek bode, osoba bude mať dojem, že k vám má bližšie a na svojom názore nebude trvať za každú cenu a nechá sa ľahšie presvedčiť. Keď totiž vyjadríte ostrý nesúhlas od prvého momentu, môže to vyznieť ako pasívne- agresívna reakcia, na čo ľudia vo všeobecnosti nereagujú príliš nadšene.

Foto: unsplash

Čo ak ju niekto použije na vás?

Teraz, keď už o tejto teórii viete, všimnite si, ako často ju ľudia využívajú v praxi. Možno sa dokonca niekto pokúsil takto ovplyvniť aj vás a ani ste si to neuvedomili. Okrem toho, keď už si všimnete, že sa vás niekto snaží ovplyvniť amplifikáciou, môžete mu to oplatiť rovnakou mincou a využiť silu emócií. Napríklad, v situácii, kedy tvrdíte, že je donáška jedla do domu pridrahá a druhá osoba odpovie „Máš pravdu, ale…“, zahrajte dotyčnej osobe na city. Nehovoríme o žiadnej zákernej manipulácii, stačí odpovedať niečo v zmysle: „Viem, ale dnes naozaj nemám náladu na donášku, akosi sa na to necítim. Radšej by sme mohli skočiť do obchodu a niečo si spolu uvariť.“

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov