Občas každému z nás dobre padne, keď sa o nás niekto stará a rozmaznáva si nás.

Zároveň sme však slobodnými bytosťami, ktoré potrebujú zvládnuť istú dávku samostatnosti. Nemôže nás niekto celý život viesť za ruku a hovoriť nám, kedy, čo a ako máme urobiť. Niektorí ľudia sa však nezávislosti boja viac, než čohokoľvek iného. Podvedomá túžba byť obskakovaní je jednoducho vždy niekde pod povrchom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prvýkrát tento komplex popísala Colette Dowling a jeho podstatou je fakt, že ženy sú neraz vnímané ešte vždy tak, ako boli vnímané kedysi v dávnej minulosti. Iste si spomeniete na to, ako bola vykreslená Popoluška v rozprávke. Bola to vzdelaná, krásna, šikovná žena, ktorej sa jej nepríjemné sestry a macocha posmievali.

Napriek všetkým pozitívnym vlastnostiam však Popoluška akosi nie je schopná brániť sa a svoju situáciu zmeniť. Musí počkať, kým príde Princ a vyslobodí ju zo života plného utrpenia a ponižovania. Takýto scenár však nie je len súčasťou rozprávky o Popoluške, ale opakuje sa v mnohých príbehoch, akými boli napríklad Snehulienka či Kráska a zviera.

Foto: unsplash

Aj keď sa spoločnosť postupne mení, v niektorých kruhoch sa ešte stále od žien očakáva, že budú poslušne čakať na princa Krasoňa, ktorý ich bude opatrovať, nosiť na rukách a starať sa o to, aby sme boli v bezpečí. Neraz je považované za prirodzené, ak je žena submisívna a závislá na mužovi, pretože muž je živiteľom rodiny a je ten, čo sa vie o všetko postarať. Zachráni žienku, vytrhne ju z biedy a bude ju chrániť pred celým svetom.

Aj keď v rozprávkach sa do pozície tých, čo potrebujú ochrancu stavajú ženy, pravdou je, že Popoluškin komplex sa týka aj mužov. Aj tí neraz len nečinne čakajú, kým niekto príde, zorganizuje im život a bude sa o všetko potrebné starať. Nezáleží však na tom, či hovoríme o mužoch alebo o ženách, podstatný je fakt, že na svete existujú ľudia, ktorí sa boja nezávislosti a spoločnosť nás neučí, ako proti Popoluškinmu komplexu efektívne bojovať.

Foto: unsplash

Ako nezávislý jedinec sa však človek nenarodí, k tomu je potrebná správny výchova. Aj keď však rodičia urobia všetko preto, aby bolo ich dieťa samostatné a nezávislé, stačí jeden nepodarený vzťah na to, aby sa všetko zmenilo. Zabudneme na vlastné hodnoty a na to, kým sme boli, len aby sme sa prispôsobili partnerovi a udržali si ho.

Život však máte vo vlastných rukách a každé ráno, keď otvoríte oči, je len na vás, ako sa rozhodnete – či sa budete riadiť vlastným srdcom a rozumom, alebo zveríte všetko do rúk inému človeku.

Pozri aj: Viete, čo je „syndróm Petra Pana“? Týchto 5 znakov vám odhalí, či ním netrpí aj váš partner

exploreyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov