Nie vždy je situácia, do ktorej sa dostaneme, len biela alebo čierna.

Niekedy sa ocitneme v situácii, kedy riešenia zároveň sú a aj nie sú správne. Žijeme totiž v spoločnosti, kde sa rôznych skupín ľudí týkajú rôzne pravidlá. Napríklad, lekár má povinnosť chrániť pacientovo zdravie, ako sa však zachovať v prípade, ak si pacient neželá, aby mu lekár zachránil život?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tetovania s nápisom „Neresuscitovať!“

Tetovanie dnes už nie je ničím výnimočným, čo by ste však robili, keby ste boli lekárom a pacient by mal na tele vytetované „Neresuscitovať“ alebo „Neintubovať“? Aj takéto tetovanie má totiž v niektorých krajinách legálnu platnosť a v takom prípade by lekári skutočne nemali porušiť vôľu pacienta. V roku 2012 sa však do nemocnice dostal mladý muž, ktorý si dal podobné tetovanie vytetovať len kvôli stávke, čím vážne ohrozil svoj život.

Ďalší podobný prípad sa odohral v roku 2017, kedy lekári museli overovať pravosť a legálnosť mužovho tetovania s nápisom „Neresuscitovať“. Ukázalo sa, že muž si skutočne neprial byť oživovaný a lekári museli jeho prianie rešpektovať. Vôbec to však pre nich nie je jednoduché. Ak totiž pacientovi nepomôžu, môže ich zažalovať pacientova rodina za zanedbanie starostlivosti. Ak by však pacientovi pomohli napriek jeho želaniu, môže ich zažalovať pacient za porušenie želania.

Zachovanie tajomstva

Kňazov, lekárov, psychológov a iných odborníkov viaže zodpovednosť voči klientovi a teda aj povinnosť udržať profesionálne tajomstvo. To je síce pochopiteľné, ale v niektorých prípadoch to môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou. Príkladom je príbeh Andrewa Wilsona a Altona Logana.

V roku 1982 Wilson zabil človeka. Jeden zo svedkov však z činu obvinil Altona Logana. Wilson sa napokon dostal do väzenia za inú vraždu, trest si však odpykával aj nevinný Alton. Wilson sa právnikom priznal, že to on spáchal obe vraždy, právnici však boli viazaní mlčanlivosťou.

unsplash.com

Keď sa Logan ocitol pred súdom a bol neprávom obvinený, právnici s tým nemohli urobiť nič. Výnimka by sa vzťahovala na prípad, kedy by bol odsúdený na smrť, Loganov život však v ohrození nebol, keďže muž nebol odsúdený na smrť, ale na doživotie. Porušiť mlčanlivosť mohli až v roku 2007, keď Wilson vo väzení zomrel. V roku 2008 bol Alton obvinenia zbavený a prepustený na slobodu, roky strávené vo väzení mu však už nik nevráti.

Testovanie liekov

Skôr, ako sa liek dostane do obehu na trh, musí prejsť mnohými testami. Vykonávajú sa napríklad klinické testy, kedy jedna skupina ľudí dostane skutočný liek a tá druhá placebo. Vo väčšine krajín je však zakázané testovanie liekov na tehotných ženách. To však znamená, že im nemôžu podať neotestovaný liek, ani keby od toho závisel ich život. Či už zákon niekto v prípade potreby poruší alebo nie, v ohrození sú v oboch prípadoch dva životy.

unsplash.com

Čo si myslíte, ako by ste reagovali v daných situáciách vy?

Pozri aj: Zenónove paradoxy sú staré 2 500 rokov, no vašu myseľ bez pochýb potrápia ešte aj dnes

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov