Všimli ste si, že úprimný úsmev je čoraz väčšou raritou?

Žijeme totiž v spoločnosti, ktorá od nás očakáva, že budeme mať úsmev na tvári neustále. Či už nakupujeme v obchode, obsluhujeme zákazníka v práci, len tak sa prechádzame po ulici alebo stretneme v mestskej doprave niekoho známeho. Očakáva sa, že sťažnosti si necháme pre niekoho iného a ľuďom na ulici zo seba rozdáme len to dobré a príjemné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste však, že neprirodzené usmievanie sa nasilu, len aby boli ľudia okolo nás spokojní, môže mať závažné následky? Obyvatelia Japonska už na to prišli a následky neustáleho umelého úsmevu nazvali Smile mask syndrome, v skratke SMS. Autorom tohto pojmu je profesor Makoto Natsume.

Natsume si všimol, že jeho študenti sa usmievajú aj vtedy, keď prežívali stresové situácie, počas ktorých by človek úsmev neočakával. Na falošné úsmevy si totiž zvykli natoľko, že sa nad úsmevom už ani nezamyslia, podvedome sa usmievajú takmer vždy a všade, keď sú na očiach. Profesor spozoroval, že problém sa týka najmä mladých dievčat, ktoré si popri škole privyrábajú napríklad ako čašníčky alebo na iných miestach, kde prichádzajú do kontaktu s ľuďmi a očakáva sa od nich, že budú za každých okolností milé a ústretové.

Foto: unsplash

Dôraz na široký úsmev sa kladie už pri nástupe do zamestnania a zdôrazňuje sa pri každej možnej príležitosti. Ľudia, ktorí však majú na tvári neúprimný úsmev už pridlho, môžu napokon začať trpieť depresiami. Natsume spolu s autorom Tomomim Fujiwarom tvrdia, že celé to začalo okolo roku 1983, kedy bol v Japonsku založený Disneyland a bolo dôležité, aby sa zamestnanci na návštevníkov čo najviac usmievali a budili dobrý dojem. Úsmev sa tak stal povinnou výbavou takmer každého zamestnanca v kontakte so zákazníkmi, podobne ako napríklad uniforma.

Ako ste si zrejme domysleli, smile mask syndróm sa už dávno netýka len Japonska, ale pomaly ale isto sa šíri už po celom svete. Ľuďom, ktorí takmer vždy už podvedome nasadia falošný úsmev, môžu hroziť bolesti hlavy, bolesti tvárových svalov, ale aj závažnejšie problémy. Ako už totiž bolo spomenuté, falošný úsmev sa môže pretaviť do závažných psychických problémov, ako napríklad do depresie.

Foto: unsplash

Aj keď to teda spoločnosť očakáva, nepotláčajte svoje emócie len preto, aby bolo vaše okolie spokojné. Keď máte chuť usmiať sa, usmejte sa, no len ak bude váš úsmev od srdca a úprimný. Ak vám do smiechu nie je, nenasadzujte si umelú masku, v konečnom dôsledku tým totiž budete najviac trpieť vy.

Pozri aj: Rapunzelin syndróm: Bizarné ochorenie len pre silné žalúdky. Spôsobuje ho jedno z najbizarnejších psychiatrických ochorení

wikipedia, independent.ie
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov