O rôznych typoch osobnosti sa hovorí v poslednom čase pomerne často.

Možno ste už aj vy počuli o teste osobnosti Meyersovej a Briggsovej, ktorý sa v poslednom čase teší nemalej popularite. Tým najbežnejším typom osobnosti, ktorý sa v rámci tohto testu vyskytuje, je tzv. ISTJ osobnosť, ktorá je však zároveň tým najviac nepochopeným typom. Akými charakteristikami sa ISTJ vyznačuje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Čistá hlava

Tento typ osobnosti nemá rád zbytočný rozruch a nech je situácia akokoľvek komplikovaná, vždy sa snaží nájsť praktické riešenie. Chaos a panika nepripadajú u týchto ľudí do úvahy, snažia sa všetko vyriešiť s chladnou hlavou, nájsť dostupné možnosti a riešenia, vyhodnotiť ich a ideálne aj aplikovať.

Pohodový večer doma

Mnoho ľudí si myslí, že piatok by sa mal stráviť vonku medzi ľuďmi a stráviť ho doma je jednoducho neodpustiteľné. Pravdou však je, že tento typ osobnosti radšej ostane doma s knižkou či pri filme, ako by sa mal blázniť na diskotéke. Nehovoríme však, že  čas trávia len osamote, občas im dobre padne spoločnosť niekoľkých blízkych priateľov.

Foto: unsplash

Úprimnosť

Frázu „úprimnosť nadovšetko“ počúvame pomerne často, veľakrát sa jej však ľudia nedržia. Človek s ISTJ osobnosťou však tieto slová neberie len ako frázu, ale reálne sa ich aj drží. Ak je k nim niekto neúprimný, dokážu sa veľmi nahnevať, lebo to nie je praktické a ani pekné.

Samostatnosť

Títo ľudia neradi žiadajú o pomoc a ak je to čo i len trochu možné, na každý problém nájdu riešenie sami. Občas sa tomu síce nevyhnú, je im to však vrcholne nepríjemné.

Zmena

Zmena je v živote nevyhnutná, no tento typ osobnosti sa jej prispôsobuje pomerne ťažko. Či už ide o zmenu dobrú alebo zlú, potrebujú nejaký ten čas na to, aby si zvykli. Napokon to však takmer isto zvládnu.

Pravidlá

Nie každý rád dodržiava pravidlá, osobnosť ISTJ však vníma ich zmysel a potrebnosť. Preto v tomto neradi vybočujú z radu a ak je to možné, pravidlá radšej vždy dodržia.

Foto: unsplash

Staré duše

Tradície sú pre osobnosť ISTJ mimoriadne dôležité, a nie len tie. Radi sa držia osvedčených metód, o ktorých vedia, že s nimi už niekedy uspeli. Nevadí im staromódnosť, ba naopak, milujú ju, ak im pomôže dosiahnuť ich ciele a pokoj v duši.

Skutky

Občas každý potrebuje počuť pár pekných slov, no tento typ osobnosti má problém otvorene o svojich pocitoch hovoriť. Svoju náklonnosť však dokážu vyjadriť za pomoci skutkov. Nebojte sa teda, ak vám nepíšu vyznanie vo veršoch, sledujte, ako sa správajú.

Samozrejme, neexistujú dvaja celkom rovnakí ľudia, preto nie je možné tieto črty vztiahnuť na každého človeka s týmto typom osobnosti. Možno sa v nich však nájdete aj vy.

Pozri aj: Vedcom sa podarilo identifikovať nový typ osobnosti. Je veľmi pravdepodobné, že ste ním aj vy

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov