V minulosti bolo bežné, že dievčatá čakali na toho pravého a až do svadby sa s nikým fyzicky nezbližovali.

Dnes je to už niečo zastarané, na čo sa ľudia pozerajú s akousi zmesou údivu a opovrhnutia. V niektorých kultúrach však život plynie stále celkom inak, než ako sme zvyknutí. Napríklad u nás sa plesy organizujú pre pobavenie, alebo ako oslava ukončenia základnej či strednej školy. Inde však na plese dievčatá svojim otcom skladajú prísahu, že ostanú pannami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zakladateľom tejto tradície sa stal v roku 1998 Randy Wilson so svojou manželkou Lisou. Od tých čias sa stala bežnou súčasťou života v až 48 štátoch. Randy tvrdí, že Ples čistoty pôvodne vymyslel pre svojich päť dcér ako oslavu vzťahu medzi otcom a dcérou.

Každá kultúra si Ples čistoty prispôsobila a upravila po svojom, základom však je, že sa každý pekne vyoblieka do šiat a oblekov, súčasťou je príjemná večera a tanec. Od obyčajného plesu sa to však líši tým, že dievčatá v mladom, veľakrát ešte detskom veku, skladajú svojim otcom prísahu. Priemerný vek dievčat sa pohybuje medzi 11 až 14 rokmi.

Stockholm-based photographer David Magnusson documents purity balls, in which girls (mostly teenage, some as young as four) vow to remain sexually abstinent until marriage: http://f-st.co/7hn3Vf6

Gepostet von Co.Design am Donnerstag, 25. Dezember 2014

O Plesoch čistoty v roku 2008 vznikol aj dokument s názvom Our Lives: The Virgin Daughter. V ňom len 11-ročné dievčatko Hannah popisuje svoju skúsenosť s prísahou svojmu otcovi. Toto však nie je jej prvý takýto ples, je už piaty. Prvého sa zúčastnila, keď mala ešte len 7 rokov.

Hannah sa v dokumente vyjadrila, že vzťah dcéry s otcom odráža vzťah dievčaťa s Nebeským otcom. Kto nemá pevný vzťah so svojím otcom, obracia sa podľa jej slov na iných mužov, čo spôsobuje len veľa bolesti a utrpenia.

Jej matka dodáva, že zakaždým, keď sa dievča zaľúbi, odovzdáva mužovi časť svojho srdca. Keď však nájde toho pravého a rozhodne sa za neho vydať, nemôže mu už dať celé svoje srdce, pretože už sa vzdala jeho kúskov.

Otcovia na Plese čistoty svojim dcéram sľubujú, že budú vždy stáť pri nich a na ceste životom ich ochránia pred útrapami. Ak dievča nechce, nemusí celý prejav vyjadriť verejne, ale má sa v tichosti pomodliť, aby jej Boh pomohol uchovať si panenstvo a čistotu až do svadby.

Wilson tvrdí, že jeho cieľom bolo vychovať dievčatá tak, aby mali zdravé svedomie a zdravý náhľad na vzťahy s mužmi. Na základe vzťahu s otcom by malo dievča vedieť, čo očakáva od svojho budúceho manžela. Aj keď vzťah otca s dcérou by mal byť pevný, skutočne je zdravé, aby otec od svojej dcéry požadoval sľub čistoty?

Ples čistoty je považovaný za kontroverznú záležitosť, ktorá oberá dievča o slobodu rozhodovania o vlastnom živote a sexualite. Stavia dievča do pozícia majetku jej otca, ktorý je po sobáši predaný manželovi len s minimálnou autonómiou. Okrem toho, zvláštne je aj to, že chlapcov sa sľub čistoty netýka, skladajú ho len dievčatá.

Napriek kritike sa Plesy čistoty stále konajú najmä v konzervatívnejších krajinách. Dokážete si predstaviť, že by sa také niečo dialo u nás?

Pozri aj: Vykrikovanie nadávok, vydávanie démonických zvukov a diabolské tváre. Takto vedci vysvetľujú posadnutie diablom a exorcizmus

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov