Povery sú hlboko zakorenenou súčasťou kultúry, tým pádom aj nášho každodenného života.

Je len málo ľudí, ktorí by niekedy v živote neverili nejakej povere. Takmer každý si občas zaklope na drevo, aby niečo nezariekol, vyhýba sa čiernym mačkám alebo pri sebe nosí amulet pre šťastie. Veríme, že takto sa vyhneme zlému a pritiahneme to dobré.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veriť poverám vo svojej podstate nie je nič zlé, dodávajú nám pocit kontroly a väčšej istoty v situáciách, keď máme strach. Samozrejme, ako vo všetkom, aj v tomto je potrebné nájsť zlatú strednú cestu a s poverčivosťou to nepreháňať. Či už zo strachu alebo na načerpanie inšpirácie, takýmto poverám verili slávni umelci.

Coco Chanel

Návrhárka Coco Chanel verila poverám viac, ako by sa patrilo. Hovorí sa, že na jednej z návštev je veštkyňa povedala, že 5 je jej šťastným číslom. Práve preto tak pomenovala aj svoj výtvor vo forme parfumu. Toto však nestačilo a vo svojom byte mala dokonca aj luster, na ktorom boli kryštáliky vytvarované do čísla 5. Okrem toho, pokiaľ to bolo možné, svoju novú kolekciu vždy prezentovala v piaty májový deň, pretože verila, že jej to prinesie šťastie.

Pablo Picasso

Maliar sa držal jednej z tých zvláštnejších povier. Odmietal sa vzdať starého oblečenia a odkladal si aj svoje ostrihané nechty. Veril totiž, že ak ich vyhodí, mohol by prísť o časť svojej podstaty. Ponechával si však aj všetky svoje diela a na sklonku života mal v zbierke 50 tisíc kúskov umenia, od skíc až po keramiku. Dnes patrí medzi najvplyvnejších maliarov histórie.

https://www.facebook.com/Pamartin79/photos/p.2073873219558998/2073873219558998/?type=1&opaqueCursor=Abq4KgtfPW_B6heiGVGxaL1TxECvdM_TvEMji8xw2S1penC_t0DUF7_pkDdoMWOlWD9-WhK-Xs0BCy985d6OvS_1_KwyOpZhIyKU-4yHrlSELnx5Hzo_HjXk5ADQhk6eO5AHbzfOvPJc5Er8MoA6BQpIZOMvH5uWLs2OQ5ZTMfuA2UjYg4h7IGL4bDj7gsxaRvBjXywcdAlKkBgpO8Um68wmufDUyaSavj3sbBzL1-McKHa1Gcw-kBVp2NCpSQ2PAJOJvPA9MTU_DCWyzUV-lldbGx13ujALNZarsQOgA5Jhl0znrfysXPiPYt6rAdqmaXIPNEgJ-j6gG4w2szyGjEzXFrd18ULKiCwEr7n3_ibN4LgEbTEm8JQryvOI8gxZH6F2jXObN3q7Zddztx9FbGklDznKJgpwvpxk6K5X4RXzIg&theater

Charles Dickens

Dickens so sebou vždy a všade nosil kompas a spal zásadne obrátený smerom na sever. Veril, že takýmto spôsobom zvýši svoju kreativitu. Či mu to skutočne pomohlo, to budete musieť posúdiť vy.

Yoko Ono

Keď bola manželka Johna Lennona mladá, bola veľmi citlivá na svetlo a zvuky. Vždy jej však pomohlo, keď si v tmavej miestnosti zapálila sviečku a sledovala, ako dohorieva. Stala sa z toho jej zvyk, takýmto spôsobom sa vždy vedela upokojiť. Napokon vďaka tomuto vytvorila aj umelecké dielo s názvom Lighting Piece.

Frida Kahlo

Ikonická mexická maliarka Frida vyrastala v obklopení fauny a flóry, čo sa neraz odráža aj v jej dielach. Najlepšie sa jej tvorilo v záhrade, ktorú zdieľala so svojou osudovou láskou, Diegom Riverom. Dokázala v nej stráviť celé hodiny, verila, že podporuje jej kreativitu. Aj tesne pred smrťou, keď sa vrátila z nemocnice, požiadala Diega, aby jej posteľ umiestnil k oknu. Chcela mať totiž výhľad na svoju milovanú záhradu.

Frida Kahlo by Nickolas Muray on White Bench, New York, 1939 http://ow.ly/ajnb30fEFLJ

Gepostet von The Red List. am Sonntag, 8. Oktober 2017

Salvador Dalí

Dalí otvorene priznával, že je veľmi poverčivý a aby od seba odohnal všetko zlo, vždy pri sebe nosil kúsok vyplaveného dreva zo Španielska. Podobne ako Picasso, aj Dalí ovplyvňuje svet umenia ešte aj dnes. Vedeli ste, že pri jednej zo svojich prednášok sa maliar takmer zadusil? Na hlave mal totiž potápačskú helmu aj s oblekom.

O akej najzvláštnejšej povere ste doteraz počuli vy?

Pozri aj: Týchto 7 na prvý pohľad „čudných“ znakov majú len výnimočne kreatívni ľudia

artsy
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov