Foto: Image by Prettysleepy2 from Pixabay

Všetci máme vo svojom okolí človeka, ktorého vo svojej blízkosti nedokážeme zniesť bez toho, aby sme frflali.

Nie všetci sa môžu mať navzájom radi, no niektorých ľudí len sťažka dokážeme čo i len tolerovať. A aj keď každému vyhovuje a prekáža niečo iné, toto je 5 základných typov ľudí, ktorí dokážu nahnevať a otráviť aj toho najväčšieho flegmatika.

Článok pokračuje pod videom ↓

Svoje chyby si neuvedomujeme

Neraz s niekým nedokážeme vychádzať kvôli rozdielnostiam v postojoch, názoroch a správaní. Pravdou však je, že mnohí si nedáme záležať na tom, aby sme človeka spoznali, jednoducho ho považujeme za otravného a ak je to možné, vyhýbame sa mu. Okrem toho, človek, ktorého považujeme za otravného, si zvyčajne neuvedomuje, prečo vyvoláva také reakcie.

Neraz si preto odmietanie inými odôvodňujú tým, že sú jednoducho lepší a tí, čo ich odmietajú, im závidia a nemajú na nich. Každý z nás má vlastnosť, ktorá môže iným prekážať. Ak sa však chcete odmietaniu zo strany iných vyhnúť, toto je 5 vlastností, ktoré by ste mali prehodnotiť.

Panovačnosť

Takýto človek si myslí, že ostatní sú na svete preto, aby mu slúžili. Rád ľudí komanduje a neznesie, ak sa mu niekto nepodvolí. Nepýta sa, jednoducho vydá povel a očakáva, že bude splnený podľa jeho predstáv. Takisto nedávajú rady, poukážu na chyby, ktoré vidia a očakávajú okamžitú nápravu. Problémom je, že títo ľudia nie sú lídri, nikto ich do tejto úlohy nepoveril ani ich o to nežiadal, do úlohy vodcu sa nominovali sami.

Foto: unsplash

Samochvála

Ani prítomnosť takýchto ľudí nie je príliš príjemná, k samochvále ich totiž väčšinou vedie pocit menejcennosti. Chvália sa vyslovene všetkým, dokonca aj tým, ak vstali z postele skôr, ako zazvonil budík. Takéto správanie je však istou formou tichej, pasívnej závisti. Ľudia závidia a chcú, aby iní závideli im.

Prehnaná starostlivosť

Takíto ľudia sú opakom chválenkárov, popierajú akékoľvek svoje pozitívne vlastnosti a úspechy len preto, aby ulahodili iným. Nevidia vlastnú hodnotu, zato však nešetria chválou na iných. Kompliment síce padne dobre, no nikomu nie je príjemné, ak niekto povie: „Si taký múdry, a ja som hlúpy ako tágo.“

Pätolízačstvo

Takmer na každom pracovisku sa vyskytuje jedinec, ktorý urobí všetko pre to, aby sa zalíškal vedeniu. Chcú byť blízko moci, aj keď to znamená, že budú pätolízačmi. Bizarné je, že práve pätolízači sú tí, ktorí najviac odsudzujú iných pätolízačov. Sú submisívni a vôbec nie sú lojálni, priklonia sa tam, kde im to práve najviac vyhovuje. Napokon sa z nich však stanú posluhovači nadriadených a jedinci, ktorým nikto neverí.

Foto: unsplash

Vtipálkovia

Tiež poznáte človeka, ktorí neustále vtipkuje na adresu všetkého a každého a neberie pritom ohľad na pocity iných? Väčšinou sa nesmejú s ľuďmi, smejú sa na nich. Neboja sa dotknúť citlivých tém a aj keď sa to nikomu nepozdáva, zvyčajne majú zo seba dobrý pocit. Zvyčajne to končí tým, že sa ľudia začnú nudiť alebo sa niekto nahnevá.

Aký typ človeka je najotravnejší podľa vás? Dajte nám vedieť v komentároch.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov