Foto: flickr.com

Hypnóza sa ako forma terapie využíva už nejaký ten čas.

Je to niečo, čím sa odborníci zaoberajú už desiatky rokov a predsa o nej stále vieme tak málo. Aj to, čo o nej ľudia vedia, je neraz skreslené hollywoodskymi filmami, ktorých cieľom je najmä upútať pozornosť diváka. Mnohí si tak môžu myslieť, že hypnóza je zázrak, vďaka ktorému môžete ovládať kohokoľvek ako bábku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aká je teda pravda?

Hypnóza ako forma liečby

O sile hypnózy ešte stále mnohí pochybujú, no už od roku 1950 je hypnoterapia uznávaná ako účinná liečebná metóda. Čoraz viac ľudí vyhľadáva odborníkov v tejto oblasti v nádeji, že im pomôže zbaviť sa strachu či závislosti. Hypnoterapeut totiž klientom pomáha nazrieť do ich podvedomia. To je niečo, čo robíme často aj denne, nie sme si však toho vedomí.

Pri vedomí

Ak vás hypnoterapeut uvedie do stavu hypnózy, ste plne pri vedomí a je to prirodzený stav mysle. Odborníkom sa už niekoľkokrát podarilo dokázať, že počas hypnózy človek bdie a je si vedomý aj svojich skutkov.

Bežný jav

Vedeli ste, že do istej formy zhypnotizovaného stavu sa môžete dostať aj sami, počas bežného života? Spomeňte si napríklad na situáciu, keď ste niekam šli, zrazu ste boli v cieli, no akosi ste si neuvedomovali samotnú cestu. Podobný stav mysle je schopný nadobudnúť človek aj pri čítaní dobrej knihy či pri pozeraní seriálu – ani neviete ako a zrazu ubehlo niekoľko hodín.

Foto: unsplash

Už od 18. storočia

Hovorí sa, že Franz Mesmer je zodpovedný za to, že sa hypnóza dostala do povedomia ľudí, a stalo sa tak okolo roku 1770. Mesmer hypnóze zasvätil svoj život a jej skúmaniu venoval veľkú časť svojej kariéry. Niektoré zdroje však tvrdia, že korene hypnózy siahajú omnoho ďalej a na liečbu fyzických a psychických ťažkostí ju využíval už egyptský liečiteľ Imhotep.

Anestézia

Aj keď to znie možno trochu desivo, nejedna štúdia dokázala, že hypnóza je využiteľná aj v medicíne, napríklad, keď je potrebná anestéza. EEG metóda ukázala, že bolesť síce nezmizne, človek ju však dokáže vytesniť z vedomia. Hypnóza sa čoraz častejšie využíva napríklad aj pri pôrodoch.

Hypnóza nie je pre každého

V prvom rade je nutné podotknúť, že je rozdiel medzi klinickou hypnózou a hypnózou využívanou na javiskách pre pobavenie divákov. Okrem toho, nie každý je na hypnózu vhodným kandidátom a aj keď sa môže zdať, že diváci sú z hľadiska vyberaní náhodne, pravdou je, že nutná je istá miera sugestibility.

Plná kontrola

Človek sa pod vplyvom hypnózy nestáva bábkou ovládanou iným človekom. V skutočnosti je človek v stave relaxácie, avšak je plne pri vedomí a môže svoje konanie ovládať. Dokonca si slová hypnotizéra uvedomuje a vie si ich zapamätať, človek sa teda pod vplyvom hypnózy nepremení na sliepku ďobajúcu do zeme. Ak je to potrebné, môže negatívne spomienky z mysle vytesniť, zázrakom však nezabudne na hypnotizéra a na to, ako sa k nemu dostal.

Foto: unsplash

Prečo vyhľadať hypnoterapeuta?

Hypnóza vám môže pomôcť so širokým okruhom problémov, napríklad vám môže pomôcť zbaviť sa fóbie či skoncovať s nepríjemným zlozvykom. Často pomáha obetiam traumatických udalostí vysporiadať sa s tým, čo videli a zažili a môže dokonca pomôcť aj pri snahe zbaviť sa nadbytočnej hmotnosti. Najnovšie štúdie dokonca tvrdia, že hypnóza môže výrazne pomôcť aj deťom trpiacim ADHD.

Nie je možné zaseknúť sa v stave hypnózy

V stave hypnózy nie je možné zaseknúť sa navždy, aj keď ste to možno videli v nejednom filme. V skutočnosti je zhypnotizovaný človek plne pri moci a pri vedomí a vynoriť sa zo stavu hypnózy je také jednoduché, ako napríklad otvoriť oči.

Máte nejakú skúsenosť s hypnózou? Dajte nám vedieť v komentároch.

onlinepsychologydegree
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov