Pre mnohých z nás sú rána náročné, najmä však tie zimné.

Opustiť teplú, mäkkú posteľ a vybrať sa do práce, keď je vonku zima a ešte aj tma, to je hotové mučenie. Máte chuť vypnúť budík, otočiť sa na druhú stranu a spať ďalej, koľko sa vám len zažiada. Povinnosti však nepustia a vy sa tak musíte opäť ďalšie ráno premáhať a vstať, či sa vám chce alebo nie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Náročné vedia byť najmä pondelky. Možno nejednému z vás sa stáva, že v pondelok akosi nedokážete byť v škole či v práci načas. Stále, keď opäť zadrnčí budík, poviete si, že už len päť minút. No z piatich minút sa zrazu stane 15 alebo 20 a vy už nestíhate. Vedeli ste však, že neschopnosť vyhrabať sa z postele a následné meškanie nie sú len následkom pohodlnosti či lenivosti, ale môžu byť aj príznakom ojedinelého psychického ochorenia?

Hovoríme o klinománii alebo dysanii, teda o istom druhu úzkostnej poruchy. Pojem klinománia pochádza z gréčtiny, pritom klino znamená posteľ a pojem mánia môže predstavovať aj závislosť, mohli by sme teda povedať, že jedinec je závislý od pohodlia a bezpečia svojej postele. Dysania je zvyčajne sprevádzaná neodolateľnou túžbou ostať v posteli napriek tomu, že človek má mimo nej množstvo povinností, či už pracovných, školských alebo rodinných.

Foto: unsplash

Nezáleží na tom, či išiel človek spať so sliepkami tesne po zotmení, ak niekto trpí dysaniou, vstávanie z postele sa mení na každodenný boj aj po výdatnom spánku. Tu to však nekončí, dlhodobý pobyt v perinách totiž nie je pre nikoho príliš zdravý a následkom môžu byť ďalšie nepríjemné psychické a fyzické ochorenia.

Dysania sa často spája s inými vážnymi ochoreniami, ako napríklad syndrómom chronickej únavy, úzkostnými poruchami či depresiami, pretože práve jedinci trpiaci depresiou strávia v posteli neraz celé dni. Avšak pri dysanii jedinec nemusí trpieť depresiou, ide skôr o formu závislosti. V každom prípade však dysaniu netreba zanedbávať a ak máte podozrenie, že niekoho drží v posteli viac než len lenivosť, mal by sa okamžite obrátiť na odborníka.

Foto: unsplash

Tak, ako iné ochorenia a závislosti, aj dysaniu je možné liečiť, a to za pomoci rôznych liekov, ale aj bez nich, za pomoci psychologických prostriedkov. Aj keď je dysania mimoriadne vzácnym ochorením a vyskytuje sa skutočne zriedkavo, jeden nikdy nevie a je lepšie nič nezanedbať, ako sa zbytočne trápiť.

Pozri aj: Zabudnite na biely šum, prichádza ružový. Posilní vašu pamäť a vyspíte sa vďaka nemu tak dobre, ako nikdy predtým

dysania
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov