Spoločnou vlastnosťou hádam všetkých ľudí je túžba po kvalitnom spánku.

Ak totiž dobre nespíme, zvyčajne sme podráždení, nedokážeme sa sústrediť a nepodávame také výkony, ako by sme chceli. Pre mnohých je však dobrý spánok len nesplneným snom, či už kvôli nedostatku času či stresu. Ku kvalitnému spánku si však vždy môžete dopomôcť, napríklad dobrým vankúšom, ale napríklad aj ružovým šumom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pokiaľ ide o kvalitu spánku, iste ste už aj vy počuli mnoho trikov a tipov – napríklad pred spaním by sme mali mať istý rituál, vyvetrať miestnosť a aspoň hodinu pred spaním vypnúť všetky monitory, vrátane notebooku, televízie či smartfónu. Odborníci pre vás majú ešte jednu radu, ktorá vás bude stáť skutočne len minimálne množstvo námahy. Kto to už raz vyskúšal, ten už nedá dopustiť na ružový šum.

Možno ste už počuli o bielom šume a ružový sa od neho až tak veľmi nelíši. Rozdiel je však v tom, že v ružovom šume sa striedajú tóny s nízkou a s vysokou frekvenciou, vďaka čomu je šum viac harmonický a je príjemnejší. Okrem toho, je o niečo hlbšie posadený ako biely šum a zvyčajne zahŕňa zvuky ako napríklad šuštiace lístie alebo zvuk hučiaceho vodopádu. Biely šum sa viac blíži k bzučaniu televízie alebo k šumeniu čajníka s vriacou vodou.

Foto: unsplash

Štúdie dokazujú, že k rýchlejšiemu zaspávaniu a kvalitnejšiemu spánku dopomáhajú biely aj ružový šum, výskum mozgových vĺn spiacich ľudí však ukázal, že ružový šum je predsa len o niečo efektívnejší ako biely. V roku 2013 vykonali nemeckí výskumníci experiment, v rámci ktorého púšťali ružový šum vždy, keď jedinci upadli do hlbokého spánku. Ukázalo sa, že pôsobením ružového šumu sa fáza hlbokého spánku predĺžila.

Výsledky výskumov dokonca dokazujú, že spánok s ružovým šumom je dokonca kvalitnejší, ako keď jedinec spí v úplnom tichu. Ružový šum však má ďalšie výhody, napríklad, posilňuje pamäť. Dokazujú to experimenty, v rámci ktorých mali účastníci výskumov pred spaním čítať zoznam slov. Ukázalo sa, že po spánku s ružovým šumom si ráno pamätali zo zoznamu slov viac, ako keď bolo v miestnosti ticho, alebo bol pustený biely šum.

Výskumníci dokonca testovali aj rôzne vekové kategórie a ukázalo sa, že ružový šum pôsobí rovnako aj na ľudí vo veku nad 60 rokov. Nech sa teda na to pozeráme z akéhokoľvek hľadiska, ružovým šumom nič nepokazíte. Záleží však na preferencii každého z nás, či si vyberieme radšej ružový šum, biely alebo úplné ticho.

Ako sa spí najlepšie vám? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: Počuli ste už o sluchových ilúziách? Pripravte si slúchadlá, tieto zvuky vás poriadne zmätú

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov