Sú dni, kedy sa cítime absolútne pod psa a okrem objatia a pokoja od všetkého nechceme nič.

Ak však také dni mávate pričasto, môže to byť znamenie, že vaša psychika dostáva poriadne zabrať. Starať sa o svoje psychické zdravie a pohodu síce vôbec nie je také jednoduché, no je to mimoriadne dôležité. Týchto 12  vecí však môže mať na vašu psychiku zásadný vplyv. Dávajte si na ne pozor a čoskoro uvidíte rozdiel.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výpredaje

Mnoho ľudí sa výpredaju teší viac, ako milým slovám od partnera. Ľudia sa idú z výpredajov doslova zblázniť a v extrémnych prípadoch sú ochotní dokonca pred obchodom aj prespať, aby sa dostali k vytúženému predmetu. Psychológovia tvrdia, že za to môže fakt, že výpredaje ovplyvňujú tú časť mozgu, ktorá je zodpovedná za pocit spokojnosti a odmeny. Keď sa však dostaneme do obchodu a musíme sa o daný tovar takmer pobiť, mozog nevyplavuje hormóny radosti, ale naopak, stresový hormón kortizol.

Mačky

Milovníci mačiek z toho asi radosť mať nebudú, no títo chlpatí domáci miláčikovia môžu byť prenášačmi toxoplazmózy. Toxoplazmózu síce môže prenášať aj pes, avšak nenakazí človeka. Ak máte zdravý imunitný systém, nemusíte sa obávať. Odborníci tvrdia, že až tretina populácie sa v priebehu života toxoplazmózou nakazí bez závažnejších následkov, avšak pre slabších jedincov môže znamenať poriadne nepríjemnosti. Odborníci ju totiž spájajú so vznikom schizofrénie, bipolárnej poruchy či depresie.

Foto: unsplash

Cvičenie

Cvičenie je zdravé, no nič netreba preháňať. Ak to totiž s fyzickou aktivitou preženiete, vaše telo vyplaví adrenalín a kortizol, ktoré spôsobia, že večer nebudete vedieť zaspať. Navyše, ak sa takáto aktivita opakuje pravidelne, dáte vášmu nervovému systému poriadne zabrať. Pamätajte, všetko s mierou.

Hudba

Ani hudbu vám nikto nezakazuje počúvať, no výskumy ukázali, že u ľudí, ktorí sa izolujú od sveta so slúchadlami na ušiach, existuje až osemkrát vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť depresiou. Táto oblasť však vyžaduje ešte množstvo výskumov, pretože nie je isté, či je spúšťačom depresie únik k samote a hudbe alebo majú depresívni ľudia sklon izolovať sa so slúchadlami na ušiach.

Vegetariánstvo

Ani toto zistenie mnohých nepoteší, no nemeckí výskumníci zistili, že prísna vegetariánska strava zvyšuje riziko vzniku depresie, úzkosti, bulímie a hypochondrie. Naopak, zistilo sa, že napríklad konzumovanie rýb s úzkosťami bojovať pomáha.

Internet

Máte neustále nutkanie kontrolovať si maily a správy na sociálnych sieťach? Mnohým ľuďom, ktorí toto nutkanie pociťujú, hrozí úzkosť, ktorá môže byť predzvesťou depresie. Tieto príznaky podľa prieskumov už teraz vykazuje až 30 percent mladých ľudí, ktorí denne využívajú sociálne siete. Príval informácií z internetu nám totiž príliš nepomáha. Ideálne by bolo raz za čas si urobiť deň, kedy sa na internet ani len nepozriete.

Foto: usnplash

Optimizmus

Pri všetkých tých motivačných príhovoroch, knihách a citátoch to síce vyznie zvláštne, no prehnaný optimizmus taktiež nie je práve najzdravší a hovorí sa mu toxický optimizmus. Jedinec, ktorý vykazuje známky toxického optimizmu, na sebe totiž odmieta pracovať a očakáva, že sa všetko vyrieši akosi samo. Okrem toho, prehnané očakávania vedú k frustrácii a psychickej nepohode.

Bohatstvo

Z času na čas si hádam každý pomyslí, aké by bolo skvelé byť milionárom, bohatstvo však šťastie nikomu nezaručí. Výskumy dokonca ukazujú, že deťom pochádzajúcim z bohatých rodín hrozí vyššie riziko vzniku psychických ochorení. Bohatí rodičia totiž kladú na svoje deti zvyčajne vyššie nároky, čo môže viesť k nezdravému sebavedomiu.

Zlý pitný režim

Nesprávny pitný režim môže ovplyvniť vašu náladu omnoho viac, ako by ste si boli mysleli. Stačí, že je vo vašom tele o 1,5 percenta vody menej, ako by malo byť a dá vám to poriadne pocítiť vo forme neschopnosti sústrediť sa, podráždenosti a úzkosti.

Nízky plat

Hovorí sa, že peniaze hýbu svetom a aj keď bohatstvo vám šťastie nezaručí, príliš nízky plat alebo zníženie platu môže viesť k vážnej depresii, užívaniu návykových látok, ba až k pokusu o samovraždu.

Chôdza a postoj

Vedeli ste, že psychický stav a postoj vášho tela spolu úzko súvisia? Ak chodíte so zhrbenými ramenami a hlavou sklonenou do zeme, pripravujete sa tým o kúsok šťastia. Ak chcete svoju náladu napraviť, vystrite sa, hlavu hore a úsmev.

Foto: unsplash

Fotky na sociálnych sieťach

Zdá sa, že sociálne siete žijú v posledných rokoch dokonalými fotkami. Dokonalé nechty, šaty, jedlo, dovolenky, až sa zdá, že všetci ľudia žijú dokonalé a spokojné životy. Pravda je však taká, že pridávanie fotografií na sociálne siete zvyšuje riziko vzniku depresie. Kým sa totiž snažíme o dokonalú fotografiu v snahe napodobniť všetky tie „perfektné instagramy“, život nám akosi uniká pomedzi prsty.

Nezabúdajte, zdravie je prvoradé, a to nielen fyzické, ale aj psychické.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov