Foto: Photo by Evan Kirby on Unsplash

V škole strávime značnú časť svojich životov.

No napriek tomu sa nedá povedať, že by nám štúdium zabezpečilo úspech v budúcom pracovnom živote. Samozrejme, bez vzdelania, ktoré školy poskytujú, sa nezaobídeme, no aby sme niečo dosiahli, musíme pracovať sami na sebe aj mimo študijných plánov. Túto vlastnosť totiž v školských laviciach nezískate.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viacerých pravdepodobne neprekvapí, že ide práve o zvedavosť.

Zvedavosť

Jednou z najdôležitejších vlastností, ktorá vás vo svete práce posunie vpred, je zvedavosť. Napriek tomu ju však školstvo nepodporuje, ba naopak, neraz ju potláča. Dôležitý je maximálny podaný výkon a to, koľko poučiek sa človek dokáže naučiť.

Výskumy dokázali, že zvedavosť ľudí je potláčaná nielen v škole, ale aj na mnohých pracoviskách. Zvedavého človeka, ktorý rozvíja aj vlastné záujmy, je totiž náročnejšie ovládať, ako zamestnanca, ktorý jednoducho plní príkazy a dodržiava zadané termíny. Výskumu sa zúčastnilo 3 000 zamestnancov z rôznych oblastí a len 24 percent z nich potvrdilo, že ich práca podporuje zvedavosť, kým až 70 percent zamestnancov udalo, že sa v práci boja klásť otázky.

Inovácia a kreativita

Aj keď sa zvedavosť neraz potláča, je to dokonalý nástroj k inovácii a poskytuje množstvo výhod nielen zamestnancom, ale aj vedeniu. Okrem toho, čím je človek viac zvedavý, tým je viac kreatívny a lepší v riešení problémov. Dôkazom toho je ďalší výskum, ktorý ukázal, že zvedaví zamestnanci podávali v práci lepšie výkony a aj ich hodnotenia od nadriadených boli pozitívnejšie. Ďalšou nespornou výhodou zvedavosti sú lepšie komunikačné schopnosti, ktoré vám môžu v pracovnom prostredí výrazne pomôcť.

Foto: unsplash

Menej konfliktov

Odborníci tvrdia, že ak ste zvedaví, je pravdepodobnejšie, že dokážete vidieť situáciu nielen z vlastného uhla pohľadu, ale aj z pohľadu druhého človeka. Práve preto sa so zvedavými ľuďmi na pracovisku ľahšie vychádza a spolupráca s nimi prebieha zvyčajne bez konfliktov. Okrem toho, zvedaví zamestnanci, ale aj lídri sa ľahšie prispôsobujú zmenám.

Ako zvedavosť pestovať?

Vedeli ste, že deti sú prirodzene zvedavé, no čím sme starší, tým viac sa zvedavosť spoločnosťou potláča? Kým začne človek pracovať, je naučený, že nemá klásť zbytočné otázky, len počúvať nadriadených. Odborníci však tvrdia, že zvedavosť sa dá znova naučiť. Ako?

Nezabúdajte klásť otázky a načúvať odpovediam s otvorenou mysľou. Neklaďte však otázky len iným, ale aj sami sebe. Počas práce sa sami seba pýtajte, čo môžete robiť lepšie a prečo robíte to, čo robíte, presne takým spôsobom, ako to robíte. Hľadajte alternatívne riešenia a možnosti, neuspokojte sa s tým, že tak to má jednoducho byť, lebo to povedal niekto iný.

Foto: unsplash

Zvedavosť mimo práce

Zvedavosť je neoceniteľnou vlastnosťou nielen v práci, ale aj mimo nej. Neuspokojte sa s tým, čo viete teraz, nikto totiž nevie všetko. Neustále učenie sa, rozvíjanie svojich vedomostí, schopností a záľub vám pomôže uspieť na mnohých miestach, napríklad keď sa rozhodnete zmeniť pozíciu a ísť na pohovor. Nezabúdajte však na získavanie informácií z rôznych zdrojov, čítajte rôzne druhy literatúry a stretávajte sa s ľuďmi z čo najviac odborov. Tak sa postupne zvedavosť stane novým zvykom.

Zvedavosť a kladenie otázok síce môžu byť náročné a mimo vašej zóny komfortu, nezabúdajte však, že práve to je kľúčom k vášmu budúcemu úspechu.

enterpreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov