Foto: pixabay.com

Aby bol človek úspešný, musí zájsť trochu ďalej, ako len plniť si základne povinnosti.

Mnohí ostávajú v práci nad rámec pracovných hodín a prikývnu na každý projekt, aj keď vedia, že na neho už nemajú čas, lebo majú zodpovednosť za dva ďalšie, prácu si berú aj domov a majú pocit, že oddych im bude dopriaty zrejme až na dôchodku. Toto však dokážu zneužiť nadriadení a kolegovia. Vedia, že urobíte, čo je vo vašich silách, radi sa preto zbavia zodpovednosti a presunú ju na vás.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kedy zbystriť pozornosť? Takto zistíte, že vás v práci využívajú.

Prestanú sa vás pýtať, či toho zvládnete viac

Stáva sa, že vám šéf naloží prácu nad rámec vašich povinností bez toho, aby sa opýtal, či to zvládnete alebo chcete? Z času na čas na tom nie je nič zlé, no ak sa to deje neustále a nad rámec vašich povinností a pracovného času, nie je to v poriadku. Ešte horšie je to v prípade, ak na vás zodpovednosť nepresúva váš nadriadený, ale kolegovia.

Nikto vám nepovie slovko vďaky

Samozrejme, za to, že vykonávate svoju prácu alebo robíte niečo navyše, sa vám nemusí nikto klaňať ani ďakovať úplne za všetko. Ak sa však vďaky ani slovka uznania nedočkáte nikdy, nie je to dobré znamenie.

Foto: unsplash

Robíte veci mimo pracovnej náplne

Práca navyše vám môže slúžiť k dobru, nie však prípade, ak si naberáte prácu nad rámec povinností a následne nestíhate plniť tie vlastné, ktoré ste si stanovili. Kým kolegovia sú už dávno doma s rodinami alebo niekde vonku s priateľmi, vy máte ešte stále kopec práce, domov sa idete akurát vyspať a ráno späť do práce. Pomáhať v práci iným je síce skvelé, nie však na úkor vlastného fyzického a psychického zdravia.

Robíte prácu za dvoch

Dal niektorý z vašich kolegov výpoveď, ale vy chcete, aby všetko išlo, ako má, vezmete si preto aj jeho prácu? Ak si prácu podelíte s kolegami, nie je na tom nič zlé, nie je však dôvod, pre ktorý by ste v tom mali byť sami.

Foto: unsplash

Vaša snaha nie je ocenená

Ak robíte všetko, čo je vo vašich silách, robíte prácu navyše a vedenie si to uvedomuje, no napriek tomu nepadla reč o zvýšení platu ani odmene, je to jasný znak toho, že vás v práci využívajú. Môže sa síce stať, že spoločnosť, pre ktorú pracujete, na tom nie je práve najlepšie a na odmeny nemá, isté výhody si však jednoznačne zaslúžite.

Fungujete bez prestávky

Čím tvrdšie človek pracuje, tým viac po čase potrebuje prestávku, počas ktorej si oddýchne a naberie nové sily. Nezávisle od toho, v akom odvetví pracujete, každý z nás občas potrebuje pár dní voľna a ak vám ich vedenie nedovolí, niečo tu nie je v poriadku.

Našli ste sa vo väčšine bodov? Potom je zrejme načase začať premýšľať nad ďalším krokom.

themuse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov