Foto: Photo by Oleg Magni from Pexels

Každý má istú predstavu o tom, ako by mal vyzerať úspech.

Niekto chce vyšší plat, obrovský dom, luxusné auto, lepšiu prácu, každému záleží na niečom inom. Hovorí sa však, že ak niečo skutočne chcete, nájdete spôsob, ako to za každú cenu dosiahnuť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je úspech

Úspech je subjektívny pojem, väčšina ľudí však pod pojmom úspech vníma slávu a bohatstvo. Pomysleli ste však niekedy na to, že úspechom by mohol byť pocit šťastia prežívaný každý jeden deň? Alebo by mohla byť za úspech považovaná túžba zdravo sa stravovať a mať celkovo lepšiu životosprávu? Nech už však za úspech považujete čokoľvek, nie každému je súdené ho dosiahnuť.

Foto: unsplash

Motivácia

Mnohí si myslia, že sú príliš slabí, nie sú dosť šikovní a múdri, iní zas všetko zvaľujú na lenivosť či strach. Niektorí ľudia však vlastný úspech zámerne sabotujú, nechcú ho totiž dosiahnuť len preto, aby spĺňali štandardy, ktoré im svet predpisuje. Nie sú neúspešní preto, lebo nemajú potenciál či múdrosť, jednoducho nechcú ísť s davom.

Ak k takým ľuďom patríte aj vy, nemusíte mať výčitky svedomia. Nemusíte každé ráno vstávať s tým, že hľadáte motiváciu, pretože viac motivácie nepotrebujete a nepotrebujete ani viac času. Možno všetko, čo potrebujete, je pocit slobody chcieť čokoľvek a považovať za úspech čokoľvek iné, ako bohatstvo a slávu. Úspechom totiž môže byť akýkoľvek splnený sen, aj keby to malo byť naučiť sa háčkovať.

Sabotáž

Toto však ľudia často nevedia a v záujme zachovania sebaúcty svoj úspech neraz zámerne sabotujú. Podvedome sa mu bránia, pretože neveria, že ich vlastná verzia jeho dosiahnutia by skutočne mohla byť dobrá. Avšak sabotovanie vlastného úspechu nemusí nijak súvisieť so sebavedomím. Je to o tom, že pravdu nemôžete poprieť. Viete, že to, čo je všetkými za úspech považované, nie je úspechom pre vás a neurobí to z vás šťastného človeka.

Foto: unsplash

Sny

Choďte za svojimi snami a nebojte sa toho, čo si o nich bude myslieť spoločnosť. Ak totiž budete dbať len o to, čo si myslí vaše okolie, nebudete šťastní. Naopak, budete sa trápiť a budete mať pocit, že nikdy nebudete spokojní. Vedzte, že máte nárok plniť si svoje sny a máte vo svojich rukách všetku moc na to, aby ste to dosiahli.

Pamätajte, že v tom nie ste sami. Mnohí ľudia vedia, po čom túžia, no boja sa, že práve ich sen nie je “povolený“ a nikto ho nebude považovať za úspech.

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov