Tých množstvo vecí, ktoré sa o empatických ľuďoch hovoria, znejú niekedy ako vlastnosti neexistujúcej mýtickej bytosti.

Empatia však ešte nevymrela a existujú ľudia, ktorí ju nehrajú ani nemajú za lubom nič zvláštne. Takí jednoducho sú. Na prvý pohľad by ste to možno nerozoznali, no ak človek oplýva týmito 7 vlastnosťami, jednoznačne máte dočinenia s autentickým empatom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emocionálna nákaza

Autentického empata spoznáte podľa toho, že doslova nasáva emócie ľudí okolo seba. Keď vidí niekoho plakať, netreba mu veľa k tomu, aby sám začal roniť potoky sĺz. Keď ste však šťastní, rád bude s vami toto šťastie zdieľať.

Intuícia

Každý z nás má istú mieru intuície, empati ju však majú vyvinutú viac ako ostatní. Vedia veľmi dobre vycítiť úmysly iných ľudí, odhadnúť ich pocity a myšlienkové pochody.

unsplash.com

Potrebujú čas osamote

V tomto prípade je to niečo podobné ako s introvertmi. Empati občas potrebujú stráviť istý čas osamote, pretože ľudia dokážu byť niekedy skutočne vyčerpávajúci. Empat by neraz najradšej pomohol každému, kto to potrebuje, úplne sa však pri tom vyčerpá. To môže viesť k pocitom hnevu, frustrácie a podráždenosti. V tomto prípade je nutné naučiť sa, ako občas uprednostniť vlastné potreby a dostatočne si odpočinúť.

Priťahujú istý typ ľudí

Pomáhať iným dobrovoľne je skvelý pocit a empati si ho obzvlášť užívajú. Sú doslova priťahovaní ľuďmi, ktorí by mohli potrebovať pomoc. Niektorí ľudia však pomocnú ruku nechcú a dokonca si nemyslia, že ju potrebujú, ako napríklad psychopati, sociopati či narcistické osobnosti. Vzťah medzi empatom a narcisom môže byť nesmierne náročný a vyčerpávajúci.

Nemajú radi davy

Pojmy empat a introvert sú neraz považované za totožné, aj keď nie sú. Empat môže byť introvertom, ale nemusí ním byť. Väčšina empatov má rada okolo seba spoločnosť, všetko však s mierou. Ani oni nie sú najšťastnejší, keď sa ocitnú v dave navzájom sa prekrikujúcich ľudí.

unsplash.com

Blízko k prírode

Každý človek má na svete miesto, kde sa mu žije najlepšie – niekto preferuje mesto, niekto zas vidiek. Empat zas jednoznačne potrebuje mať okolo seba prírodu. Zhon mesta nie je nič pre nich, vzbudzuje v nich totiž pocit beznádeje. Príroda je dokonalým priestorom, kde človek príde na iné myšlienky a opäť načerpá energiu.

Rozoznajú lož

Klamanie je pre mnohých ľudí tak prirodzené, že sa už ani nezamýšľajú nad tým, či na to niekto príde a komu to môže ublížiť. Ak však nechcete riskovať, že o priateľstvo s empatom prídete, neklamte mu. Vďaka intuícii to totiž dokáže veľmi ľahko odhaliť. V tomto prípade je tou správnou voľbou úprimnosť.

Poznáte niekoho takého vo svojom okolí?

Pozri aj: Týchto 5 vecí dokazuje, že empatia má aj svoju temnú stránku. V spoločnosti sa o nej ale nehovorí

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov