Foto: pixabay.com

V práci sa od ľudí neraz očakávajú čoraz vyššie výkony v čoraz kratšom čase.

Nie vždy sa preto cítime motivovaní podávať výkony a niekedy sa nám jednoducho nechce. Sú však na nás kladené isté očakávania a keď si doprajeme prestávku, máme neraz výčitky svedomia z toho, že nerobíme nič produktívne. Samozrejme, sú úlohy, ktoré by ste na neskôr odkladať nemali, v niektorých situáciách však môžete výčitky svedomia pokojne odložiť bokom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď si potrebujete vydýchnuť

Niekedy po dlhom dni v práci človek potrebuje jednoducho vypnúť a nechať vyddýchnuť nielen svoje telo, ale aj myseľ. Spôsob oddychu má každý iný, je však dôležité, aby ste si občas vydýchli.

Medzi aktivity, ktoré pomôžu vašej mysli odpočinúť si, patrí napríklad rozprávanie sa s priateľmi, čítanie si knihy, venovanie sa sociálnym sieťam, sledovanie filmu, cvičenie a niektorým dokonca vyhovuje aj „čumenie do steny“. Samozrejme, neodporúčame scrollovať Facebookom celú noc, no hodinka akejkoľvek nezmyselnej činnosti prospeje, ak vám to potom pomôže naplno sa venovať ďalším potrebným činnostiam.

Foto: unsplash

Keď potrebujete spracovať emócie

Keď sa v priebehu dňa stalo niečo, čo vo vás vyvolalo silné emócie, najmä negatívne, doprajte si po práci chvíľku na to, aby ste sa nad situáciou zamysleli a dali pocitom priechod. Nie je dobré nasilu sa zamestnávať a udržiavať sa v neustálej činnosti preto, aby ste na danú vec nemysleli.

Napríklad, ak ste sa pohádali s kolegom, zamyslite sa nad tým, čo si z toho môžete vziať a ako sa posunúť ďalej. Ak vám to pomôže, vyrozprávajte sa niekomu, komu dôverujete, alebo napíšte svoje myšlienky na papier. Nezabúdajte, ide o váš pokoj v duši a do toho sa čas jednoznačne investovať oplatí.

Keď máte pred sebou náročné rozhodovanie

Ak chcete urobiť múdre rozhodnutie, mali by ste si vyhradiť dostatok času na to, aby ste si riadne premysleli všetky dostupné možnosti. Napríklad, keď cestujete domov z práce alebo stojíte v rade v potravinách, nekontrolujte každé dve minúty svoj mobil, ale venujte čas práve premýšľaniu nad rozhodnutím, ktoré vás čaká.

Ak sa totiž rozhodnete správne, ušetríte si mnoho úzkosti a nebudete ľutovať, že ste premeškali nejakú príležitosť. Okrem toho, vaša myseľ potrebuje byť odpočinutá na to, aby mohla kreatívne fungovať, čo vám môže v rozhodovaní taktiež výrazne pomôcť.

Foto: unsplash

Keď prežívate moment, ktorý stojí za to, aby ste si ho uchovali v pamäti

Predstavte si napríklad, že sa práve veziete na kopec lyžiarskym vlekom, a máte pred sebou nádherný výhľad. V takom momente nechajte mobil vo vrecku a užívajte si krásu scenérie, ktorú vidíte. Displej vám ju totiž nemôže nahradiť.

Aj keď sa vám môže zdať, že je to plytvanie časom, práve takéto chvíle sú podľa psychológov kľúčom ku šťastiu. Alebo napríklad, keď vládne v kancelárii dobrá atmosféra a s kolegami sa bavíte na niečom vtipnom, užívajte si chvíľku a nasávajte atmosféru. Samozrejme, sú chvíle, kedy sa treba venovať povinnostiam, no niekedy si môžete dovoliť bez výčitiek svedomia sa jednoducho baviť.

fastcompany
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov