Foto: Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Možno nenosíte každý deň oblek a nemáte nabitý program, ako napríklad Elon Musk.

No nikdy neviete, kam sa dostanete o 10 rokov, ako sa zmenia vaše ciele a plány a kam sa prepracujete v rámci práce. Je pravdou, že šplhať sa v pracovnom rebríčku nahor nie je vôbec jednoduché a nie každý na to má. Ako zistíte, že vám je súdené prepracovať sa až na vrchol rebríčka?

Článok pokračuje pod videom ↓

Neustále sa niečo učíte

Ak sa chcete dostať na vrchol, stagnáciu si jednoducho nemôžete dovoliť a súčasťou postupu vpred je aj ochota neustále sa učiť niečo nové. Vezmite si napríklad Billa Gatesa, ten prečíta ročne až 50 kníh, čo znamená každý týždeň inú knihu. Gates dodáva, že je dôležité navštevovať nové miesta a stretávať sa s novými ľuďmi, ideálne zamestnanými v odbore, ktorý vás zaujíma. Čítanie kníh však stále považuje za jeden z najdostupnejších spôsobov, ako rozširovať okruh svojich vedomostí.

Foto: unsplash

Nebojíte sa špinavej práce

V každom zamestnaní sa nájde práca, ktorá nie je príliš lákavá a mnohí radšej zodpovednosť presunú na niekoho iného. Je síce pekné mať kontakty, ktoré vám pomôžu napredovať bez toho, aby ste si špinili ruky, no to, že na vytúženej pozícii aj ostanete, vám zaručí len tvrdá práca. Príkladom je množstvo ľudí, ktorí celé roky neúnavne pracujú, no napokon sa dočkajú odmeny.

Máte výpadky krátkodobej pamäte

Nehovoríme o amnézii ale o tom, že ak sa vám dostane tvrdej kritiky, mali by ste si z nej vziať to dôležité, otriasť sa a posunúť sa ďalej. Mnohí z nás majú s kritikou problémy a znášame ju zle, zabúdame totiž na to dobré a k srdcu si berieme len to zlé. Ak sa však chcete prepracovať na čelo rebríčka, je nevyhnutné vedieť kritiku prijať a vziať ju vážne, no nie osobne.

Nemáte plán na najbližších 10 rokov

Jedna z otázok, ktorú môžete často počuť na pohovoroch je, kde sa vidíte o 10 rokov. Nanešťastie, alebo možno našťastie, nikto nemôže vedieť, kde sa o 10 rokov ocitne, preto táto otázka nie je práve najvhodnejšia. Ak si totiž vytvoríte plán na najbližšie desaťročie a budete sa ho striktne držať, môže sa stať, že prehliadnete možnosti a alternatívy, ktoré sa vám núkajú, avšak nesúvisia s vaším vysneným plánom. Niekedy je lepšie konať, ako pripravovať sa na niečo, čo možno nastane o 10 rokov.

Padáte vpred

Kariérny postup sa nezaobíde bez pádov a vzostupov, musíte sa preto pripraviť aj na drsnejšie časy. Na krízu by ste sa preto mali pripraviť a nenechať sa zlomiť. Vezmite si napríklad slávneho vynálezcu Edisona, zlyhal nespočetne veľakrát, kým dostal zaslúžené uznanie. Aj Harryho Pottera odmietli vo vydavateľstvách mnohokrát a pozrite sa, kde je jeho autorka teraz, koľko fanúšikov si diela získali.

Foto: unsplash

Ste oporou pre iných

Mnohí ľudia, ktorí sa dostanú na čelo, sľubujú, no sľuby neplnia. Ak chcete niečo dosiahnuť, je nevyhnutné mať okolo seba tých správnych ľudí. Napríklad zamestnávateľ by si mal do tímu vyberať talentovaných ľudí, ktorým môže poskytnúť príležitosť na rozvoj. Dobrý líder totiž vie, kedy môže zamestnancovi veriť, a naopak, kedy tím potrebuje pevnú ruku a vedenie.

Dbáte o to, aby boli spokojní aj ľudia okolo vás

Je dôležité, aby človek na čele tímu vedel vo svojich zamestnancoch zapáliť vášeň pre to, čo robia, avšak zároveň je nevyhnutné dávať pozor, aby nedošlo k vyhoreniu. Úspešný človek vie, že aby niečo dosiahol, musí udržať rovnováhu medzi prácou a životom. Je síce úctyhodné byť neustále k dispozícii, treba si však vedieť aj odpočinúť a načerpať nové sily. Takúto možnosť by mal mať každý člen tímu, nielen vedenie.

Chceli by ste sa raz ocitnúť na vrchole rebríčka aj vy? Dajte nám vedieť, aké sú vaše stratégie.

enterpreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov