Na ľudí s fyzickými odlišnosťami sa hľadí cez prsty ešte aj dnes.

V minulosti však mali ľudia s výnimočným vzhľadom či bizarnými ochoreniami len minimálnu šancu na zaradenie sa do normálneho života. Neraz nemali na výber inú možnosť, len pridať sa k cirkusu a slúžiť ako atrakcia. Aj takéto sú príbehy niekoľkých z nich.

Článok pokračuje pod videom ↓

Schlitzie

Túto postavičku poznáte mnohí možno zo seriálu American Horror Story. Schlitzie sa narodil v roku 1901, nemeral viac ako 122 centimetrov a mentálne bol na úrovni 3 až 4 ročného dieťaťa. O jeho skutočnom mene ani o rodičoch sa nezachovali žiadne záznamy, isté však je, že Schlitzie trpel mikrocefáliou. Keď sa dostal k cirkusu, donútili ho obliekať si dievčenské šaty, zdalo sa však, že má vystupovanie rád. Keď jeho opatrovatelia umreli a Schlitzieho umiestnili do ústavu, bol nešťastný a chcel umrieť. Obžil, až keď sa opäť dostal do cirkusu a predstavení sa zúčastňoval až do roku 1971, kedy zomrel vo veku 70 rokov.

Daisy a Violet Hiltonové

Aj sestry Daisy a Violet strávili celý svoj život v cirkuse, vystupovali totiž už od troch rokov ako siamské dvojčatá a publikum ich milovalo. Nemali to však vôbec ľahké, ich opatrovatelia ich neustále bili a napriek nemalému zárobku z neho nemali absolútne nič. Po čase však pohár trpezlivosti pretiekol a manažéra cirkusu zažalovali. Naďalej však vystupovali a zomreli len s niekoľko dňovým rozdielom vo veku 60 rokov.

Jack Earle

Jack nevážil pri narodení ani dva kilogramy a lekári neverili, že prežije. Prežil a stal sa z neho najvyšší muž na svete s výškou 260 centimetrov. Do siedmych rokov rástol normálne, potom sa však prudko natiahol a v 10 rokoch už meral 183 centimetrov. Ukázalo sa, že trpí gigantizmom. Deti sa mu posmievali a hádzali do neho kamene, čoskoro ho však objavil Hollywood a Jack si zahral v niekoľkých filmoch. Zomrel však pomerne mladý, mal len 46 rokov.

Stephan Bibrowski

Stephan sa narodil v roku 1890 v Poľsku a mal prezývku Leví muž, celé telo mal totiž pokryté ochlpením. Stephanova matka tvrdila, že jej dieťa je zarastené preto, lebo jeho otec bol napadnutý levom v čase, keď bola tehotná. Jeho údel nedokázala zniesť a vzdala sa ho, keď mal len 4 roky. Stephan strávil takmer celý svoj život v cirkuse.

Frank Lentini

Frank sa narodil so skutočne zvláštnou abnormalitou, rástlo na ňom totiž jeho parazitické dvojča a tak sa zdalo, ako keby mal tri nohy. Keď bol Frank mladý, trpel depresiami, pretože lekári mu parazitické dvojča odmietli odstrániť. Jedného dňa ho rodičia vzali do ústavu, kde sa Frank stretol s deťmi, ktoré na tom boli omnoho horšie a rozhodol sa, že zmení náhľad na život. Rozhodol sa pridať k cirkusu a zdá sa, že toto rozhodnutie neoľutoval.

Mirin Dajo

Mirin bol známy ako nezraniteľný muž, zdalo sa totiž, že mu nič nemôže ublížiť, dokonca ani objekt, ktorý ho prepichol naskrz. Nebolo to tak však vždy, tento podivný talent objavil, keď mal 33 rokov, vzdal sa svojej dizajnérskej firmy a začal putovať po baroch, kde dovolil ľuďom, aby mu ubližovali ostrými predmetmi výmenou za peniaze. Okrem toho však prehĺtal črepiny a žiletky. Veril, že si ho Boh vyvolil, aby ľudí odrádzal od materializmu. Jeden z jeho kúskov sa však nevydaril. V roku 1948 Dajo prehltol kovovú ihlu, ktorú mu lekári museli vyoperovať. Jeho stav sa však napriek tomu zhoršoval a napokon zomrel vo veku 35 rokov.

Grady Stiles

Grady sa narodil s ochorením zvaným ektrodaktylia. Vďaka nemu boli jeho prsty zrastené a ruky tak pripomínali klepetá. Už od detstva vystupoval v cirkuse, v dospelosti sa však z neho stal agresívny alkoholik. V roku 1978 dokonca zabil snúbenca svojej dcéry. Do väzenia sa však nedostal a vyviazol s 15 ročnou podmienkou. Grady zomrel v roku 1993, keď to jeho vtedajšia manželka už nemohla ďalej vydržať a najala si vraha, aby ho zastrelil.

James Morris

James Morris trpel tzv. Ehlers Danlosovým syndrómom, vďaka ktorému si vyslúžil prezývku Gumený muž. Svoju pokožku dokázal natiahnuť až do vzdialenosti 46 centimetrov od tela. Vystupoval v mnohých cirkusoch, jeho zdravotný stav sa však časom zhoršoval. Musel s vystupovaním prestať a stal sa z neho holič, svoj žiaľ však utápal v alkohole a gamblerstve. Jedného dňa sa zrazu vyparil a nie je známe, čo sa s ním stalo, ani kedy a ako zomrel.

Pozri aj: Bizarný príbeh Blanche Dumas: Trojnohá prostitútka, ktorá svoje remeslo zavesila na klinec, keď stretla lásku svojho života

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov