Napriek tomu, že žijeme v modernej dobe, svet ešte stále nie je miestom, kde by sa inakosť plne akceptovala.

Aj keď sú ľudia otvorenejší, sexuálna orientácia nás ešte vždy dokáže rozdeliť na dva tábory. Napriek tomu sme však na tom predsa len o niečo lepšie, ako v minulosti. Násilie v akejkoľvek podobe nie je tolerované. Aj takýmito krutými spôsobmi sa však kedysi homosexualita „liečila“.

Článok pokračuje pod videom ↓

Šoková terapia

Ešte v roku 1970 bol ktokoľvek, kto bol obvinený z homosexuality, považovaný za psychicky chorého. Napriek tomu, že homosexualita už dávno nie je klasifikovaná ako ochorenie, mnohí ľudia sa nedokázali zbaviť myšlienky, že je to choroba a hľadali na ňu liek. Spoliehali sa napríklad na šokovú terapiu, ktorá spočívala v tom, že pacientovi boli prezentované obrázky a keď v ňom nevhodný podnet vyvolal vzrušenie, utŕžil elektrošok priamo do oblasti genitálií. Cieľom terapie bolo, aby si mozog dané podnety spájal s bolesťou, teda aby sa pre jedinca stali nepríjemnými.

Kastrácia

Štyridsiate roky boli pre LGBT komunitu hádam tie najhoršie, v tých časoch sa totiž ešte verilo v zázračný účinok kastrácie. Ak sa rodine zdalo, že ich blízky by mohol byť homosexuálom, zariadili, aby strávil istý čas v psychiatrickej liečebni. Kastráciu homosexuálov mali v obľube najmä nacisti, pričom niektorí väzni sa nechali dobrovoľne vykastrovať výmenou za miernejší trest.

Lieky

Aj keď sa môže zdať, že mučenie členov LGBT komunity je súčasťou histórie, opak je pravdou. Len minulý rok sa istému fotografovi podarilo dostať do jedného ekvádorského zariadenia, ktoré sa ešte aj dnes špecializuje na „liečbu“ homosexuálov. Fotograf sa stal svedkom skutočne desivých výjavov, akými boli fyzické tresty či dopovanie liekmi. Aby toho nebolo málo, zariadenie funguje pod záštitou inštitúcie na liečbu závislostí.

Foto: unsplash

Chemická kastrácia

Aj chemická kastrácia patrí medzi brutálne metódy „liečenia“ homosexuality a v niektorých častiach sveta sa využíva ešte aj dnes. Jej základom je podanie kombinácie liekov, ktoré znížia libido jedinca. V niektorých štátoch sa využíva na udržanie pedofilov a násilníkov pod kontrolou, výmenou za znížený trest.

Hypnóza

Hovorí sa, že hypnóza dokáže zázraky. Dokáže prinútiť človeka k chudnutiu alebo k tomu, aby sa zbavil zlozvykov, ako je napríklad fajčenie. Desiatky rokov sa využívala aj za účelom zbavenia sa homosexuality. Štúdie vykonané v tejto oblasti tvrdili, že väčšine ľudí hypnóza skutočne pomohla, výskum však nebol vykonaný opakovane, toto tvrdenie je preto náročné potvrdiť.

Vizualizácia

Aj keď názov znie pomerne neškodne, ide o ďalšiu z krutých techník vymývania mozgu. Samuel Brinton bol ešte teenagerom, keď sa v roku 2011 jeho rodičia dozvedeli, že je homosexuál. Jeho otec ho zbil a prinútil ho podstúpiť terapiu vizualizáciou. V rámci nej ho „terapeut“ presviedčal, že každý, kto je homosexuálom, má AIDS a vláda všetkých takých ľudí dala zabiť. Tvrdil, že Sam je posledným homosexuálom a určite sa chystajú zabiť aj jeho. Aby toho nebolo málo, Samovi boli prezentované desivé fotografie ľudí umierajúcich na AIDS. Po tejto „terapii“ sa Sam niekoľkokrát pokúsil o samovraždu.

Lobotómia

O lobotómii ste už iste počuli. Ide o zámerné poškodenie čelných lalokov mozgu za účelom otupenia emocionality. Táto metóda bola v Amerike využívaná celkom bežne až do roku 1981.

Foto: unsplash

Liečba náboženstvom

V niektorých krajinách, ako napríklad v Rusku, silne veriaci rodičia znášajú homosexualitu svojich detí mimoriadne ťažko. Dieťa, ktoré je obvinené z homosexuality, je nútené stráviť celé hodiny zavreté v izbe, pričom musí odriekať modlitby. Ak to nezaberie, neraz je násilným pridŕžané a oblievané svätenou vodou, v niektorých prípadoch musí svätenú vodu aj vypiť. Pokiaľ nepomôže ani to, výnimočná nie je ani bitka, počas ktorej kňaz odrieka modlitby.

Pozri aj: Psychiater sa rozhodol svojich homosexuálnych pacientov “liečiť” naozaj zvláštnym spôsobom. Mal s nimi sex

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov