Aj keď na to neradi myslíme, smrti sa človek jednoducho nevyhne.

Skôr či neskôr každý z tohto sveta odíde, niekto krajším spôsobom, niekto tým menej pekným. Väčšina ľudí si však praje hlavne zomrieť bezbolestne a pokiaľ to je možné, nie osamelo. Nanešťastie alebo našťastie, smrť nie je možné predvídať. Štatistici sa však rozhodli, že vám ukážu, ako zomriete najpravdepodobnejšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ohňostroj

Aj keď u nás sa ohňostroje týkajú najmä novoročných osláv, neraz spôsobia viac škody ako úžitku. Ročne sa po celom svete dostanú do nemocnice tisíce ľudí, ktorí musia čeliť následkom nepríjemných poranení súvisiacich práve s ohňostrojmi. Neraz je také poranenie smrteľné.

Dopad asteroidu

Táto štatistika je zvláštna z niekoľkých dôvodov. Pôvodné čísla napríklad tvrdili, že existuje pravdepodobnosť vo výške 1: 20 000, že vás zasiahne asteroid. Dnes sa však toto číslo posunulo na 1: 500 000, ale len preto, že vedcom sa podarilo mnoho asteroidov v blízkosti Zeme zamerať a zistili, že pre nás nepredstavujú až takú výraznú hrozbu. Jeden však nikdy nevie.

Útok psa

Hovorí sa, že pes je najlepším priateľom človeka, je však oveľa pravdepodobnejšie, že vás zabije pes, ako akýkoľvek iný cicavec. Napadnutí zvieraťom pribúda každý rok aj u nás a nejedno končí práve smrťou.

unsplash.com

Zemetrasenie

Toto riziko nie je všade rovnaké, závisí teda od toho, kde žijete. Každé jedno zemetrasenie však môže predstavovať nemalú hrozbu.

Uštipnutie včelou, hadom, či iným jedovatým tvorom

Aj keď pes poraní každoročne množstvo ľudí, predsa len sú drobnejšie tvory nebezpečnejšie. Je dvakrát pravdepodobnejšie, že zomriete po uštipnutí včelou, ako po útoku psa. Samotné uštipnutie vás síce nezabije, o to nebezpečnejší však môže byť následný anafylaktický šok.

Zásah bleskom

Len nedávno sa aj na Slovensku odohral prípad, kedy človeka zasiahol blesk. Ročne je po celom svete zasiahnutých bleskom až 250 000 ľudí, pričom až 10 percent prípadov je fatálnych.

Záplavy

Záplavy si jednoznačne zaslúžia miesto na tomto zozname. Práve tie sú najbežnejšou prírodnou katastrofou, ktorá pripravuje ľudí o strechu nad hlavou i o životy. V roku 2017 zomreli na následky hurikánov a silných povodní tisícky ľudí.

Utopenie

Podľa svetovej zdravotníckej organizácie je utopenie tretia najčastejšia príčina nedobrovoľného odchodu z tohto sveta. Ak teda máte možnosť, urobte všetko preto, aby ste sa naučili plávať a zvýšili tak svoje šance na prežitie aspoň o malý kúsok.

unsplash.com

Elektrický prúd

Smrť po zásahu elektrickým prúdom hrozí najmä ľuďom zamestnaným na špecifických pozíciách, nikdy však nemôžete vedieť, kedy vás zradí napríklad bežný domáci spotrebič.

Nešťastie na bicykli

Na ochranu zdravia cyklistov sa zavádza čoraz viac opatrení. Nie vždy sú však účinné, najmä v prípade, ak cyklista zanedbá svoju povinnosť mať na hlave počas jazdy prilbu alebo nemá na sebe žiadne prvky, ktoré by šoférom umožnili ľahšie ho rozoznať najmä v tme.

Požiar

Podobne ako voda, aj oheň si ročne vyžiada tisícky obetí. Aj to je dôkazom toho, že opatrnosti nie je nikdy dosť.

Samovražda

Štatistiky tvrdia, že každých 40 sekúnd si niekto na svete siahne na život. To predstavuje ročne alarmujúcich milión samovrážd.

Autonehoda

Zdá sa, že nezodpovedných šoférov alebo šoférov s nedostatočnými schopnosťami na cestách pribúda čoraz viac. Myslite na svoju bezpečnosť vždy, keď si sadáte za volant a nezabudnite si zapnúť bezpečnostný pás.

unsplash.com

Náhla cievna mozgová príhoda

Pod pojmom náhla cievna mozgová príhoda alebo porážka rozumieme jav, kedy sa v mozgu vytvorí nebezpečná krvná zrazenina. Je nesmierne dôležité dokázať včas rozoznať jej príznaky, keďže až v 80 percentách prípadov sa dá zvrátiť.

Rakovina

Je pravdepodobné, že počas svojho života stretnete najmenej jedného človeka trpiaceho rakovinou. Tá totiž patrí k čoraz rozšírenejším ochoreniam a ročne si vyžiada množstvo životov.

Srdcovo- cievne ochorenia

Štatistiky tvrdia, že najvyššie v rebríčku sa nachádzajú srdcovo- cievne ochorenia. Existuje množstvo ohrozených skupín, od obéznych ľudí, cez fajčiarov až po diabetikov. Vedci dvíhajú varovný prst a tvrdia, že pravidelné lekárske prehliadky by sme nemali v žiadnom prípade zanedbávať.

Pozri aj: Greysonova škála je ten najzvláštnejší dotazník, aký ste kedy videli. Vedci sa pomocou neho snažia zistiť, či existuje posmrtný život

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov