Ste k sebe kritickí viac, ako si zaslúžite?

Zrejme ste si pomysleli, že nie, kritiku si predsa zaslúžite. Práve takto však zmýšľajú ľudia, ktorí sú na seba príliš prísni a perfekcionizmus je ich druhé meno. Patríte k nim aj vy? Potom vás týchto 7 znamení bude vystihovať takmer dokonale.

Článok pokračuje pod videom ↓

Trápite sa aj pre najmenšie chyby

Každý z nás robí chyby a tie drobné, ktoré budú mať minimálne následky, robíme všetci takmer každý deň – napríklad keď niečo zabudnete alebo si v obchode nevšimnete, že ste kúpili pokazené ovocie. Ak vás vedia takéto veci skutočne potrápiť, pokúste sa stanoviť si hranicu. Napríklad, ak vzniknutá škoda nepresiahne hodnotu 5 eur a nemusíte jej venovať pozornosť viac ako 10 minút, jednoducho to nestojí za výčitky svedomia.

Trápite sa aj pre to, čo ste už napravili

Predstavte si, že potrebujete odoslať pracovný mail a omylom nesprávne oslovíte osobu, uvedomíte si to však až niekoľko minút po odoslaní. Pošlete teda mail s ospravedlnením. Máte však pocit, že to nestačí, a naďalej si chybu vyčítate. Aj keď je pravda, že osloviť niekoho zlým menom nie je príjemné, ak ste sa ospravedlnili, urobili ste, čo bolo vo vašich silách. Výčitky nás majú naučiť, aby sme neopakovali rovnaké chyby viackrát. Ospravedlnili ste sa a je čas pustiť to z hlavy.

Foto: unsplash

Zanedbávate starostlivosť o seba

Predstavte si, že súrne potrebujete novú posteľ, no čas a energiu na nákup si akosi nedokážete nájsť už pol roka. Všetko sa vám zdá dôležitejšie, ako nákup novej postele. Zdravie a pohodlie by ste však zanedbávať nemali. Berte ohľad na to, že keď si tú novú posteľ kúpite, bude sa vám lepšie spať a budete mať viac energie venovať sa iným veciam. Je dôležité, aby ste si usporiadali priority a starostlivosť o seba by mala byť na prvom mieste.

Všetko je vaša vina

Keď sa k vám niekto zachová nevhodne a neférovo, možno vás to nahnevá, no vzápätí začnete uvažovať nad tým, či máte právo sa hnevať, či to náhodou nebola vaša vina. Pokiaľ však ide o medziľudskú komunikáciu, nikdy v tom ani jedna strana nie je na sto percent vinne či nevinne, každý nesie svoj vlastný podiel zodpovednosti.

Vždy robíte niečo navyše

Urobiť vždy niečo navyše je síce šľachetné a úctyhodné, avšak aj vyčerpávajúce. Môže to mať neblahé následky a to najlepšie, čo môžete urobiť, je jednoducho prestať. Dobre zvážte, aké sú vaše priority a či vám to niečo, čo robíte navyše, naozaj za to stojí.

Foto: unsplash

Máte pocit zlyhania

Perfekcionisti sú skvelí v hľadaní chýb a oblastí, v ktorých nedosahujú dokonalé výsledky. Prehliadajú však to, v čom sú dobrí. Skúste sa na seba na chvíľu pozerať očami niekoho iného. Chvália vás, že platíte všetky účty vždy načas a nikdy nenecháte niekoho dlho čakať? Zrejme predsa len nie ste vo všetkom zlí.

Chyby iných ľudí sú prijateľné, no tie vaše nie

Ako sme už spomenuli, každý robí chyby, dokonalý človek neexistuje. Ak náhodou zapnete mixér bez viečka a zašpiníte celú kuchyňu, je to rovnako odpustiteľná chyba, ako keď to urobí niekto iný. Nevyčítajte si to, také veci sa jednoducho stávajú každému.

Pozri aj: Zamýšľate sa nad zmyslom vášho života? Týchto 8 otázok vám pomôže nájsť ho (a zaberie vám to len 5 minút)

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov