Foto: Photo by David Calderon on Unsplash

Flirtovanie je záležitosť, ktorá je výsadou najmä nezadaných ľudí.

Čo sa však stane, keď si človek nájde partnera a ocitne sa medzi zadanými? Musí sa flirtovania celkom vzdať alebo je to do istej miery v poriadku? Samozrejme, podstatné je, aby si partneri navzájom dôverovali a sami si stanovili hranice.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podobný názor má na flirtovanie aj odborníčka na vzťahy a intimitu, Lia Holmgren z New Yorku. Lia tvrdí, že ak partneri nemajú stanovené hranice, je ťažšie určiť, čo je ešte prípustné a čo už nie. Na jednej strane, flirtovanie môže vzťah posilniť a dodať mu iskru, na druhej strane však môže prispieť aj k narušeniu dôvery. Čo by ste teda mali mať podľa odborníčky na vzťahy na mysli skôr, než sa do flirtovania pustíte?

Je dobré byť priateľský

Ľudia si flirtovanie a priateľskosť neraz mýlia a nastávajú nepríjemné situácie. Je rozdiel medzi otvoreným flirtovaním a šarmom. Šarm je schopnosť byť k ľuďom milý a slušný bez toho, aby išlo o zvádzanie. Stáva sa však, že sa hranice medzi šarmom a flirtovaním stierajú. Všímajte si teda, kedy je jednoducho človek priateľský, a kedy mu ide o niečo iné.

Foto: unsplash

Aké sú vaše zámery?

Ak máte partnera, no flirtujete s nádejou, že z toho bude niečo viac, pravdepodobne by ste sa mali nad tým zamyslieť a čím skôr prestať. Holmgrenová hovorí, že takým prípadom je napríklad výmena telefónnych čísel. Prečo by ste niekomu dávali svoje telefónne číslo bez toho, aby ste chceli niečo viac? Ak sú vaše zámery takéto alebo ak si myslíte, že o tom svojom partnerovi nemôžete povedať a musíte pred ním komunikáciu s iným človekom ukrývať, pravdepodobne to prekračuje hranicu prípustného flirtovania.

Neflirtujte so známymi

Ak sa predsa rozhodnete flirtovať, jednoznačne by ste sa mali vyhýbať spoločným známym. Ľudia radi podávajú informácie ďalej a niekedy poriadne prikrášlené, z nevinného flirtovania by sa tak mohla stať škaredá žiarlivostná scéna a hádka.

Jasné hranice

Holmgrenová hovorí, že ak sa rozhodnete pre flirtovanie, mali by ste tak robiť na miestach, kde sa situácia nemôže vyhrotiť. Odborníčka odporúča napríklad miesta, kde flirtovanie a obyčajné milé správanie nenápadne splývajú. Napríklad, pri flirtovaní s čašníkom či barmanom je nepravdepodobné, že by sa napätie stupňovalo. Ak sa na niekoho usmejete a žmurknete, je to v poriadku, očividné zvádzanie však v poriadku nie je, či už pri tom váš partner je alebo nie.

Foto: unsplash

Buďte úprimní

Ak je vzťah silný, trocha flirtovania by ho zničiť nemalo, v každom prípade by ste však mali partnerovi povedať o svojich prianiach a túžbach. Netvrdíme, že by ste sa navzájom mali informovať o každom žmurknutí, základom každého vzťahu je však dôvera a úprimnosť.

Na záver Holmgrenová dodáva, že flirtovanie teda môže byť v poriadku, ak si stanovíte pevné hranice, nebezpečným sa však stáva v prípade, ak zachádzate ďalej a máte pred partnerom zásadné tajomstvá.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov