Foto: Photo by Caleb George on Unsplash

Nie každý vzťah je stále plný šťastia a ako vystrihnutý z rozprávky.

V posledných rokoch sa čoraz viac hovorí o rozvodoch a o manželstvách, kde partneri nespolupracujú na vytváraní vzťahu, ale navzájom sa využívajú. Vo väčšine prípadov si toxický človek nájde slabšieho jedinca, občas sa však stane, že aj tie najsilnejšie inteligentné ženy sa ocitnú vo vzťahu s toxickým mužom. Ako je to možné?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľúbi ma, neľúbi ma

Možno ste to v nejakom filme videli už aj vy – zamilovaný párik si zdanlivo idylicky nažíva, až kým sa muž zrazu nevyparí a nenechá na stole odkaz, že je to komplikované, no už ju neľúbi. Filmová žena ostane nešťastná, psychicky na dne, na emocionálnom kolotoči, s pocitom, že sa zblázni a trvá jej niekoľko mesiacov, kým sa po troch tonách zmrzliny a dohováraní od priateliek konečne postaví opäť na nohy. Žiaľ, toto nie je len filmový scenár, ale neraz aj nešťastná realita a v mnohých prípadoch sú obeťami silné a inteligentné ženy, o ktorých by ste to nepovedali.

Príliš veľká investícia

Toxické vzťahy začínajú neraz nenápadne, zdá sa, že párik je dokonalý a žije si svoj sen. Až po čase si človek uvedomí, aká je pravá povaha partnera, neraz je však už neskoro. Človek do vzťahu investuje príliš veľa, aby z neho dokázal len tak ľahko vykĺznuť. Okrem toho, obeť si často neuvedomuje toxicitu partnera a celú vinu za nevydarený vzťah preberá na seba.

Foto: unsplash

Strach z osamelosti

Odborníčka na vzťahy, Cherlyn Chong hovorí, že toxický vzťah dokáže ovplyvniť ženu natoľko, že s partnerom ostáva preto, aby neostala sama. Žena totiž nadobudne pocit, že ju už nikto iný nebude chcieť a je odsúdená na život v osamelosti. Ide síce o iracionálnu myšlienku, no ženy neraz strávia v toxickom vzťahu roky či dokonca desiatky rokov, čo ich celkom pripraví o vlastnú osobnosť a identitu, akú mali predtým. Poznajú už len život zviazaný s tým partnerovým a urobia všetko preto, aby bol partner spokojný a šťastný, je to však nemožná úloha. Nech robia čokoľvek, prináša to len ďalší krik, výčitky a urážky.

Výzva pre ego

Možno sa zdá, že do takejto pasce nemôže spadnúť človek, ktorý je silný a inteligentný, no žiaľ, nie je to pravda. Obeťami sa neraz stávajú aj silné ženy, a to preto, lebo pre toxického človeka predstavujú výzvu, vďaka ktorej ich ego rastie. Psychologička Perpetua Neo sa pre Insider vyjadrila, že silné ženy sa zvyčajne vo vzťahu angažujú naplno a neraz sú schopné dávať donekonečna. Predpokladajú totiž, že ak budú na vzťahu tvrdo pracovať a budú dostatočne empatické, dokážu zabezpečiť, aby všetko fungovalo ako má a dokážu pochopiť partnerovo konanie. Okrem toho, inteligentná žena sa takmer isto pokúsi veci racionálne vysvetliť, aj keď tu žiadne vysvetľovanie nepomôže – odpoveďou je totiž partnerova toxicita.

Foto: unsplash

Smutný príbeh

Takmer každý toxický jedinec vám s radosťou vyrozpráva o svojej smutnej minulosti plnej trápenia, náročných vzťahoch, ktoré nevyšli a o krkavčích rodičoch. Možno bol taký človek dokonca úspešným multimilionárom, o šťastie a blahobyt ho však pripravila tragická udalosť, za ktorú určite nie je zodpovedný. Keď takýto príbeh počujeme, sme zrazu milší, pretože nechceme, aby sa človek, ktorý mal menej šťastia ako my, musel ešte niekedy trápiť. Okrem toho, človek, ktorý už niečo zažil, je pre nás zvyčajne zaujímavejší ako niekto, koho osud je celkom obyčajný.

Sme ochotní obetovať všetko

Láska vo všeobecnosti je pre človeka drogou, pokiaľ však ide o toxický vzťah, závislosť sa stáva mimoriadne nebezpečnou. Vzniká traumatické puto, kedy ste raz dole, inokedy hore – vzťah je peklom a do tela sa vyplavuje stresový hormón kortizol, no potom príde svetlý moment, zázračná chvíľa, kedy nám partner venuje pozornosť, telo zaplaví dopamín a nám sa zdá, akoby to všetko naozaj stálo za to. Zrazu sme ochotní obetovať všetko pre pár minút dobrého pocitu. Toxický partner si toto veľmi dobre uvedomuje a človeku venuje akurát toľko pozornosti, aby si ho udržal pri sebe, no potom opäť ochladne a vracia sa do starých koľají.

Ako sa z toho dostať?

Ako sa z takého vzťahu dostať? Základom je zdravá reflexia a stanovenie si hraníc. Je prirodzené, že sa bojíme samoty, no nechať si zlomiť srdce a hneď sa ho snažiť zahojiť v inom vzťahu nie je zdravé. Je dôležité, aby sme sa naučili isté obdobie samoty akceptovať a doprali si čas na zahojenie všetkých rán.

insider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov